RAT U UKRAJINI: Kijev od Zapada dobija informaciju o ruskim radarima i PVO sistemima

Novosti online

27. 08. 2023. u 07:31 >> 21:13

RAT u Ukrajini ušao je danas u 550. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев од Запада добија информацију о руским радарима и ПВО системима

Foto AP

Ukrajinska grupa se povukla nakon žestoke paljbe ruske artiljerije

Ukrajinska vojska napustila je svoje položaje u Harkovskoj oblasti nakon što je ruska artiljerija izvela gađanja na ukrajinsku grupu oklopnih vozila, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz ruske vojske.

- Ukrajinska vojska se pripremala da izvrši napad motorizovanom tehnikom, međutim, artiljerijskim gađanjem primorali smo neprijatelja da se povuče. Ukrajinci su se sakrili u obližnjoj šumi - kazao je izvor.

Među ukrajinskim snagama ima i poginulih i povređenih, koji su potom evakuisani, dodaje izvor.

(Sputnjik)

 

ZELENSKI GOVORIO O IZBORIMA U UKRAJINI: Može, ali samo pod ovim uslovom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će dozvoliti održavanje izbora u toj temlji ako Zapad bude obezbedio sredstva za to.

Za održavanje izbora u mirnodopskim uslovima potrebno je oko pet milijardi dolara, a teško je odrediti koliko bi oni koštali u ratnom stanju, prenosi TASS.

- Logika je da ako branite demokratiju, onda tokom rata morate razmišljati o tome, a izbori su jedan element zaštite. Neću održati izbore na kredit, neću uzimati novac od oružja i davati na izbore. Ali, hajde da onda zajedno rizikujemo. Posmatrači treba da budu u rovovima - rekao je Zelenski.

Zapadni partneri Kijeva, koji su od izbijanja rata umnožili isporuke oružja Ukrajini, takođe izdvajaju sredstva za podršku ukrajinskoj ekonomiji, i insistiraju na održavanju izbora u predviđenom roku.

Konkretno, američka republikanska senatorka Lindzi Grem, koji je posetila Kijev ove nedelje, navela je da predsednički izbori moraju biti održani na vreme, bez obzira na neprijateljstva.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da će izbori biti održani na kraju rata, ''a ne na zahtev bilo kog partnera Kijeva''.

Kako navodi TASS, u Ukrajini se već dugo vode rasprave o mogućem otkazivanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove, odnosno u proleće 2024. godine, ali prema ustavu ne mogu se održati u vreme vanrednog stanja, koje je u julu parlament produžio za 90 dana, dovodeći u pitanje održavanje oktobarskih izbora.

Zelenski je više puta izjavio da se izbori za šefa države mogu održati tek nakon završetka rata.

 

Kijev od Zapada dobija informaciju o ruskim radarima i PVO sistemima

Operateri ukrajinskih dronova uz pomoć kojih se napadaju objekti na teritoriji Ruske Federacije dobijaju informaciju o radarima i PVO sistemima od zapadnih partnera, saopštava list „Ekonomist“ pozivajući se na izvor koji je „blizak glavnokomandujućem u Ukrajini“.

Kako navodi list, ukrajinski operateri prikupljaju celokupnu informaciju o ruskim radarima, o sistemima za elektrosnku borbu kao i o PVO sistemima, međutim, i uprkos tim informacijama samo oko 35 do 40 odsto dronova doleti do zone gde se ciljevi nalaze.

(Sputnjik)

Zelenski: U septembru novi paket vojne pomoći Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očekuje u septembru novi paket vojne pomoći za Kijev. On je istakao da je reč o artiljeriji, oklopnoj tehnici, PVO sistemima i raketama, kao i sredstvima za uklanjanje mina.

Prema njegovim rečima, planirani su i pregovori o garancijama bezbednosti za Ukrajinu.

- Pripremamo ukrajinsko učešće u međunarodnim skupovima, pre svega na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Novi samit prvih dama i gospode – pojačavamo ukrajinsku 'meku silu' - naveo je Zelenski.

(Sputnjik)

 

Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela raketni napad na aerodrom u Kijevskoj oblasti, svi naznačeni objekti su pogođeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom pravcu odbijeno je 11 protivničkih napada, ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika, dok je u Zaporoškoj oblasti, u pravcu Rabotina i Uspenovke odbijeno pet napada i likvidirano do 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 13 jedinica tehnike.

Vojna grupacija „Jug“ je u donjeckom pravcu odbila dva ukrajinska napada i uništila 12 jedinica tehnike.Gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu su do 240 ljudi.

Grupacija vojske „Centar“ odbila je tri protivnička napada u krasnolimanskom pravcu, likvidiravši više od 80 protivničkih vojnika i uništivši šest jedinica tehnike.

U južnodonjeckom pravcu likvidirano je 130 ukrajinskih vojnika.

U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište municije 47. mehanizovane brigade ukrajinske armije.

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata dva ukrajinska jurišna aviona Su-25, 30 bespilotnih letelica i devet projektila iz raketnih sistema „hajmars“, dok je u Zaporoškoj oblasti oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8. Na području Zaporožja uništena je ukrajinska radarska stanica za otkrivanje vazdušnih ciljeva, navođenje lovačke avijacije i raketnih kompleksa P-37.

Pušilin povodom Dana Donjecka: Grad je sav u ranama, ali nije slomljen

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike čestitao je žiteljima Donjecka 154. godišnjicu tog grada, navodeći da se prestonica DNR stoji čvrsto uprkos želji ukrajinskih snaga da je „sravne sa zemljom“.

- U poslednjoj nedelji avgusta tradicionalno obeležavamo Dan grada Donjecka, koji puni 154 godine. Od srca čestitam svima kojima je draga prestonica Donjecke Narodne Republike! Grad-radnik, grad-vojnik, grad ruža i hrabrih ljudi čvrsto stoji, bez obzira na želju protivnika da ga sravni sa zemljom - napisao je Pušilin na Telegramu.

On je dodao da je Donjeck „sav u ranama, ali nije slomljen“.

- U jedinstvu sa celom Rusijom odbranićemo grad, preporodićemo ga i ponovo ćemo ga učiniti ekonomskim i kulturnim centrom zemlje - dodao je Pušilin.

Rumunija spremna za obuku ukrajinskih pilota

Rumunija učestvuje u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16, rekao je rumunski premijer Marčel Čolaku u intervjuu za britanski „Fajnenšel tajms“.

- Očekujem potpisivanje protokola za pilote u narednih nekoliko dana, a to je i poslednja prepreka na putu… Koliko nam je poznato, logistika je spremna - rekao je Čolaku.

On je dodao da povećani troškovi u vojnoj sferi i infrastrukturi, prouzrokovani sukobom u Ukrajini, negativno utiču na budžet Rumunije.

Prema navodima lista, ove sedmice Čolaku će se sastati sa činovnicima iz Evropske unije u Briselu, radi razmatranja mera za ograničavanje deficita finansiranja.

- Bili smo prinuđeni da reorganizujemo budžet kako bismo pomogli u isporukama za Ukrajinu. To su nepredviđeni troškovi. Zbog toga nam je potrebno izuzimanje iz poreskog kodeksa - rekao je rumunski premijer.

Ukrajinska bespilotna letelica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Bespilotna letelica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

- Prema prvim informacijama, bespilotna letelica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla - napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.

 

U napadu niko nije povređen, a na mestu eksplozije su pripadnici hitnih službi.

Rusi zauzeli ukrajinska uporišta kod Kupjanska

U pravcu Kupjanska ruska armija zauzela je dva uporišta ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajina: Ruski vazdušni udar na Kijev

Rusija je preko noći pokrenula vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska

Čitava Ukrajina je bila pod upozorenjem o vazdušnim napadima oko pre nego što su uklonjeni oko 6 ujutro, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Trenutno nema informacija o razmerama napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

Ruska PVO je uništila dve bespilotne letelice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letelica - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Brjanska i Kurska oblast se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave