RIO TINTO UNIŠTIO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE: Australija poništava zakon iz 2021. o zaštiti kulturnog nasleđa Aboridžina

Tanjug

08. 08. 2023. u 18:36

ZAPADNA Australija poništiće zakone o zaštiti kulturnog nasleđa Aboridžina iz 2021. godine, koji su doneti nakon uništenja 46.000 godina starog naselja u klisuri Jukan.

РИО ТИНТО УНИШТИО АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ: Аустралија поништава закон из 2021. о заштити културног наслеђа Абориџина

Foto: Ilustracija

Poljoprivrednici, stočari i mali zemljoposednici protivili su se uredbi koja je uvedena nakon što je rudarska kompanija Rio Tinto legalno uništila kamene naseobine u kojima su živeli ljudi pre 46.000 godina, za koje su smatrali da su skupi i da su otežavali poslovanje, prenosi Rojters.

Vlada će umesto toga ponovo uvesti zakone iz 1972. kako bi osigurala zaštitu važnih istorijskih lokacija.

-Ovo su jednostavni i efikasni amandmani koji će sprečiti da nam se ponovi još jedna klisura Jukan, rekao je premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk.

Kada je kompanija Rio Tinto uništila naseobine u klisuri Jukan, došlo je do velikog nezadovoljstva starosedelačkih grupa, ali i u ostatku sveta, a na kraju i istrage protiv rukovodilaca te kompanije.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)