AMERIKANCE ČEKAJU OZBILJNI PROBLEMI ZBOG UKRAJINE: "Vašington post" o popunjavanju arsenala i velikim preprekama

Novosti online

20. 08. 2023. u 08:30

PENTAGON bi se mogao suočiti sa problemima u popunjavanju zaliha municije koje su ispražnjene zbog isporuka Ukrajini, objavio je u subotu Vašington post, pozivajući se na izvore u američkom ministarstvu odbrane.

АМЕРИКАНЦЕ ЧЕКАЈУ ОЗБИЉНИ ПРОБЛЕМИ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Вашингтон пост о попуњавању арсенала и великим препрекама

Foto: Jutjub/Forces News

Kako je jedan od njih rekao, izazovi sa kojima se ministarstvo suočava ne svode se samo na ubrzanje proizvodnje u kratkom roku. Da bi izbegao situaciju u kojoj je bum u proizvodnji praćen krahom, Pentagon će morati da "održava nabavke na višem nivou tokom dužeg perioda, tako da Sjedinjene Države ne samo da imaju adekvatne zalihe, već i adekvatnu proizvodnu i industrijsku bazu, koja je sposobna da zadovolji zahteve.

- Želimo da osiguramo da možemo zadržati pažnju vlade, saveznika i partnera na potrebi da se održi konstantno visoka potražnja za oružjem - rekao je novinama izvor iz Pentagona.

Kako je objasnila Kamil Grand, bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO-a, mnoge zemlje članice alijanse bile su prinuđene da "iznova nauče masovnu proizvodnju municije".

- Dobro je i prijatno shvatiti da ćemo za pet godina moći da povećamo proizvodnju i popunimo zalihe. Ali sada Ukrajina doživljava nestašicu i imaćemo problema - rekao je on.

Problem za Vašington bi takođe mogao biti nedostatak "osnovnih materijala potrebnih za proizvodnju oružja", piše list, ističući "globalnu nestašicu hemikalija i eksploziva".

Sjedinjene Države sada imaju dovoljne zalihe eksploziva, rekao je portparol Pentagona, ali kako fabrike budu proizvodile više granata, SAD će "trebati dodatna proizvodnja i pogonskog goriva i eksploziva".

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)