AUTORSKI TEKST DŽared Izrael: "Anatomija jedne obmane", američki publicista o sukobu u Ukrajini i kontraofanzivi

V.N.

12. 06. 2023. u 08:00

OD subote, 4. juna, dogodilo se mnogo toga u pogledu sukoba u Ukrajini uopšteno govoreći, a naročito u pogledu ukrajinske kontraofanzive, o kojoj se preterano govori u poslednje vreme, uključujući i uništenje brane u Kahovki sa katastrofalnim posledicama.

АУТОРСКИ ТЕКСТ Џаред Израел: Анатомија једне обмане,  амерички публициста о сукобу у Украјини и контраофанзиви

Foto: AP

Da bismo bolje razumeli šta se to događa poslednjih nekoliko dana, počnimo od načina na koji su mediji na Zapadu, tokom poslednja tri meseca, pratili razvoj događaja povezan sa ukrajinskom kontraofanzivom, koju mnogi obećavaju.

27. februar 2023, "Vašington post": Ukrajinski režim ima "naprednu zapadnu opremu, nedavno nabavljenu, kojom će napraviti kvalitativnu razliku u neizbežnom protivnapadu".

27. mart 2023, "Vašington post": "Rusija nastavlja da napada opkoljeni grad u iščekivanju neizbežnog ukrajinskog protivnapada."

28. mart 2023, "Los Anđeles tajms": "Zelenski produžava obilazak područja na prvoj liniji fronta dok se sprema neizbežna prolećna ofanziva i dok se pozornica sve više priprema za ukrajinski protivnapad."

3. april 2023, Blumberg: "Ukrajina gomila ljudske snage i tehniku za neizbežan protivnapad uz pomoć saveznika iz SAD i Evrope."

7. april 2023, "Ukrajinski nedeljnik": "Kijev i Moskva obeležavaju Dan pobede u Drugom svetskom ratu usred neizbežnog ukrajinskog protivnapada."

11. april 2023, "Politiko.eu": "Neizbežan ukrajinski protivnapad izložiće nuklearnu elektranu Zaporožje udaru."

20. april 2023, Al Džazira: "Ukrajinski protivnapad neizbežan dok se Putin oslanja na Vagnera."

2. maj 2023, Rojters: "Dok traju pripreme za neizbežan protivnapad, Ukrajina se zaklinje da neće odustati od Bahmuta."

3. maj 2023, "Njujork tajms": "Rusija je optužila ukrajinsku vladu za organizovanje napada dronovima, koji je opisala kao namerni pokušaj da se pogodi prebivalište predsednika Vladimira Putina". "[Ukrajina] uverava svet da je Rusija izmislila incident kako bi skrenula pažnju s neizbežnog protivnapada."

8. maj 2023, "Fajnenšl tajms": "Rusija pokreće neprekidni napad dronovima na Kijev u iščekivanju neizbežnog kontranapada."

. maj 2023, "Njujork tajms": "Rusija će ove nedelje obeležiti svoj najvažniji godišnji vojni praznik, usred rastuće napetosti nakon niza napada i neizbežnog ukrajinskog protivnapada."

9. maj 2023, CNN: "SAD objavljuje paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,2 milijarde dolara dok se čeka neizbežni protivnapad."

19. maj 2023, Rojters: "Dok se bliži neizbežni protivnapad Kijeva, Rusija je ovog meseca, nakon gotovo dva meseca zatišja, ponovo pokrenula raketne udare i napade dronovima širom Ukrajine."

31. maj 2023, Radio Slobodna Evropa: "U susret neizbežnom protivnapadu ukrajinskih snaga na bojištu, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na uspostavljanje mira."

1. jun 2023, London tajms radio: "Putin gubi poverenje ruske javnosti dok se sprema neizbežan ukrajinski protivnapad."

I, konačno, jedan tzv. elitni institut za istraživanje iz Vašingtona pod nazivom Centar za analizu evropske politike (koji finansiraju Stejt department, NATO, "Majkrosoft" i slične institucije) postavio je standard za zapadno izveštavanje o velikom protivnapadu: 

 - Može se dogoditi za nekoliko dana, nedelja ili meseci, ali ukrajinski je protivnapad neizbežan.- 

Dakle: Kao prvo, kao što ste naravno primetili, u svih 16 citata tvrdi se da Ukrajinci samo što nisu pokrenuli svoju kontraofanzivu; pa ipak, iako postoji mnogo načina da se ova ideja izrazi, svi su oni koristili isti izraz looming (neizbežan) - a to su uradili iako kontraofanziva zapravo nije trebalo da bude pokrenuta ni na jedan od ovih 16 datuma. 

Ukrajinske brigade gurnute u smrt da kijevski predsednik ne ispadne smešan

Stoga, ponovo se saopštavaju lažne informacije uz korišćenje istog izraza. Tvrdim da ovo jedino ima smisla ukoliko su ove lažne vesti skuvane u istom loncu, možda u formi redovnog informisanja ili pisanih smernica koje priprema aparat koji se sastoji od agenata ukrajinskog režima i, naravno, agenata snaga NATO, koji su, uostalom, i sponzorisali državni udar 2014. 

Umesto što šire laži, trebalo je da ovi mediji raskrinkaju kampanju širenja lažnih vesti. Međutim, svi su oni učestvovali u toj kampanji, pa stoga ne možemo pretpostaviti da je istina bilo šta što oni kažu o ratu. 

Imajući na umu sve ovo, razmotrimo sve što se dešavalo od subote, 4. juna. 

Subota, 3. jun, 00:01 po njujorškom vremenu 

Časopis The Wall Street Journal objavio je intervju sa vođom ukrajinskog režima, Vladimirom Zelenskim, pod naslovom: "Ukrajinski Zelenski: Spremni smo na kontraofanzivu". 

Noćna mora za NATO i Zelenskog

Trampov stav, kao i činjenica da mu je rejting porastao, a ne pao nakon pojavljivanja na CNN-u, predstavljaju noćnu moru za vođe NATO-a, pa su stoga rekli svojim podređenima u Ukrajini da je vremena malo i da, šta god da se desi, Ukrajinci moraju uzburkati stvari. Oni moraju izgledati kao pobednici i/ili učiniti da Rusi izgledaju veoma loše. Odatle i neverovatno samouverena izjava Zelenskog: "Od danas, mi smo spremni da to uradimo", nakon koje je usledila prilično nesamouverena izjava: "Iskreno, to može završiti svakako, na potpuno različite načine. Ali mi ćemo to uraditi."

U intervjuu za časopis The Wall Street Journal, Zelenski ne kaže samo "spremni smo na kontraofanzivu". On eksplicitno kaže: 

 - Od danas smo spremni da to uradimo. Od danas.-

U toku prethodna tri meseca, dok su mediji svuda izveštavali da će Ukrajina u svakom trenutku pokrenuti svoju kontraofanzivu, Zelenski nikada nije rekao da je Ukrajina spremna da to uradi "od danas". Nikada. Čemu onda promena? Mislim da je glavni razlog Donald Tramp. Kako je izvestio londonski list Spectator u toku Trampovog intervjua za CNN 11. maja: 

 - Dogodio se jedan znakovit trenutak u toj gradskoj skupštini prepunoj osoblja CNN, kada je novinar koji je vodio razgovor upitao: "Možete li reći za koga navijate da pobedi u ovom ratu, Ukrajinu ili Rusiju? -Tramp je odgovorio: -Želim da svi prestanu da ginu. Oni ginu, i Rusi i Ukrajinci. Želim da prestanu da ginu. -Reakcija publike u Gofstaunu, u Nju Hempširu - ključna prva država u procesu nominacije za republikance - bile su glasne ovacije. 

Ovo su ozbiljne stvari. Uzimajući u obzir histeriju protiv Rusije koju podstiču i mediji i političari u SAD (i ostatku sveta), Trampovo odbijanje da kaže "želim da Ukrajina pobedi, naravno", zajedno sa njegovom izjavom da mu je jednako stalo i do Rusa i do Ukrajinaca, i činjenicom da su mu klicali što je to rekao, jesu nešto zapanjujuće. 

A onda je 6. juna svet potresla informacija da je srušena brana Kahovka i da preti ekocid. Većina na Zapadu je javila da su krive ruske snage. Najpodlije poređenje glasilo je da Rusi koriste taktiku "spaljene zemlje" iz Drugog svetskog rata. Sovjeti su tada bili nepripremljeni na invaziju nacista, odatle neophodnost uništavanja sve iskoristive infrastrukture na koju bi nacisti mogli naići. Nasuprot tome, u toku poslednja tri meseca, izgradili su ono što Rojters naziva "ogromna mreža ruskih utvrđenja koja se protežu od zapadne Rusije kroz istočnu Ukrajinu sve do Krima, sa ciljem pripreme za veliki napad Ukrajine".
U svim zapadnim medijima ukrajinska kontraofanziva imala "epitet" - neizbežna

Osim toga, nacisti su imali dobro obučenu vojsku od 3,5 miliona vojnika. Za razliku od njih, Ukrajina ima slabije snage koje se sastoje od uglavnom loše obučenih trupa. Zašto bi Rusija uništila svoju branu, što je očigledno potez očajnika? 

Smatram da je prilično jasno šta se stvarno desilo. Nakon što su politički moćnici prisilili Zelenskog da zaoštri priču, Ukrajinci su bili prisiljeni da napadnu Ruse prvo sa dve, a onda i sa pet mehanizovanih brigada, čisto da Zelenski ne bi ispao smešan, pa su na kraju Ukrajinci bili zgaženi.

Da bi skrenuli pažnju sa ovog moralnog/političkog/vojnog bankrota, NATO i Ukrajinci preduzeli su očajnički teroristički potez i uništili branu Kahovka, što je bio čin za koji zapadni političari i mediji sada apsurdno žele da okrive žrtve samog tog čina. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!