KINA I SAD RATUJU ZBOG ČIPOVA: Posle zabrane korišćenja američkih "Majkronovih" čipova produbio se sukob između dve zemlje

A.Vojinović

25. 05. 2023. u 07:30

KINESKOM zabranom korišćenja čipova koje pravi vodeća američka kompanija "Majkron tehnolodži" - prvom u istoriji - produbio se sukob između dve najveće ekonomske svetske sile u borbi za prevlast na tehnološkoj mapi sveta. Iako Peking insistira da nije reč o političkoj odluci, već isključivo o zaštiti opreme, sigurno je da je ovaj potez samo poslednji u nizu mnogih tenzija između dve države koje se nadmeću u zauzimanju prve pozicije u jednom od najvažanijih sektora današnjice u kojem proizvodnja poluprovodnika predstavlja jedan od prioriteta.

КИНА И САД РАТУЈУ ЗБОГ ЧИПОВА:  После забране коришћења америчких Мајкронових чипова продубио се сукоб између две земље

Tanjug

Peking je pre nekoliko dana poručio najvažnijim operaterima da više ne pazare proizvode ove firme jer, kako su istakli, oni nose ozbiljne sigurnosne rizike po kinesku informacionu infrastukturu i utiču na nacionalnu bezbednost. U suprotnom, kompanije koje se ogluše o naređenje kineske vlade moraće da se suoče sa izvesnim novčanim ili drugim poslovnim posledicama.

Ovom odlukom Kina je odgovorila na zakon o nauci koji je lane parafirao američki predsednik Džozef Bajden, čime je ograničio prodaju naprednih kompjuterskih čipova Kini, i to sve one koji sadrže američku tehnologiju, a koji su potrebni za sisteme naoružanja i mnoge druge tehnologije. Ovo je bio svojevrstan presedan, ali i ozbiljan udarac za Peking, s obzirom na to da Kina trenutno ne proizvodi čipove poslednje generacije koji su joj potrebni da bi se u tehnološkoj sferi nametnula ispred SAD.

No, zabrana izvoza poluprovodnika u Kinu odnosi se i na druge države i njihove kompanije koje se bave proizvodnjom čipova, a u kojoj su prste u njihovom programiranju umešali Amerikanci. A u martu ove godine Japan i Holandija pridružili su se svom glavnom savezniku, SAD, u ograničavanju prodaje tehnologije za proizvodnju čipova u inostranstvu među kojima je i Kina. Kada je reč o prihodu koji "Mikron" ostvaruje od tržišta Kine i Hongkonga ono iznosi oko 15 procenata.

"Majkron" je odluku kineske vlade o zabrani prodaje kineskim kompanijama koje rade na važnim infrastrukturnim projektima mogla koštati koliko i visoki jednocifreni procenat njegovog godišnjeg prihoda, preneo je Si-En-En. Finansijski direktor kompanije Mark Marfi je izjavio da im nje jasno zašto je Peking zabrinut zbog bezbednosti.

Svemu ovome je sigurno doprineo i pritisak na kinesku društvenu mrežu "Tik-tok", čiju upotrebu je na čelu sa SAD na vladinim telefonima zabranilo nekoliko država. Američka savezna država Montana čak ga je nedavno skroz "proterala" iz zemlje.

Lider demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer je izjavio da će zajedno sa Bajdenovom administracijom angažovati saveznike i kompanije koje će odgovoriti na odluku kineske vlade.

- Najavljena akcija kineske vlade protiv "Majkrona" nije zasnovana na činjenicama i predstavlja zabrinjavajuću upotrebu ekonomske prinude protiv SAD - poručio je Šumer.

Bajden: Brzo ćemo poboljšati odnose

IAKO se varnice na liniji SAD-Kina na smenu smanjuju i razbuktavaju, američki predsednik Džozef Bajden je u nedelju, poslednjeg dana samita G7 u Hirošimi, izjavio da očekuje da će se odnosi sa Kinom poboljšati "veoma brzo". Dodao je da je svađa oko "blesavog balona" destabilizovala odnose dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!