VREME JE ZA UKIDANJE: Berbokova sa saveznicima menja način odlučivanja u Evropskoj Uniji

Novosti Onlajn

12. 06. 2023. u 17:33

EVROPSKA unija pokazala je svoju sposobnost da deluje tako što je stala uz Ukrajinu diplomatski, finansijski i vojno, ocenjuje u autorskom tekstu ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i dodaje da će ubuduće sposobnost da se preduzimaju brzi i odlučni koraci ostati ključni za ulogu EU kao igrača na spoljnopolitičkoj sceni.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА УКИДАЊЕ: Бербокова са савезницима мења начин одлучивања у Европској Унији

FOTO: Tanjug/AP

Ono što je sada potrebno su konkretni, opipljivi rezultati, efikasno delovanje u doba krize, koje se usporava propisanim jednoglasnim odlučivanjem o spoljnopolitičkim pitanjima EU, piše u tekstu objavljenom na portalu "Politiko".

Zato Berbok, zajedno sa još šest koautora teksta, takođe šefova diplomatija zemalja EU među kojima je i Tanja Fajon iz Slovenije, zagovara "veću upotrebu glasanja kvalifikovanom većinom u pitanjima spoljne politike i bezbednosti EU". Jer, kako obrazlaže, deseti paket sankcija usvojen je uprkos pravilu o jednoglasnom odlučivanju, a ne zahvaljujući njemu.   

Predlaže se, dakle, veća upotreba "konstruktivnog suzdržavanja" koja je predviđena i u Sporazumu o Evropskoj uniji. Ova "visoko efikasna opcija" omogućavala bi da odluke budu usvojene, jer nema protivljenja njima, a time ni sprečavanja drugih 26 članica da je sprovedu.

- Videli smo kako 'konstruktivna apstinencija' može da bude efikasna prošlog oktobra kada je Savet za spoljna pitanja glasao o novoj misiji obučavanja ukrajinske vojske. Želimo da nadogradimo ovaj rastući trend i obavežemo se na sistematsko ispitivanje svojih stavova kako bismo prešli sa glasanja protiv na konstruktivno uzdržavanje - navodi se u tekstu.

Predlaže se, zatim, da se glasanje kvalifikovanom većinom stavi na test i dodaje da određena pitanja spoljne politike dozvoljavaju takav način donošenja odluka.

- Ako je na primer Savet jednoglasno odlučio da oformi civilnu misiju EU, operativni detalji funkcionisanja te misije mogu biti odlučeni kvalifikovanom većinom - predlaže Berbok sa istomišljenicima u tekstu.

Tako bi i posle izjava visokog predstavnika date u ime EU, implementacija rečenog mogla da bude usvojena većinskim glasanjem.

Predlaže se i da se nađe način da se "premoste" odredbe Sporazuma o EU, a takvim premošćavanjem Savet već može da odlučuje o tome kako da donošenje odluka kvalifikovanom većinom učini sistemskom procedurom kada je reč o nekim spoljnopolitičkim pitanjima.

Uveravajući da će razmotriti nedoumice i brige svih zemalja članica u vezi s ovim predlogom, autori teksta predvođeni Berbok navode da će konsultovati i nezavisne eksperte po ovom pitanju.

- U ovim izazovnim vremenima, zalažemo se za Evropsku uniju koja je sposoban, efikasan i odlučan učesnik, štiteći slobodu, bezbednost i napredak naših građana. EU je uvek uspevala da krene napred u izazovnim trenucima. Sada je ponovo vreme da delujemo - zaključuje se u tekstu.

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove