RAT U UKRAJINI: Jake eksplozije u Kijevu, ali to nije sve (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 07. 2023. u 07:40 >> 23:36

U TOKU je 518. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Zapad još nije postigao dogovor o obuci pilota Oružanih snaga Ukrajine za upravljanje F-16. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Harkovu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Јаке експлозије у Кијеву, али то није све (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski potvrdio da su neki ruski projektili probili ukrajinsku PVO

Nakon serije eksplozija širom Ukrajine, Zelenski je potvrdio da su neki ruski projektili probili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

- Bilo je nekoliko pogodaka - rekao je Zelenski na Telegram kanalu, ali bez drugih pojedinosti.

Eksplozije u Kijevu

Ukrajinski mediji javljaju o jakim eksplozijama u Kijevu.

Mediji takođe javljaju o eksplozijama u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti, gde se nalazi vojni aerodrom Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Službe bezbednosti Ukrajine preuzela odgovornost za napad na Krimski most

Ukrajinska obaveštajna služba preuzela je prvi put odgovornost za sabotažu iz oktobra 2022. kada je teško oštećen Kerčki most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom, a kada je i ubijeno troje ljudi.

Vasilj Maljuk, šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da ta agencija stoji iza napada.

"Bilo je mnogo različitih operacija, specijalnih operacija. O nekima ćemo posle pobede moći da govorimo javno i naglas, o drugima nećemo uopšte“, dodao je Maljuk.

Prema njegovim rečima, jedna od akcija SBU je diverzija na Krimskom mostu 8. oktobra prošle godine.

Most je teško oštećen u oktobru u snažnoj eksploziji, a ruski zvaničnici su naveli da je kamion eksplodirao dok je prelazio most, pri čemu su tri osobe poginule.

Krimski most je nedavno ponovo bio meta napada, ali Maljuk nije spomenuo ko stoji iza tog čina.

Svim zvaničnicima i poslanicima Ukrajine zabranjen izlazak iz zemlje

Ukrajinski graničari dobili su naredbu da zabrane izlazak svim zvaničnicima i poslanicima bez posebne dozvole, saopštio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko (nalazi se na spisku terorista i ekstremista ruske Federalne službe za finansijski monitoring).

- Pre nekoliko sati poslata je naredba punktovima granične službe o zabrani izlaska svih funkcionera i poslanika u inostranstvo. Zaustavljaju se svi koji pokušaju da pređu granicu i čeka se odluka za svakog od njih. Zapravo, sada (šef kabineta Zelenskog) Andrej Jermak lično dozvoljava ili blokira odlazak zvaničnika i poslanika - napisao je Gončarenko na svom Telegramu.


 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

◾Ruske trupe su odbile 4 napada u donjeckom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine dostigli su 210 vojnika i 7 oklopnih vozila;

◾Ruske oružane snage izvode uspešnu ofanzivu u kuzemovskom pravcu, zauzele su povoljnije pozicije;
◾Oružane snage RF uništile su skladište municije 124. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine izgubile su 135 vojnika na kupjanskom pravcu;
◾Oružane snage Rusije u pravcu Krasnog Limana napredovale su oko 3 km duž fronta i 2,7 km u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinske snage su izgubile 190 vojnika, uništeno je skladište municije i zaustavljena akcija devirzanata;
◾Oružane snage Rusije su pogodile komandni centar dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;
◾Ruske oružane snage uništile su 22 tenka, 10 pešadijskih vozila i likvidirale 100 ukrajinskih vojnika na orehovskom pravcu.

Eksplozije u Vinickoj i Žitomirskoj oblasti

Eksplozije u Vinickoj oblasti, pišu mediji.

Serija eksplozija odjeknula je i u Žitomirskoj oblasti.

Upozorenje je proglašeno u Kijevu

Upozorenje je proglašeno u Kijevu i brojnim drugim oblastima Ukrajine.

Mediji javljaju da je primećeno šest ruskih bombardera Tu-95MS.

Novi talas ukrajinske "kontraofanzive"

Na zaporoškom delu fronta počeo je novi talas ukrajinske „kontraofanzive“, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na Telegramu.

Kako je istakao, protivnik je angažovao „maksimalne snage“ u pokušaju da probije rusku odbranu na orehovskom pravcu zaporoškog fronta.

Rano jutros, nakon masovne artiljerijske paljbe i vazdušnih napada, ukrajinska vojska je krenula u juriš na položaje ruske vojske, dodao je Rogov. Protivnik je izveo glavni napad severoistočno od Rabotina.

Eksplozije na Zmijskom ostrvu

Eksplozije su odjeknule na Zmijskom ostrvu, u Crnom moru, javljaju mediji.

Zmijsko ostrvo se nalazi u sivoj zoni.

NATO vozila pokušavaju da se probiju do Rabotina

- Neprijatelj je angažovao maksimalne snage u probijanju naše obranu u smeru Orehova. Rano jutros, nakon masovne artiljerijske pripreme i vazdušnih napada, Ukrajinci su krenuli u juriš na naše položaje u blizini Rabotina - dodao je. 

Kako javljaju ruski ratni dopisnici, velike oklopne grupe NATO vozila pokušavaju da se probiju do Rabotina.

Na snimku objavljenom na ukrajinskim Telegram kanalima, mogu se videti američka borbena vozila pešadije Bredli i oklopna vozila Oškoš M-ATV koja kreću u napad na ruske položaje.

Uništeni tenkovi i oklopna vozila Ukrajine

Ruske snage objavile su snimke uništenih tenkova i oklopnih vozila Ukrajine, za koje tvrde da su naleteli na minsko polje.

Medvedev: Protiv Rusije pokrenut rat u sajber prostoru

Izazovi i pretnje u oblasti digitalne bezbednosti Ruske Federacije su dramatično porasli od početka specijalne operacije, protiv Rusije je pokrenut rat u sajber prostoru, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev.

FOTO: AP/Tanjug

- Protiv Rusije je pokrenut pravi rat u sajber prostoru, sankcioni pritisak neprijateljskih država se stalno povećava - rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

On je podsetio na zadatak koji je postavio ruski predsednik Vladimir Putin „da se u najkraćem roku prevaziđe zavisnost od uvoznog softvera i opreme“.

Zaharova optužila Unesko da potpomaže terorističke aktivnosti kijevskog režima

Sekretarijat Uneska potpomaže i prikriva terorističke aktivnosti kijevskog režima, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Odluka da se centar Odese uvrsti na listu svetske baštine Uneska, doneta na brzinu i kršeći pravne procedure i sve propise imala je samo jedan cilj – da se mehanizmima Uneska prikrije vojna aktivnost kijevskog režima na teritoriji tog grada. To je tako i mi optužujemo sekretarijat Uneska da potpomaže terorističku aktivnost kijevskog režima - rekla je Zaharova.

Foto Ilustracija

Po njenim rečima, tu se teško može govoriti o brizi za kulturne objekte.

Zaharova je dodala da je generalni direktor Uneska Odri Azule prekoračila ovlašćenja optužujući Rusiju za navodne napade na istorijski centar Odese.

Moskva: Amerika svojim ćutanjem odobrava progon Kijeva protiv UPC

SAD zataškavaju informacije o zločinima Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i u suštini odobravaju nezakonite radnje „svojih štićenika“, navodi se u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije „O nezakonitim radnjama ukrajinskih vlasti protiv UPC, njenog sveštenstva i parohijana“.

- Informacije o zločinima Kijeva zataškavaju i 'vatreni zaštitnici' verskih sloboda – SAD koje na nivou Komisije kongresa za međunarodne verske slobode i Stejt departmenta redovno objavljuju izveštaje o kršenju prava vernika u svetu. Međutim, za vreme progona pravoslavnih vernika u Ukrajini oni nisu kritikovali destruktivnu crkvenu politiku Vladimira Zelenskog čime su, očigledno, dali do znanja da odobravaju nezakonite radnje svojih štićenika - navodi se u izveštaju.

Rusija pravi sistem za otkrivanje i suzbijanje mini-dronova

Holding "Roselektronika" pravi novi kompleks koji može da otkrije i suzbije mini-dronove, izjavio je za Sputnjikui Andrej Komogorcev, generalni direktor Ribinske fabrike za izradu mašina.

- Rad na izradi modula za suzbijanje započeli smo kada je bio završen prvi prototip mobilnog radara. Sada je to u završnoj fazi, a do kraja trećeg kvartala ove godine planiramo da predstavimo jedinstven kompleks koji može detektovati i suzbijati mine - rekao je direktor kompanije.

Zaharova: Rusija može preduzeti oštre uzvratne mere

Rusija može preduzeti oštre uzvratne mere zbog terorističkih napada Ukrajine na Krim i Moskvu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Sedamnaestog jula izvršen je napad na Krimski most, 24. jula dve ukrajinske bespilotne letelice su pokušale da pogode ciljeve u Moskvi, 17 dronova je pokušalo da napadne objekte na Krimu. Sve ove pokušaje su uspešno odbile ruske snage PVO i snage za elektronsko ratovanje (sredstvima za elektronsko ratovanje). Ranije, 20. jula, ukrajinski dron je napao selo Razdoljno na Krimu, nažalost, bilo je gubitaka - 14-godišnja devojčica je preminula - podsetila je diplomata.

FOTO: AP/Tanjug

- Sve ove zločine detaljno istražuje Istražni komitet Rusije. Počinioci će definitivno biti otkriveni i kažnjeni. Imamo pravo da preduzmemo oštre mere odmazde - naglasila je zvanična predstavnica ruskog MIP-a.

Napeto u Zaporoškoj oblasti

Situacija na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti je napeta, Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da probiju odbranu, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

- Situacija na području Rabotina, Novodanilovke i Novopokrovke je eskalirala, neprijatelj je od četiri ujutru pokušao da probije odbranu, ali je naišao na žestok otpor naših jedinica i pretrpeo značajne gubitke - napisao je on.

Prema rečima Balickog, ukrajinske trupe su tokom proteklog dana ispalile 36 projektila na Zaporošku oblast, u pravcu Pologa, Tokmaka i Vasilovke.

„Politiko“: Zapad još nije dogovorio plan obuke ukrajinskih pilota za F-16

Vašington i njegovi saveznici još nisu uspeli da se konačno dogovore oko pitanja u vezi sa obukom ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima-bombarderima F-16, zbog čega se kasni sa isporukom aviona Kijevu, piše američki list „Politiko“.

Iako Danska i Holandija predvode koaliciju od 11 država za podršku obuci ukrajinskih Oružanih snaga, do sada se nijedna zemlja nije javno obavezala da će obezbediti avione za program, navodi se u tekstu.

Foto: Profimedia

Prema izvorima lista, zemlje treba da odluče gde će ukrajinski piloti prolaziti obuku. Jedna od opcija je da ih obučavaju u američkom gradu Tusonu u Arizoni.

Drugi plan predviđa slanje američkih vojnih pilota u Evropu kako bi tamo obučavali Ukrajince.

- Sarađujemo sa partnerima i saveznicima kako bi odredili najpraktičniji način za realizaciju tog plana - pojasnio je jedan od izvora.

 

Akcija lovca-bombardera Su-34

Lovac-bombarder Su-34 izveo je dva vazdušna udara na 14. posebnu mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanskog, rekao je Sputnjiku pukovnik Sergej Zibinski, načelnik pres-centra grupe Zapad.

U tom pravcu ruski tenkovi i haubice su gađali položaje jedinica 32. posebne mehanizovane brigade u području Steljmahovke.

Udari na industrijske objekte

U Harkovskoj oblasti zabeleženi su udari na industrijske objekte, javila je agencija UNIAN, pozivajući se na gradonačelnika Pervomajskog Nikolaja Bakšejeva.

Ruska grupa sprečila izviđanje Ukrajinaca u pravcu zaporoške oblasti

Ruska grupa Istok sprečila je jedinice Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u zaparoškom pravcu, saopštio je portparol grupe Oleg Čehov.

- Na zaporoškom pravcu, motorizovane jedinice grupe osujetile su pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da izvedu borbeno izviđanje u pravcu Prijutnog. Pretrpevši gubitke, neprijatelj se povukao - rekao je on.

Foto printskrin tviter@UAWeapons

Avijacija je gađala položaje ukrajinskih snaga u području Novodanilovke. Uništeno je skladište municije i skloništa sa vojnom tehnikom u Červonu.

Ruska avijacija bila je aktivna u Prijutnom, Žerebjanki i Pjatihatki.

BONUS VIDEO: RUSIJA: Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja