NEMAČKA: Bundestag odbacio dva zakonska predloga koji regulišu eutanaziju

Novosti online

06. 07. 2023. u 19:20

POSLANICI nemačkog Bundestaga na današnjoj sednici posle tri godine intenzivnih debata, nisu postigli dogovor oko dva predloga zakona o asistiranom samoubistvu.

НЕМАЧКА: Бундестаг одбацио два законска предлога који регулишу еутаназију

Foto: Profimedia

 Poslanici su odbacili oba nacrta zakona koje su predložili predstavnici stranaka vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), a koji podrazumeva potpunu legalizaciju asistencije pri samoubistvu, kao i predlog Liberalno-demokratske stranke (FDP) koji takvu pomoć predviđa samo u izuzetnim slučajevima.

Za nacrt grupe oko poslanika Larsa Kastelučija (SPD) i Ansgara Hevelinga (CDU) glasala su 304 poslanika, protiv je glasalo 363, a uzdržana su bila 23. Konkurentski nacrt grupe koju su predvodile Katrin Heling-Plar (FDP) i Renata Kunast (Zeleni) je dobio 287 glasova za, ali je bilo 375 glasova protiv i 20 uzdržanih.

Oba nacrta su predvidela odredbe kojima je omogućen pristup smrtonosnim drogama, ali pod različitim uslovima. Kastelučijev nacrt predviđao je novi član 217 u Krivičnom zakoniku, prema kojem bi se komercijalno promovisanje samoubistva kažnjavalo zatvorom do tri godine ili novčanom kaznom. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)