DESANTIS IMA NOVU ŽRTVU - ŠEKSPIR: Romeo i Julija neprikladni za đake na Floridi

Novosti Onlajn

08. 08. 2023. u 17:08

VILIJAM Šekspir je postao poslednja žrtva pokušaja guvernera Floride Rona Desantisa da iz škola ukloni knjige koje se odnose na seksualnost, piše "Raw Story".

ДЕСАНТИС ИМА НОВУ ЖРТВУ - ШЕКСПИР: Ромео и Јулија неприкладни за ђаке на Флориди

foto: Vikipedija

Kako navodi taj portal, "Tampa Bay Times" izvestio je u ponedeljak da će škole u ​​okrugu Hilsboro na Floridi dozvoliti da se proučavaju samo odlomci dela Vilijama Šekspira.

Zvaničnici školskih okruga rekli su da nastava sada pokriva širi spektar knjiga i stilova pisanja – što znači da će se proučavati više pisaca i da će biti dodeljeni kraći delovi njihovog rada umesto kompletnih knjiga.

Ali portparolka Tanja Arja je rekla: "To je urađeno uzevši u obzir zakon", pozivajući se na novoprošireni Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju.

Nastavnik Džozef Kul rekao je za TBT: "Kod Šekspira ima nekih bezobrazluka. To je ono što je prodavalo karte u njegovo vreme."

Iz školskog okruga su rekli da, pošto učenici treba da čitaju više pisaca, više nisu obavezni da čitaju kompletne knjige.

- Moramo se pobrinuti da naši učenici budu pripremljeni sa dovoljno materijala tokom godine kako bi bili spremni za svoje procene - rekla je Arja.

Članica školskog odbora Džesika Von napisala je na Fejsbuku da su nastavnici tek saznali za promene, nekoliko dana pre kraja letnjeg raspusta.

- Iskreno, oseća se da je mnogo toga urađeno namerno, kako bi se izazvalo što više haosa u javnom obrazovanju, kako bi kolaps javnog obrazovanja bio brz i program privatizacije obrazovanja mogao napredovati sa manje prepreka - napisala je ona.

I Kul je rekao: "Mislim da nam se ostatak nacije - ne, svet nam se smeje. U celosti izvlačiti Šekspira jer veza između Romea i Julije na neki način eksploatiše maloletne osobe je jednostavno apsurdno."

BONUS VIDEO: Koje teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)