RAT U UKRAJINI: Odbijena tri napada na Belgorodsku oblast, veliki gubici VSU; Ruske snage napreduju ka Kupjansku (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 06. 2023. u 07:32 >> 02:07

RAT u Ukrajini ušao je u 463. dan. Rusija ne planira da proglasi ratno stanje nakon napada dronovima na Moskvu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski ambasador u SAD optužuje Vašington da ohrabruje Kijev da napada ciljeve na teritoriji Rusije, ali Bela kuća tvrdi da ne zna ko je odgovoran za napad i ističe da neće istražiti taj slučaj.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијена три напада на Белгородску област, велики губици ВСУ; Руске снаге напредују ка Купјанску (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

 

Eksplozije u Kursku: Ruska vojska odbija napad dronova (VIDEO)

Prema izveštajima, sistemi protivvazdušne odbrane u Kurskoj regiji su radili po neprijateljskim ciljevima, verovatno bespilotnim letelicama ukrajinske vojske.

 

Prvi put javni poziv plaćenicima

Na britanskom sajtu privatne kompanije „Adzuna“, koja je pretraživač za poslove, prošle nedelje se pojavio oglas da se traže plaćenici iz zemalja Bliskog Istoka i Severne Afrike kako bi učestvovali u ukrajinskoj kontraofanzivi. Kako je navedeno, traže se „vojni tehničari za remont“ koje angažuje kompanija „Sitizenšip program“ iz Londona.

Ponuđen je ugovor na neodređeno vreme i plata od 20 hiljada britanskih funti, odnosno 23 hiljade evra.

Foto Tanjug/AP

Britanska fabrika legitimna meta ruske projektile

Proizvodni pogoni britanske kompanije za proizvodnju oružja „BAE Sistems“ će, u slučaju njihovog razmeštanja na ukrajinskoj teritoriji, biti legitimne mete napada Oružanih snaga Rusije, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin za TV „Rusija 24“.

Foto: Tanjug/AP

 

Ograničena registracija brodova

Rusija je obavestila Zajednički koordinacioni centar o odluci da ograniči registraciju brodova u luci „Južni“ u okviru realizacije prehrambenog sporazuma dok ne počne da funkcioniše izvoz ruskog amonijaka, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, UN su zabrinute zbog usporavanja implementacije prehrambenog sporazuma.

„Nastavićemo da sarađujemo sa stranama u cilju potpunog obnavljanja transakcija i nastavka rada inicijative. Očekujemo da će se strane obavezati da će, bez preduslova, propustiti brodove u sve tri luke, povećati broj uspešnih dnevnih inspekcija, omogućiti predvidivu registraciju (za prolazak brodova), kao i izvoz đubriva, uključujući amonijak, i nastavak (rada) cevovoda za tranzit amonijaka ‘Toljati-Odesa’“, istakao je Dižarik.

 

Zelenski i Sunak o kontraofanzivi i vojnoj pomoći

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, u okviru posete Moldaviji, sastao se sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i informisao ga o situaciji na frontu.

Zelenski je napomenuo da je to treći sastanak lidera u poslednjih mesec dana. On je zahvalio Velikoj Britaniji na snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

-Zahvalan sam Velikoj Britaniji i lično premijeru na pomoći Ukrajini. Za vođstvo u stvaranju tenkovskih i avijacijskih koalicija, posebno u spremnosti da se počne sa obukom ukrajinskih pilota, rekao je Zelenski.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

On je pohvalio nedavni transfer raketa dugog dometa "Storm šedou" Ukrajini.

-To je upravo ono oružje koje nam je danas potrebno. Ono nam pomaže da pobedimo, naglasio je on.

Zelenski je takođe obavestio premijera Velike Britanije o situaciji na frontu, napominjući da je ruski agresor poslednjih dana značajno pojačao raketni teror i napade dronovima, što pokazuje neophodnost jačanja PVO Ukrajine.

-Da bismo zaštitili naše stanovništvo i civilnu infrastrukturu, neophodno je stvoriti vazdušni štit iznad ukrajinskih gradova, upozorio je Zelenski.

Govoreći o očekivanjima Ukrajine od Samita NATO u Viljnusu, Zelenski je poručio da je važno da Ukrajina dobije jasan signal o perspektivama članstva u Alijansi, što bi, kako je naveo, bio još jedan motivacioni faktor za Oružane snage Ukrajine i ceo ukrajinski narod.

Dvojica lidera su posebnu pažnju posvetila sprovođenju ukrajinske formule mira i organizaciji Globalnog samita mira, potrebi daljeg povećanja pritiska na državu agresora i pripremama za Londonsku međunarodnu konferenciju o obnovi Ukrajine.

 

Odbijena tri ukrajinska napada na Belgorodsku oblast, veliki gubici napadača

Ruska vojska uništila je više od pedeset ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da napadnu Belgorodsku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane na svom Telegramu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rano jutros 1. juna ove godine, kompetentnim dejstvima jedinica grupe trupa „Zapad“ sprečen je novi pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički akt protiv civilnog stanovništva grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se ističe da je u 3.57 časova ujutru, posle jednog sata intenzivnog artiljerijskog granatiranja međunarodnog automobilskog prelaza „Šebekino“ na rusko-ukrajinskoj granici i stambenim četvrtima naselja Nova Tavolžanka, „protivnik u sastavu tri ukrajinska borbena oklopna vozila, četiri kamioneta i 30 ukrajinskih vojnika, pokušao da izvede napad u pravcu Volčanska, međunarodni automobilski prelaz ‘Šebekino’“.

Artiljerijskom vatrom snaga Zapadnog vojnog okruga ukrajinske snage su poražene, a u napadu je uništeno jedno oklopno borbeno vozilo i ubijeno do deset militanata. Ukrajinske snage povukle su se u pravcu Pletenevke.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, teroristička grupa od 15 boraca pokušala je da prodre na teritoriju Rusije duž leve obale reke Severski Donec u pravcu Gatiščeva i Nove Tavolžanke. Ukrajinski teroristi su dignuti u vazduh na minskom polju, a ostale je uništila ruska artiljerija.

Istovremeno, još jedna ukrajinska teroristička grupa, sastavljena od 20 boraca i dva borbena oklopna vozila, napredovala je duž desne obale Severskog Donca ka Novoj Tavolžanki. U toku borbe sa jedinicama koje su pokrivale državnu granicu Zapadnog vojnog okruga, grupa je rasturena.

Zelenski: Veliki broj zemalja spreman da nam isporuči avione

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je veliki broj zemalja spreman da Ukrajini isporuči borbene avione.

-Danas sam čuo moćnu podršku. Uveren sam da ćemo veliki broj država i, što je važno, veliki broj borbenih aviona, u najskorije vreme pod liderstvom Sjedinjenih Američkih Država ujediniti i napraviti koaliciju, rekao je on na konferenciji za novinare u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Zelenski je takođe istakao da je pre isporuke savremenih zapadnih borbenih aviona, Kijevu neophodno više sistema „patriot“. Prema njegovim rečima, neophodno je formirati štit protivvazdušne odbrane za ceo evropski kontinent.

Ranije je Zelenski pozvao da se ubrza formiranje koalicije protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“ i borbenih aviona u Ukrajini, jer bi, prema njegovim rečima, takva kombinacija zapadnog oružja, ubrzala okončanje borbenih dejstava.

Foto Tanjug/AP

Zelenski je takođe poručio da osnova za rešavanje sukoba u Ukrajini može biti samo ukrajinska „mirovna formula“.

Dejtvuje PVO nad Belgorodom

Nad Belgorodom je aktiviran sistem PVO, operativne službe razjašnjavaju informacije o posledicama na terenu, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

 

Foto: printskrin

 

 

Stoltenberg o odnosu NATO i Ukrajine

NATO trenutno aktivno razmatra bezbednost Ukrajine u postkonfliktnom periodu kako bi se garantovalo da se sukob neće nastaviti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

Generalni sekretar je istakao da, s obzirom da je sastanak bio neformalan, nakon njega nisu predviđene odluke.

FOTO: AP/Tanjug

 

Ruske snage napreduju ka Kupjansku

Ruske Oružane snage vode pozicione borbe u naseljima u predgrađu Kupjanska, saopštio je za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

„Tamo (u predgrađu Kupjanska) se vode pozicione borbe za svako naselje, za svaki kvadratni metar, svako dvorište. To su već naselja kod Kupjanska“, precizirao je Gančev.

Saldo: Sprečena otmica dece iz Hersona

Ruske operativne službe presekle su u Hersonskoj oblasti nekoliko pokušaja ukrajinskih specijalnih službi da ukradu decu preko podmetnutih organizacija kako bi ih isporučili u Kijev, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saldo.

-Vrhunac licemerja je namera ukrajinskih specijalnih službi da preko podmetnutih organizacija ukradu decu iz Hersonske oblasti. Naši operativci već su presekli nekoliko pokušaja ‘dobrovoljaca’ da dobiju starateljstvo nad decom koja su ostala bez roditeljskog staranja, a zatim ih isporuče u Kijev preko trećih zemalja. Svrha ovakvih pokušaja nije briga o deci, već najprimitivnija propaganda, napisao je Saldo na svom Telegramu.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

On je napomenuo da su „deca koja su spasena od odvođenja u kijevski pakao ispričala da je u Kijevu trebalo da daju lažni intervju koji je ocrnjivao njihov život u Rusiji“.

„Svi pokušaji kijevskih ekstremista da iskoriste našu decu u svojim prljavim igrama i dalje ćemo oštro suzbijati“, istakao je Saldo.
 

Ranjeno 11 stanovnika Belgorodske oblasti

Jedanaest stanovnika Belgorodske oblasti, koji su 1. juna povređeni u granatiranju ukrajinskih stransnaga, primljeno je u bolnicu u Belgorodu.

Četvoro od njih su na reanimaciji, a jednu osobu trenutno operišu, rekao je novinarima glavni lekar bolnice Roman Procenko.

Blinken: NATO mora da pojača podršku Kijevu da uspela kontraofanziva


Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je zadatak NATO da u bliskoj budućnosti pojača podršku Ukrajini kako bi se osigurao uspeh kontraofanzive Kijeva.

-Naš hitan fokus je da maksimiziramo našu podršku Ukrajini u svetlu njene kontraofanzive koja ima za cilj da vrati četvrtinu teritorije koja se pridružila Rusiji tokom prošle godine“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Oslu.

Istovremeno, prema njegovim rečima, zemlje Alijanse nameravaju da pomognu Ukrajini da ojača svoje „srednjoročne i dugoročne sposobnosti obuzdavanja i odbrane“ kako bi mogla da se „odbrani od buduće agresije“ nakon završetka aktuelnog sukoba.

 

 

 

Eksplozije u Harkovu

U Harkovu je danas odjeknulo nekoliko eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

- Za sada se zna da je gađan Industrijski okrug. Utvrđuju se informacije o povređenima i materijalnoj šteti - napisao je Terehov.

U Harkovskoj oblasti čuju se sirene za vazdušnu opasnost.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

Ruske trupe izvele su kopnene udare severozapadno od Svatova i južno od Kremenne.

Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Belgorodske oblasti

Prema pisanju medija pogođen je dom za smeštaj radnika.

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska PVO sredstva su u rejonu Nove Avdejevke u Zaporoškoj oblasti oborila avion Su-25 ukrajinske vojske;

- Grupe snaga „Istok“ su uništile dva komandna punkta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka, oborena su dva drona, protivtenkovski raketni sistem i protivtenkovski bacač granata;
- U pravcu Donjecka je za 24 sata ubijeno skoro 400 ukrajinskih vojnika, uništen je tenk, tri pik-apa, dva oklopna vozila, dve haubice D-30;
- Ruska vojska je višecevnim bacačima raketa „smerč“ onesposobila komandni punkt ukrajinske vojske u Trudovu;
- U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana Kijev je izgubio više od 120 vojnika;
Komandir specijalnih jedinica „Ahmat“ Apti Alaudinov izjavio je da se priprema napad na novom delu fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici;
- Sistemima TOS-1 „solncepek“ su uništene dva komandna punkta ukrajinske vojske u rejonu Stepova i Privoljnog;
- U pravcu Kupjanska su jedinice grupe snaga „Zapad“ uništile 103. ukrajinsku brigadu teritorijalne odbrane u rejonu sela Novoselovsko u LNR;
- U pograničnim oblastima, na ukrajinskoj strani likvidirano je više od 30 ukrajinskih terorista, četiri oklopna vozila, raketni lanser „grad“ i jedan pik-ap;
- U pravcu Hersona je za 24 sata ubijeno oko 20 ukrajinskih vojnika;
Ruska vojska je u DNR-u uništila skladište sa municijom koje je pripadalo 125. brigadi teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.

Ruska vojska sprečila teroristički napad ukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rano jutros sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na civilno stanovništvo u gradu Šebekino u Belgorodskoj obasti Rusije.

- Oko tri sata ujutro su ukrajinske jedinice sa dve motorizovane pešadijske čete pokušale da izvedu invaziju. Požrtvovanim akcijama ruske vojske su odbijena tri napada ukrajinskih terorističkih formacija. Jedinice ukrajinske vojske su odbačene i pretrpele su značajne gubitke -navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ovako izgleda stanica podzemne železnice za vreme vazdušne opasnosti 

Jutros su u Kijevu dvaput svirale sirene za vazdušnu opasnost. Ljudi su se sakrili u podzemnu železnicu.

Kanada: Uvodimo sankcije protiv ruskih oligarha zbog mešanja u poslove Moldavije

Kanada će uvesti sankcije protiv „ruskih oligarha“ koji, prema verziji vlasti severnoameričke zemlje, „pokušavaju da se mešaju“ u poslove Moldavije, izjavila je ministarka inostranih poslova Kanade Melani Žoli.

- Danas ćemo prvi put u istoriji objaviti sankcije u cilju podrške demokratiji Moldavije. Mi ćemo preduzeti mere protiv ruskih oligarha koji pokušavaju da se umešaju u demokratiju Moldavije - rekla je ministarka u Oslu gde je doputovala na neformalni sastanak sa šefovima diplomatija zemalja-članica NATO.

Lihačov o Zaporoškoj oblasti

Rusija ima dovoljno snage da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je šef „Rosatoma“ Aleksej Lihačov.

On je dodao da Kina, Turska, Egipat i mnoge evropske zemlje dele zabrinutost Rusije po pitanju bezbednosti nuklearke.Takođe je istakao da Rusija nastavlja da podržava sve akcije generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, te da visoko ceni njegov rad.

Zelenski - Ukrajina spremna da bude u NATO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom današnje posete Moldaviji izjavio da je Ukrajina spremna da bude u NATO i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju.

On je ponovio i želju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

- Mi podržavamo Moldaviju i njene ljude koji se integrišu u EU. Podržali ste naš narod, naše izbeglice koje su izbegle tokom prvih dana rata i to nikada nećemo zaboraviti - rekao je Zelenski u prisustvu predsednice Moldavije Maje Sandu.

- Naša budućnost je u EU. Ukrajina je spremna da uđe u NATO - istakao je Zelenski.

PMC „Vagner“ danas povlači glavninu svojih jedinica iz Artjomovska u pozadinu

Ovo je saopštio šef PMC Jevgenij Prigožin.

Berbok - Ništa od ulaska Ukrajine u NATO dok traje sukob

Severnoatlanska alijansa ne može da razmatra članstvo novih zemalja usred konflikta u Ukrajini, izjavila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok po dolasku u Oslo na neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja-članica NATO.

FOTO: AP/Tanjug

- Svaka zemlja može sama da odluči kojoj će se alijansi priključiti ili odbrambenom savezu. To je politika otvorenih vrata NATO-a. Da su vrata otvorena za države koje žele da postanu članice ovog saveza, nedvosmisleno smo ukazali prijemom Finske i, nadamo se, brzim prijemom Švedske - rekla je Berbok.

Sirene za vazdušnu opasnost po drugi put

U Kijevu i Kijevskoj oblasti drugi put od jutros oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Vazdušna opasnost je potom objavljena i u Černigovskoj oblasti.

Ranije je vazdušna opasnost bila objavljena u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev.

Poslednjih nekoliko nedelja u Kijevu se sirene oglašavaju skoro svakodnevno.

Zelenski izenada stigao u Moldaviju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pojavio se danas na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u zamku Mimi, u mestu Bulboaki u istočnoj Moldaviji.

FOTO: AP/Tanjug

Pola sata pre početka dolaska gostiju, Zelenski se neočekivano pojavio, budući da nije bio na spisku lidera koji dolaze. 

Njega je dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je i domaćin samita.

Zelenski nije davao nikakve izjave za medije, a potom su Sandu i Zelenski otišli na sastanak.

"Ukrajina ima pravo da se brani"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prokomentarisao je napade Kijeva na teritoriju Rusije, rekavši da Ukrajina koristi svoje pravo da se brani.

- Naš stav po tom pitanju ostaje isti: Ukrajina ima pravo da se brani - rekao je Stoltenberg koji učestvuje na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Alijanse u Norveškoj.

"Ostanite u kućama, nećemo dirati civile"

Na drugoj snimci pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa pozivaju ljude da ostanu u kućama. Kažu da neće dirati civile u Rusiji, ali da ih ne mogu evakuirati jer Rusi cijelo vrijeme granatiraju okolna područja.

Stoltenberg: Saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO

Svi NATO saveznici su saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

FOTO: AP/Tanjug

- Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto na proširenje NATO. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica - rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

Objavljene su slike pogođenih zgrada u Kijevu

Norveška šalje pomoć Ukrajini

- Norveška će Ukrajini pružiti petogodišnji program vojne pomoći u iznosu od 7 milijardi evra - poručila je ministarka spoljnih poslova zemlje Aniken Hajtfelt.

Vazdušna opasnost u Ukrajini

U više oblasti u Ukrajini na snazi je vazdušna opasnost - u Kijevu i Kijevskoj oblasti, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina - Rusija napala Kijev sa 10 Iskandera, svi oboreni

Ruske snage napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa Iskander, iz Brjanske oblasti, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila svih 10, saopšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

- Iz severnog pravca - Brjanske oblasti u Rusiji ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa Iskander. Svih 10 su uništile snage PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine: sedam balističkih raketa Iskander-M i tri krstareće rakete Iskander-K - navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks Ukrajina.

Belgorod demantovao navode o prodoru ukrajinskih jedinica

Operativni štab ruske Belgorodske oblasti demantovao je informacije o navodnom prodoru ukrajinskih jedinica u region.

Ističe se da je situacija u Šebekinskom gradskom okrugu trenutno teška, čuje se pucnjava i dopiru zvuci borbe.

- Deluju Oružane snage Rusije, ali nema govora ni o kakvom proboju ukrajinske vojske - navodi se u saopštenju. Operativni štab apeluje na stanovništvo da ostane pribrano i da veruje samo zvaničnim i proverenim izvorima informacija.

Delovanje grupa "Istok" i "Zapad"

Pripadnici snaga grupe "Zapad" izvele su udare na jedinice 103. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane sistemom "soncepjok" kod sela Novoselovsko u LNR, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe, pukovnik Sergej Zibinski.

Istovremeno, jedinice grupe "Istok" su na zaporoškom pravcu višecevnim bacačem raketa "smerč" izvršile udar na komandni punkt ukrajinskih snaga, saopštio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Rusija evakuiše decu iz oblasti duž granice sa Ukrajinom

Rusija je u sredu počela da evakuiše decu iz gradova u blizini granice sa Ukrajinom koji su poslednjih dana bili pod jakom artiljerijskom vatrom, pošto je Kremlj situaciju opisao kao „alarmantnu”.

Napadi se dešavaju na ruskom tlu poslednjih nedelja, a vrhunac je bio u utorak kada su Moskvu napali dronovi, posle prošlonedeljnog spektakularnog upada ukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast, duž ukrajinske granice.

Ruske snage, koje od februara 2022. vode ofanzivu na Ukrajinu, ove nedelje su izvele nekoliko kampanja masovnih napada na prestonicu Kijev raketama i dronom sa eksplozivom.

Guverner Belgoroda je u sredu najavio početak evakuacije dece iz dva obližnja naselja pod jakom artiljerijskom i minobacačkom vatrom.

- Danas će prva grupa od oko tri stotine dece biti poslata u Voronjež, oko 250 km severoistočno od Belgoroda, dalje od ukrajinske granice - rekao je Vjačeslav Gladkov.

Više od 1.000 dece biće evakuisano u druga područja narednih dana, dodao je on.

Pušilin: Strateški važno osloboditi uskoro Marinku

Od strateškog značaja je osloboditi uskoro Marinku kako bi se omogućilo dalje napredovanje ruskih snaga, rekao je v. d. lidera DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

- Na tom potezu je sada prilično napeto, to je jedno od žarišta i potrebno je u skorije vreme u potpunosti osloboditi to mesto. Tamo se napreduje svaki dan, ali ne tako brzo i u ovom momentu ne možemo reći da je Marinka slobodna - rekao je Pušilin i dodao da DNR tesno sarađuje sa čečenskim jedinicama.

Snažne eksplozije u Belgorodu

Novi udar na Kijev

U današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev poginule su tri osobe, među njima dvoje dece, a povređeno je njih 14, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

FOTO: AP/Tanjug

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a vatrogasne službe su gasile požare izazvane padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mesta udara.

Kličko je na Telegramu naveo da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vide se izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama. Upozorenje za vazdušnu opasnost u Kijevu i većem delu istočne Ukrajine bilo je na snazi oko sat vremena.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti