NEMAČKA SE NAORUŽAVA: Bundestag posle nekoliko odlaganja usvojio prvu Strategiju nacionalne bezbednosti zemlje

A. V. V.

16. 06. 2023. u 15:33

POSLE mnogo natezanja i nekoliko odlaganja Vlada Nemačke konačno je usvojila svoju prvu ikad Strategiju nacionalne bezbednosti. Nesuglasice između koalicionih partnera koje su predstavljale najveću prepreku u prihvatanju važnog dokumenta stavljene su po strani, pa je strategiju od 76 stranica, u sredu nemački Bundesver, ipak, usvojio. Među glavnim stavkama sporazuma je jačanje vojske i veća ulaganja u odbrambene sisteme.

НЕМАЧКА СЕ НАОРУЖАВА: Бундестаг после неколико одлагања усвојио прву Стратегију националне безбедности земље

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Strategijom je predviđeno da Nemačka planira da dostigne budžet za odbranu u iznosu od najmanje dva odsto BDP-a, što je ujedno i zahtev NATO-a, piše nemački "Dojče vele". Takođe, planirano je jačanje evropske namenske industrije i zajednička politika izvoza oružja.

Kancelar Olaf Šolc je pohvalio usvajanje istorijske Strategije nacionalne bezbednosti poručivši da "bez bezbednosti nema slobode, nema stabilnosti i nema blagostanja". Dokument su zajedno usvojili članovi vladajuće "semafor" koalicije, Socijaldemokrate (SPD), Liberali i Zeleni (FDP), koji su još pre dve godine i sukoba u Ukrajini potpisali sporazum i najavili usvajanje ovog dokumenta.

Kako se usvajanje ovog dokumenta odlagalo zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji, nemački analitičari se pitaju hoće li se previranja nastaviti i posle parafiranja strategije. Liberali, na primer, zahtevaju formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost koji bi vodio računa da se strategija sprovede u delo, ali se sa njegovim formiranjem ne slažu Zeleni.

U papirima su navedeni neki od glavnih rizika po bezbednost zemlje, pretnje koje dolaze sa spoljne, ali i unutrašnje strane, kao i načini kako se izboriti protiv njih. Kako se navodi, osim vojnih pretnji, u strategiji se pominju i kibernetički napadi, eventualni udari na kritičnu infrastrukturu, ali i klimatske promene ili pandemije.

Infrastruktura poput elektro-mreže, vodovoda, puteva, pruga ili bolnica trebalo bi da se bolje zaštiti od mogućih katastrofa, klasičnih ili kibernetičkih napada. Planira se proširenje nacionalnih rezervi hrane, energenata i lekova, obezbeđivanje da lanci snabdevanja funkcionišu i u vremenu kriza. Na polju održivosti, Vlada predviđa zakone kojima bi se ograničile negativne posledice klimatskih promena, te novu strategiju biodiverziteta.

Strategija se bavi i velikim pitanjem izbegličke krize sa kojom se Nemačka dugo bori. U okviru ove stavke podržava se nova strategija Evropske unije kojom se planira zadržavanje tražilaca azila s malim šansama za azil, kao i njihove brze deportacije.

Berbokova strahuje od Šolca

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke i članica Zelenih Analena Berbok strahuje da će njeno ministarstvo izgubiti uticaj ukoliko bi formirani Savet za nacionalnu bezbednost bio pod kontrolom kancelara Olafa Šolca. Berbokova je istakla i "da ruska agresija na Ukrajinu pokazuje da mir i sloboda ne padaju sa neba, kao i da je sigurnost u 21. veku više od vojske i diplomatije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)