RUSKI "LEK" ZA UBITAČNI HIMARS: Stigla potvrda sa najviše instance – Američke rakete više nisu toliko efikasne

Novosti online

05. 07. 2023. u 14:21

RUSIJA je pronašla način da ometa navođene rakete koje koristi Ukrajina, uključujući i municiju za višecevne raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

РУСКИ ЛЕК ЗА УБИТАЧНИ ХИМАРС: Стигла потврда са највише инстанце – Америчке ракете више нису толико ефикасне

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kada su ti sistemi prvi put stigli prošle godine, bili su "veoma precizni" - rekao je Reznikov u intervjuu za Fajnenšel tajms u sredu.

Međutim, Rusija, koja ima jake radio-elektronske sisteme, na kraju je pronašla način da ometa artiljeriju navođenu GPS-om i HIMARS projektile, priznao je.

- To je kao stalno klatno. Ovo je rat tehnologije - rekao je ministar, opisujući tekući sukob između Kijeva i Moskve.

- Rusi smišljaju kontrameru, mi obaveštavamo naše partnere i oni prave novu kontrameru protiv ove kontramere - objasnio je on.

Reznikov je ponovio raniju tvrdnju Kijeva da "za vojnu industriju sveta ne možete izmisliti bolji poligon" od Ukrajine.

Zapadni partneri Kijeva "stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko efikasno funkcioniše i da li treba da se nadogradi", rekao je on.

Ukrajina ima nekoliko desetina artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), koji imaju domet od 85 kilometara. Zapadni mediji pisali su da će ovaj sistem promeniti odnos snaga.

U maju je Si-En-En izvestio, pozivajući se na pet izvora iz SAD, Britanije i Ukrajine, da su višecevni raketni bacači koje su dizajnirali SAD postali "sve manje efikasni" zbog intenzivnog ometanja od strane ruskih snaga. Elektronskim ometanjem rakete se skreću sa cilja.

Tokom čitavog sukoba, rusko ministarstvo odbrane je izvestilo da je uništilo desetine sistema HIMARS upotrebom kamikaza dronova i artiljerijske vatre. Međutim, ove tvrdnje su osporili Kijev i Vašington.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)