RAT U UKRAJINI: Amerika se fokusira na vojnu pomoć Ukrajini, ne na njenom ulasku u NATO (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 06. 2023. u 07:30 >> 00:09

RAT u Ukrajini - 464 dan. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom jučerašnje posete Moldaviji rekao je da je svaka zemlja koja se graniči sa Rusijom ugrožena i da mora da bude deo NATO-a. Ugrožena je stabilnost Starog kontinenta i Rusija je pretnja za susedne zemlje, poručili su lideri sa evropskog samita.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америка се фокусира на војну помоћ Украјини, не на њеном уласку у НАТО (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Fokus na pomoći Ukrajini, ne na njenom ulasku u NATO

Sjedinjene Američke Države u ovom momentu koncentrišu svoju pažnju na pružanje vojne pomoći Ukrajini, a ne na njeno pridruženje NATO-u, izjavila je na redovnom bifingu za novinare portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

- Što se tiče NATO-a, privrženi smo politici otvorenih vrata. Svaku odluku Alijanse treba da odobre 31 članica i zemlja koja planira da se pridruži. Ali, trenutno, kao što smo već mnogo puta govorili, usredsređeni smo na to šta možemo da uradimo u cilju podrške Ukrajini - istakla je ona.

Portparol je podsetila da je Vašington u sredu dodelio Kijevu vojnu pomoć u visini od 300 miliona dolara.

- Bili smo posvećeni pružanju vojne pomoći Kijevu tokom poslednjih 15 meseci i nastavićemo u tom duhu - poručila je Žan-Pjer.

 

Kirbi: SAD zadovoljile sve potrebe Kijeva za kontraofanzivom

Sjedinjene Države su uverene da su zadovoljile sve potrebe Ukrajine kako bi Kijev mogao da pokrene kontraofanzivu, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

- Zadovoljni smo jer smo ispunili sve što je Ukrajina zahtevala kako bi sprovela kontraofanzivu. Kada će to biti, o tome oni odlučuju, ali sigurni smo da smo učinili sve što smo mogli i kada govorim mi, ne mislim samo na SAD - rekao je Kirbi.

Amerika i saveznici spremni su i u narednim nedeljama i mesecima da nastave da i dalje pomažu Kijevu, zaključio je on.

 

Zelenski ne govori kada će početi kontraofanziva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Estonije Alarom Karisom nije mogao da precizira kada će svet moći da vidi obećanu kontraofanzivu Ukrajine.

- Ovo nije bioskop i teško mi je da kažem kada ćete videti kontraofanzivu. Najvažnije je da to vidi Rusija. Ne samo da vidi, već i da oseti - poručio je Zelenski.

On je takođe rekao da će početi „zvanično da se bori“ protiv zemalja koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

Zelenski naredio proveru skolništa u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je danas da se izvrši kompletna provera svih skloništa širom zemlje.

On je to izjavio dan nakon što su tri osobe ubijene u Kijevu jer nisu mogle da priđu skloništu tokom ruskog vazdušnog napada, prenosi Rojters.

Zelenski je juče rekao da će lično posetiti pogođeno područje kako bi prikupio sve potrebne informacije.

Kremlj: Rusija će osigurati svoju bezbednost

Rusija će nastojati da osigura svoju bezbednost što isključuje širenje NATO-a ka granicama zemlje i ulazak Ukrajine u Alijansu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija će nastojati da osigura svoje interese i svoju bezbednost. To isključuje takvo širenje Alijanse i direktno približavanje našim granicama, uključujući članstvo Ukrajine u NATO. Naravno, to je jedan od glavnih uzročnika potencijalnih problema za mnogo godina koje dolaze. Mnoge evropske zemlje su, začudo, dobro svesne toga - rekao je Peskov.

Međutim, kako je istakao, u NATO-u ipak Vašington naručuje i plaća muziku.

- Evropske države su, nažalost, samo poslušni instrumenti u tom orkestru. Takva je situacija - ocenio je Peskov.

Kadirov: "Ahmat" oslobodio 70 odsto teritorije grada Marjinka

Vojnici čečenskih specijalnih snaga "Ahmat", koji su 30. maja otpočeli operacije u Marjinki, gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oslobodili su 70 odsto teritorije tog mesta, objavio je danas komandant "Ahmata" Ramzan Kadirov.

Foto Tanjug/AP

- Jurišni odredi su imali zadatak da potisnu neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju - naveo je Kadirov na Telegramu.

 

Situacija na granici u Belgorodskoj oblasti

Borci sa lica mesta javljaju da u rejonu Urazovo-Verigovka nema i nije bilo pokušaja proboja, a u susednim rejonima nisu zabeležene borbe.

Glavne informacije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale su visoko preciznim oružjem ukrajinske sisteme PVO koji su pokrivali ključne objekte vojne infrastrukture;

- Jedinice odreda specijalnih snaga „Ahmat“ su u ofanzivi u taktičkom pravcu Marjinke;
- Ruska PVO oborila je ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti i 29 ukrajinskih dronova;
- Ruske snage su likvidirale preko 60 ukrajinskih vojnika i dve haubice „gvozdika“ u pravcu Krasnog Limana;
- U pravcu Donjecka likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika;
- Južna grupa trupa vodi najaktivnije operacije u oblasti mesta Avdejevka u pravcu Donjecka;
- U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila do 70 vojnika, a uništeno je i skladište municije teritorijalne odbrane;
- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ruska vojska je uništila do 150 ukrajinskih vojnika i haubicu „krab“ poljske proizvodnje.
- Ruska vojska je u pravcu Hersona likvidirala preko 30 ukrajinskih vojnika i sistem M777;
- Uništeno je 96 artiljerijskih jedinica ukrajinske vojske na položajima;

Stoltenberg pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju oružja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da zemlje Alijanse treba da povećaju proizvodnju municije pošto su njihove zalihe na izmaku zbog isporuka Ukrajini.

- Moramo da učinimo više u celoj Alijansi da bismo povećali proizvodnja - rekao je generalni sekretar NATO-a nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Oslu.

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

- Trenutno su saveznici NATO-a iscrpeli zalihe da bi mogli da podrže Ukrajinu. Zato moramo da povećamo proizvodnju kako bismo ispunili nove i ambicioznije ciljeve - rekao je generalni sekretar Alijanse u intervjuu za „Blumberg".

Kijev formirao udarnu grupu za kontraofnazivu kod Zaporožja

Kijev je formirao udarnu grupu trupa za kontraofanzivu na zaporoškom delu fronta, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Završeno je formiranje udarne grupe ukrajinske vojske u zaporoškom pravcu. Kod njih je sve spremno, čekaju zeleno svetlo, komandu - rekao je Rogov i dodao da su ruske jedinice spremne da pruže otpor protivniku, te da je izgrađeno nekoliko linija duboko utvrđene odbrane.

Rogov je poručio da će pokušaj napada u tom pravcu biti „samoubistvo za režim Zelenskog i njegove militante“.

Osam zemalja obezbeđuje Kijevu avione

Ukupno osam evropskih zemalja pridružilo se takozvanoj vazduhoplovnoj koaliciji koja će Ukrajini obezbediti ratne avione, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

On je najavio da će se još zemalja pridružiti "koaliciji", te da su na listi zemalja koje su već obećale avione Velika Britanija, Holandija, Poljska, Danska, Švedska, Belgija, Portugalija i Francuska.

Žovkva je podsetio da je na pomenutu temu usvojena zajednička izjava sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Blinken - Vašington za svaku inicijativu za početak pregovora

SAD pozdravljaju bilo kakvu mirovnu inicijativu koja će dovesti Rusiju za pregovarački sto, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

FOTO: AP/Tanjug

- Treba da bude jasno da SAD pozdravljaju bilo kakvu inicijativu koja će pomoći da se ruski predsednik Vladimir Putin dovede za pregovarački sto da bi se angažovao u smislenoj diplomatiji. Podržaćemo napore, bilo Brazila, Kine ili neke druge zemlje, kako bi se pomoglo u pronalaženju puta ka pravednom i trajnom miru koji će biti u skladu sa Poveljom UN - rekao je Blinken tokom obraćanja u zgradi gradske skupštine u Helsinkiju.

Deficit municije u Evropi

Evropa je suočena sa velikim deficitom municije zbog pružanja "velikodušne" vojne pomoći Ukrajini, javlja italijanski list "Republika".

U izveštaju se navodi da je u Evropi, između ostalog, zabeležen nedostatak granata i eksploziva za bojeve glave i da Kijev zbog toga ne može da pokrene toliko najavljivanu kontraofanzivu dok ne prikupi dovoljno sredstava.

SAD su već udvostručile proizvodnju granata sa 200.000 na 400.000 godišnje, a nadaju se da će 2025. godine taj broj premašiti milion. "Republika" ističe da je u Evropi nivo proizvodnje granata samo 50.000 godišnje.

Napadi na teritoriju Rusije ubuduće će postati „nova normala“

Savetnik galvnokomandujućeg ukrajinskom vojskom general Viktor Nazarov zapretio je da će napadi na teritoriju Rusije ubuduće postati „nova normala“.

- Svi vojni položaji u Rusiju su za nas zakonite mete - rekao je on u intervjuu za španski list „Mundo“.

List takođe navodi u članku da bi, nakon razgovora sa ukrajinskim generalom, mogao da se izvuče zaključak da je Kijev spreman da razradi i „neočekivani vojni plan“ tako što bi putem medija najavljivao ofanzivu na istoku i jugu, a zapravo izveo napad na sasvim drugim mestu.

Ukrajina granatirala luku u Berdjansku

Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju luke u ruskom Berdjansku, a prema preliminarnim informacijama, u napadu nema poginulih niti je načinjena materijalna šteta.

U Kijevu stradao još jedan PVO sistem

Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih

Ukrajinske snage su ponovo granatirale rusku Belgorodsku oblast i to više naselja odjednom, a u napadu ima poginulih i ranjenih, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je precizirao, nakon granatiranja saobraćajnice u Šebekinskom okrugu poginule su dve žene, a još dvoje ljudi je ranjeno.

Dronovi u Smolenskoj oblasti

Dve bespilotne letelice gađale su nekoliko energetskih objekata u Smolenskoj oblasti u Rusiji, saopštio je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vasilij Anohin.

On je na "Telegramu" napisao da su dva drona velikog dometa jutros rano izvršila napad na objekte kompleksa goriva i energije u selu Peresna i Divasi u okruzima Počinkovski i Smolenski.

Anohin je naglasio da niko nije povređen i da nije nanesena kritična šteta na objektima, prenio je "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, na teren su već izašli timovi hitnih službi.

Nacionalni savet Švajcarske odbio predlog da se tenkovi Leopard 1, prebace u Ukrajinu

Ovo je objavila televizijska i radio kuća SRF. Ranije je švajcarski odbrambeni koncern RUAG podneo zahtev za prodaju 96 Leopard 1 nemačkoj kompaniji Rheinmetall radi naknadne isporuke opreme Kijevu.

Orban poziva da se spreči ukrajinska kontraofanziva

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je neophodno sprečiti kontraofanzivu ukrajinske vojske jer će ona samo dovesti do novih žrtava, pre svega na strani Ukrajine.

- Mislim da treba da uradimo sve da pre početka ukrajinske kontraofanzive ubedimo strane da je neophodan prekid vatre i mirovni pregovori, inače ćemo izgubiti mnogo ljudskih života - poručio je Orban.

On smatra da će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada.

Foto: Profimedia

- Velike strateške ofanzive su krvoproliće. Čak i neko poput mene, ko je služio u vojsci svega godinu i po i bez završene vojne akademije, zna da strana koja napada trpi tri puta više gubitaka od strane koja se brani. Za zemlju čije stanovništvo čini samo deo stanovništva protivničke zemlje – Rusija ima 130-140 miliona stanovnika, a Ukrajina verovatno negde između 30 i 40 miliona – pod takvim okolnostima pokretanje velike ofanzive je krvoproliće - rekao je mađarski premijer za radio „Košut“.

Ukrajinci formirali udarne trupe u Zaporožju

Ukrajinske snage završile su formiranje udarnih grupa za napredovanje u području Zaporožja, saopštio je predsednik pokreta "Zajedno smo sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- Formiranje udarnih grupa ukrajinskih militanata završeno je u području Zaporožja. Kasnije ću objaviti više detalja o njihovom broju i sastavu, kao i o smeru planiranih napada - napisao je Rogov na "Telegramu".

Oboreno nekoliko dronova kod Kurska

Nekoliko ukrajinskih dronova oboreno je blizu ruskog grada Kurska, izjavio je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je pozvao meštane da ostanu mirni, naglasivši da je Kursk, koji je na granici sa Ukrajinom, pod snažnom zaštitom ruske vojske.

Foto: ssb.gov.tr

Izjava Starovojta usledila je nakon što je na nekoliko kanala na "Telegramu" objavljeno da su se iznad grada čule eksplozije.

Kanal "Maš" objavio je neprovereni video-snimak na kojem se vidi kako sistem protivvazdušne odbrane ispaljuje projektil ka nebu.

Napad dronovima na ruske energetske objekte u Smoljenskoj oblasti

Dva drona izvršila su napad na energetske objekte u ruskokj Smoljenskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vasilij Anohin.

Kako je rekao, napad je izvršen oko tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu u mestu Peresna i Divasi, međutim, u napadima niko nije stradao niti je načinjena materijalna šteta.

Ukrajinci pokušavaju da vrate položaje u pravcu Krasno-Limana

Ukrajinska vojska je u tri navrata pokušala da povrati izgubljene položaje na krasno-limanskom pravcu, međutim, nakon uzvratne paljbe ruske artiljerije ukrajinske snage su pretrpeli gubitke, izjavio je portparol ruske grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

- Protivnik je pretrpeo teške gubitke i potom se povukao. Takođe, ruska avijacija je bombardovala i borbene položaje ukrajinske vojske u rejonima Serebrjanka, Kremena, Červona Dibrova - dodao je.

U toku snažna razmena artiljerijske vatre

U toku je snažna razmena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na severu Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika.

Dodao je i da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikasnija.

Dron iznad položaja ruskih jedinica, Foto AP

Rusija ove godine formira dve nove armije i dva vojna okruga

U Oružanim snagama Rusije ove godine će biti formirane dve armije, armijski korpus, nova vojna pomorska oblast, pet divizija, 26 brigada i dva vojna okruga, saopštio je zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske, general-pukovnik Evgenije Burdinski.

- U 2023. godini potrebno je blagovremeno obezbediti organizacionu i kadrovsku podršku za formiranje kombinovane i vazdušne armije, armijskog korpusa, Azovskog pomorskog okruga, pet divizija i 26 brigada, kao i formiranje Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga - navodi Burdinski u članku za časopis „Vojni komesarijati Rusije“.

Po njegovim rečima, u kratkom roku moraju biti završeni zadaci povećanja brojnosti Oružanih snaga Rusije u 2023. godini.

Ukrajinci koriste „kombinovanu taktiku“

Ukrajinska vojska je na zaporoškom pravcu počela da koristi „kombinovanu taktiku“, svojevrsnu mešavinu „sovjetske škole“ i onoga čemu obučava NATO, izjavio je komandant ruskog bataljona „Krim“.

Kako je objasnio, ukrajinske snage počele su više da koriste pokretne grupacije koje se kreću na pikapovima.

- Međutim, reljef ove teritorije onemogućava ukrajinskim snagama da jednostavno ulete u našu teritoriju - dodao je.

Eksplozije u Kursku, dejstvuje ruski PVO

Novi udari na Kijev

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove. Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete, prenosi Rojters.

- Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane - navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je ranije prijavio dva odvojena talasa napada, napisao je na Telegramu da nije bilo poziva za spasilačke službe. Ukrajina tvrdi da njena odbrana obara većinu ruskih raketa i dronova, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)