PREPARIRANE PTICE - DRONOVI: Neobičan eksperiment naučnika u Novom Meksiku (VIDEO)

A. V. V.

05. 06. 2023. u 21:30

NAUČNICI u Novom Meksiku udahnuli su novi život uginulim pticama praveći od njih - dronove!

ПРЕПАРИРАНЕ ПТИЦЕ - ДРОНОВИ: Необичан експеримент научника у Новом Мексику (ВИДЕО)

printskrin

Tim sa Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Sokoru preparirane price pretvara u bespilotne letelice u svrhu proučavanja letenja. Dr Mostafa Hasanalian, profesor mašinstva koji vodi ovaj neobičan projekat, otkrio je da veštačke, mehaničke ptice nisu mogle mnogo da mu pomognu u israživanju, jer nisu dale rezultate koje je tražio.

- Došli smo na ovu ideju da možemo da koristimo mrtve ptice i da ih pretvorimo u dron. Sve je tu, radimo obrnuti inženjering - ispričao je za "Rojters" Hasanalijan.

Bespilotne letelice za taksidermiju - koje se trenutno testiraju u namenski izgrađenom kavezu na univerzitetu - mogu se koristiti za bolje razumevanje formiranja i obrazaca leta jata.

- Ako naučimo kako ove ptice upravljaju energijom između sebe, možemo primeniti to u budućoj vazduhoplovnoj industriji kako bismo uštedeli više energije i goriva. Trenutni prototip ptice leti najviše 20 minuta, tako da je sledeća faza da osmislimo kako da duže leti i da je testiramo u divljini među živim pticama - rekao je on.

Njegov kolega sa unoverziteta, Brendan Herkenhof fokusira svoje istraživanje na bojenje i efikasnost leta. Dok mnogi misle o ptičjoj boji kao o načinu da privuku drugove ili koriste kamuflažu, Herkenhof proučava kako boja utiče na efikasnost leta.

- Radili smo eksperimente i utvrdili da za naše avione sa fiksnim krilima primena određene boje može da promeni efikasnost leta. Verujemo da isto važi i za ptice - navodi mladi istraživač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove