SPREMA SE SPALJIVANJE BIBLIJE U ŠVEDSKOJ: Premijer Izraela Netanjahu oštro kritikovao odobravanje protesta

Đ.G.

15. 07. 2023. u 07:50

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu je među nekoliko istaknutih jevrejskih ličnosti koje su oštro ukorile švedsku policiju nakon „sramne odluke“ da dozvoli protest na kome će biti spaljena kopija hebrejske Biblije.

СПРЕМА СЕ СПАЉИВАЊЕ БИБЛИЈЕ У ШВЕДСКОЈ: Премијер Израела Нетањаху оштро критиковао одобравање протеста

Foto: Profimedia

Protest, koji bi trebalo da se održi u subotu u blizini izraelske ambasade u Stokholmu, a verovatno će uključivati i spaljivanje svitka Tore, izraz je slobode govora, navodi se u zahtevu za dozvolu podnetom policiji.

- Policija ne izdaje dozvole za spaljivanje raznih verskih tekstova - rekla je Karina Skagerlind, službenica za štampu stokholmske policije. „Policija izdaje dozvole za održavanje javnog skupa i izražavanje mišljenja. Ovo je „važna razlika“, dodala je ona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, međutim, osudio je „veoma oštro ovu sramnu odluku da se naudi svetinji nad svetinjama jevrejskog naroda“, navodi Tajms of Izrael u petak. Predsednik zemlje Isak Hercog se složio, nazvavši zakazani protest činom „čiste mržnje“.

Planirane demonstracije dolaze nešto više od dve nedelje nakon što je kopija Kurana zapaljena u blizini glavne džamije u Stokholmu, što je izazvalo široku kritiku muslimanskog sveta. Kontroverzni incident je čak pretio da doda još jedan sloj komplikacija za pristupanje Švedske vojnom bloku NATO-a nakon pritužbi Turske, pre nego što je Ankara povukla svoje primedbe.

Razne zemlje, uključujući Irak, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate i Maroko, pozvale su svoje švedske ambasadore tražeći objašnjenje za incident sa spaljivanjem Kurana, dok je Organizacija islamske saradnje održala hitan sastanak svojih 57 članica kako bi razgovarali o situaciji.

Švedska vlada osudila je spaljivanje Kurana kao „islamofobično“, ali je rekla da je njenim građanima zagarantovano „ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija“. Vlasti u skandinavskoj zemlji su kasnije otvorile istragu o tvrdnjama o „agitaciji protiv jedne etničke grupe“, s obzirom da je Kuran spaljen u blizini najveće džamije u Stokholmu, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!