SPREMITE SE ZA NAJGORI SCENARIO: Zabrinjavajuće upozorenje kineskog predsednika pred najvišim zvaničnicima

A.Vojinović

02. 06. 2023. u 13:42

MORAMO razmišljati o najgorem scenariju i da se pripremimo da se podvrgnemo velikim testovima jakih vetrova i burnih talasa, pa čak i opasnih, olujnih mora. Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbednosti sa kojima se sada suočavamo znatno su porasli.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Забрињавајуће упозорење кинеског председника пред највишим званичницима

Si Đinping, Foto AP

Ovom, nimalo ohrabrujućom izjavom kineskog predsednika Si Đinpinga, koju je uputio na sastanku partijske Komisije za nacionalnu bezbednost najvišim državnim zvaničnicima, upozorio je saradnike da moraju da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od spoljašnjih, ali i unutrašnjih pretnji. Kina na čelu sa svojim dugogodišnjim liderom, koji je u martu započeo svoj treći petogodišnji mandat na čelu države, minulih meseci suočava se sa velikim izazovima na spoljnopolitičkom planu, naročito zbog rata u Ukrajini, bliskog odnosa sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i konstantnim previranjima u odnosima sa glavnim ekonomskim rivalom, SAD.

Suočen sa situacijom koju je nazvao "kompleksnom i teškom", Si je saradnicima poručio "da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi". Takođe, pozvao je Kinu da nastavi sa izgradnjom sistema za praćenje rizika i ranog upozorenja za nacionalnu bezbednost, da unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti i poboljša upravljanje bezbednošću podataka i veštačke inteligencije.

Sijev zabrinjavajući govor došao je u trenutku najnovijih tenzija sa SAD. Naime, Peking je odbio poziv Vašingtona da se ministri odbrane dveju država, Lojd Ostin i Li Šangfu sastanu na marginama konferencije o bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu u Singapuru ove nedelje.

- Ministarstvo odbrane čvrsto veruje u važnost održavanja otvorenih linija vojne komunikacije između Vašingtona i Pekinga kako bi se osiguralo da konkurencija ne pređe u sukob - saopštio je Pentagon posle odbijanja sastanka.

Iako je Ostin javno izrazio žaljenje zbog odbijanja poziva, odluka kineskih zvaničnika nije došla kao iznenađenje s obzirom na to da je američka vlada Lija sankcionisala još 2018. godine, kada je u Ovalnom kabinetu sedeo Donald Tramp.

- Ako SAD kaže da žele da komuniciraju, dok istovremeno suzbijaju i obuzdavaju Kinu na sve načine, i uvode sankcije kineskim zvaničnicima, institucijama i preduzećima, kakva je iskrenost i smisao takve komunikacije. SAD jasno znaju zašto trenutno postoje poteškoće u vojnoj komunikaciji - izjavila je portparolka MIP Kine Mao Ning.

No, ovo nije bio prvi put da Kina odbije sastanak sa nekim američkim zvaničnikom, podseća En-Bi-Si. Od 2021. godine, to se nekoliko puta dešavalo.

Kazna zbog ruskog oružja

KINESKI ministar odbrane general Li Šangfu na ovu funkciju postavljen je u martu jednoglasnom odlukom poslanika na sednici godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu. Na američkoj listi sancionisanih osoba 2018. godine našao se zbog kupovine ruskog naoružanja - borbenih aviona Su-35 i vazdušnog raketnog sistema S-400.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili