ISCRPLJENE ZALIHE ZBOG UKRAJINE: Stoltenberg pozvao članice NATO-a da povećaju proizvodnju oružja

Novosti online

02. 06. 2023. u 14:38

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da zemlje Alijanse treba da povećaju proizvodnju municije pošto su njihove zalihe na izmaku zbog isporuka Ukrajini.

ИСЦРПЉЕНЕ ЗАЛИХЕ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Столтенберг позвао чланице НАТО-а да повећају производњу оружја

Foto: Yves Herman, Pool via AP

„Moramo da učinimo više u celoj Alijansi da bismo povećali proizvodnju“, rekao je generalni sekretar NATO-a nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Oslu.

„Trenutno su saveznici NATO-a iscrpli zalihe da bi mogli da podrže Ukrajinu. Zato moramo da povećamo proizvodnju kako bismo ispunili nove i ambicioznije ciljeve“, rekao je generalni sekretar Alijanse u intervjuu za „Blumberg“.

On je pozvao članice NATO-a da „potpisuju ugovore sa odbrambenim kompanijama jer će tada industrija biti spremna da investira i da poveća proizvodnju“.

Po rečima Stoltenberga, Alijansa je pozvala predstavnike odbrambene industrije da se pridruže sastanku ministara odbrane u Briselu u junu kako bi se olakšalo sklapanje ugovora.

Prema pisanju „Blumberga“, zemlje Alijanse planiraju da na sastanku u Vilnjusu 11. i 12. jula dogovore akcioni plan za povećanje proizvodnje oružja i zajedničkih nabavki kako za nastavak pružanja pomoći Kijevu, tako i za sopstvene potrebe.

London potvrdio – ponestaje oružja

U međuvremenu, ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles takođe je rekao da Londonu i drugim saveznicima Ukrajine ponestaje oružja koje bi mogli da isporuče Kijevu, preneo je „Vašington post“.

„Realnost je takva da nam svima ponestaje oružja“, rekao je Voles.

On je istakao da su saveznici Ukrajine prinuđeni da kupuju više oružja za Kijev, pošto ne mogu da ga isporuče iz nacionalnih zaliha. Istovremeno je dodao da Zapad i dalje namerava da obezbedi Ukrajini naoružanje i finansijsku pomoć, ne gurajući Kijev u pregovore sa Moskvom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)