SAD UZ HUNTU ZBOG VOJNIH BAZA?: Francuska strahuje da bi Amerika mogla da nađe zajednički jezik sa novim vođama u Nigeru

A.Vojinović

16. 08. 2023. u 07:00

IAKO su SAD od početka vojnog puča u Nigeru stale uz svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma tražeći da se on i njegova vlada vrate na vlast, Pariz strahuje da bi Vašington mogao da obrne ćurak i nađe zajednički jezik sa huntom, iza francuskih leđa. Tim pre što i američki dnevnik "Vašington post" piše da su SAD blizu opcije da priznaju nove vođe u Nijameju.

САД УЗ ХУНТУ ЗБОГ ВОЈНИХ БАЗА?:  Француска страхује да би Америка могла да нађе заједнички језик са новим вођама у Нигеру

Foto AP

Pariz je, kako piše francuski "Figaro" pozivajući se na neimenovane izvore iz francuskog MIP, naročito naljutila nedavna poseta Nijameju zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland. Kao glavni razlog Pariz navodi da bi interes Amerike u Nigeru bilo zadržavanje vojnih baza i njihovih trupa.

- Amerikanci jednostavno žele da zadrže svoje baze u regionu iznad svega. SAD su posetom Nulandove Nigeru, gde se sastala sa visokim komandantima hunte, učinile potpuno suprotno od onoga što smo mislili da će uraditi. Sa ovakvim saveznicima neprijatelji vam ne trebaju - rekao je izvor za francuski list.

Sjedinjene Države u Nigeru imaju dve vojne baze, u glavnom gradu Nijameju i Agadezu, na severu zemlje. Prema zvaničnim podacima, broj američkih vojnika u Nigeru se kreće između 1.100 i 1.300. Agadez je, navodno, od posebnog značaja za Vašington, jer ima pistu za dronove i služi kao centar za nadzor velikog područja koje se proteže od zapadne Afrike do Libije na severu.

Strepnje francuske vlade dolaze u trenutku kada hunta sve više učvršćuje svoju vlast u Nigeru i, čak, preti da će suditi svrgnutom predsedniku Bazumu zbog veleizdaje, što je šokiralo lidere Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas). "Figaro" piše da je Pariz bio spreman da podrži upotrebu sile koju su ranije najavili lideri Ekovasa sa ciljem vraćanja Bazuma i svrgnute vlade na čelo Nigera. Umesto toga, piše list, slanjem Nulandove u Niger SAD su pokazale da su spremne da razgovaraju sa liderima puča.

- Za francuskog predsednika Emanuela Makrona kredibilitet Francuske, posebno u smislu diskursa o demokratiji, bio je u pitanju. Za Amerikance, čak i ako su zabrinuti zbog brzog vraćanja ustavnom poretku, prioritet je stabilnost regiona - rekao je izvor lista u ministarstvu spoljnih poslova Francuske.

Kako ocenjuje "Figaro", Pariz je takođe nezadovoljan činjenicom da, uprkos tome što i Francuska u Nigeru ima svoje baze i oko 1.500 vojnika, samo francusko prisustvo izaziva negodovanje kod lokalnog stanovništva. Građani su, inače, u više navrata protestovali na ulicama protiv Francuske, bivše kolonijalne sile, tražeći da se zemlja otrgne iz njihove šake u kojoj je defakto ostala i posle sticanja nezavisnosti 1960. godine. Bazum je bio glavni saveznik Francuske i Zapada.

U iščekivanju sastanka hunte i Ekovasa, "Vašington post" piše da do najavljenog raspoređivanja snaga Ekovasa nije došlo i da je Zapad sada bliži opciji da prizna nove vođe.

- Izgleda kao da su pobunjenici pobedili i da će ostati. Drže sve karte u rukama i učvrstili su svoju vladavinu. Ekovas se verovatno neće odlučiti za vojnu intervenciju, jer ne želi da rizikuje građanski rat, već će regionalni blok, EU i SAD verovatno nove vlasti priznati kao legitimne - kaže za "Post" šef programa za Sahel u istraživačkom centru "Konrad Adenauer" Ulf Lesing.

 

Optužbe Bazuma neopravdane

AMERIČKI Stejt department negodovao je zbog najave hunte da će krivično goniti predsednika Bazuma zbog veleizdaje. "Optužbe su potpuno neopravdane i neće doprineti mirnom rešavanju ove krize. Optužbe su, po našem mišljenju, dodatni napad na demokratiju i pravdu i poštovanje vladavine prava", rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Prvo je svet poludeo za serijom, a sada i ZA OVOM IGROM