RAT U UKRAJINI: Britanija neće isporučiti "apače" Ukrajini; Blinken: Kontraofanziva kreće u narednim nedeljama (FOTO, VIDEO)

Novosti Onlajn

03. 05. 2023. u 07:04 >> 07:34

RAT u Ukrajini – 434. dan. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poziva da se udvostruči proizvodnja visokopreciznog oružja. Kijev tvrdi da je Moskva promenila taktiku i da gađanjem stambenih područja pokušava da isprovocira preuranjenu ukrajinsku ofanzivu. Evropska komisija do 5. juna uvela restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za pet zemalja članica.

РАТ У УКРАЈИНИ: Британија неће испоручити апаче Украјини; Блинкен: Контраофанзива креће у наредним недељама (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Požar u naftnom skladištu

Naftno skladište u selu Volna, u Krasnodarskom kraju Rusije, zapalilo se u sredu rano ujutro. Vatra je zahvatila 1200 kvadratnih metara. Vatrogasci su na licu mesta.

U toku je istraga.

Blinken najavio ukrajinsku kontraofanzivu

Ukrajina bi mogla da počne kontraofanzivu narednih nedelja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za televiziju „Foks njuz“.

- Znamo da Ukrajinci spremaju kontraofanzivu u narednim nedeljama. Da vidimo šta će se desiti. Uspeh Ukrajine na bojnom polju je najbolji i verovatno najbrži put do pregovora koji će dovesti do pravednog i održivog mira - rekao je Blinken.

Ranije je načelnik američkog Generalštaba general Mark Mili sugerisao da je malo verovatno da će sukob u Ukrajini biti okončan 2023. godine. Po njegovom mišljenju, postizanje političkih ciljeva strana u sukobu biće težak zadatak.

Britanci ne mogu da isporuče "apače"

Pres-služba britanskog parlamenta objavila je odgovor zamenice ministra odbrane Kraljevine Anabel Goldi u vezi sa mogućim isporukama Ukrajini helikoptera AH-64 Apač.

- U ovom trenutku, britanska Vlada ne planira da isporuči helikoptere tipa "apači" Ukrajini - odgovorila je Goldi.

Prethodno su britanski mediji preneli da zvanični London razmatra prebacivanje četiri vojna helikoptera tipa "apač" u Kijev.

Na Krimu će biti nacionalizovani novi objekti ukrajinskih oligarha

Na Krimu će novi objekti ukrajinskih oligarha biti nacionalizovani, rad na identifikaciji njihove imovine se nastavlja, izjavio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

Ranije je krimski parlament odlučio da nacionalizuje imovinu jednog broja ukrajinskih oligarha povezanih sa kijevskim vlastima i koji čine neprijateljske akcije protiv Rusije. Među njima su Rinat Ahmetov, Igor Kolomojski, Arsenij Jacenjuk, Nestor Šufrič, Sergej Taruta i drugi. Šef republike Sergej Aksjonov rekao je da će sav prihod od prodaje ove imovine ići za potrebe učesnika specijalne vojne operacije.

- Sada se mnogo radi na veoma velikim paketima takve imovine. Ne možemo unapred da najavljujemo objekte koji su u njima uključeni. To je zbog činjenice da će se ukrajinski vlasnici, kada saznaju za naše planove, aktivirati, i početi da pokušavaju da povuku profit - rekao je Konstantinov.

Šeremet: SAD glavni agresor za celu međunarodnu zajednicu

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet izjavio je za RIA Novosti da su pokušaji ukrajinskih trupa da napadnu Krim dronovima sankcionisale SAD.

Ranije je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, odgovarajući na pitanje o stavu o najnovijim ukrajinskim napadima dronovima na civilne ciljeve na Krimu i u regionu Brjanska, rekao da će Sjedinjene Države „podržati ukrajinske partnere, kao što su i uradile“.

- Vlasti SAD ne samo podržavaju, već i odobravaju udare na Krim i druge teritorije Rusije. Nije tajna da vlasti u Kijevu ne preduzimaju korak bez uputstva, znanja i odobrenja američkih i britanskih obaveštajnih službi, stoga, odgovornost za sve što se dešava moraju da snose pre svega američke vlasti - rekao je Šeremet.

On smatra da su se kijevske vlasti odavno pretvorile u teroristički režim, organizujući terorističke napade i sabotaže na teritoriji Rusije.

- S obzirom na to da je Ukrajina sada potpuno na platnom spisku Amerikanaca, predlažem da se Sjedinjene Države proglase sponzorom terorizma. Danas su SAD glavni agresor za celu međunarodnu zajednicu, parazitirajući na račun drugih države i naroda - rekao je poslanik.

Prema Šeremetovim rečima, SAD su odigrale ulogu supersile, pa će se suočiti sa neslavnim krajem. „Doći će vreme, a Sjedinjene Države i njihova zvezdana zastava neće biti na mapi. Zemlja će se raspasti, kao što se nekada raspao SSSR“, rekao je on.

Rogov: U Zaporožju je pogođeno mesto obuke ukrajinskih trupa

Mesto obuke ukrajinskih trupa od strane stranih instruktora napadnuto je u gradu Zaporožje, koji je privremeno pod kontrolom kijevskih vlasti, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik zaporoškog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

- Na teritoriji jednog kamenoloma u Ševčenkovskom okrugu grada Zaporožja, naša vojska je pokrivala militante Oružanih snaga Ukrajine koji vode borbenu koordinaciju - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, u trenutku dolaska na poligonu su bili i strani instruktori.

Ukrajinske trupe ispalile su 10 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske trupe ispalile su 10 granata na Donjecku Narodnu Republiku za 50 minuta, uključujući "NATO" kalibar 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

One su zabeležene iz oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 6.15 – Tanak – Donjeck (Kijevska oblast): ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm, 7.05 – Nelepovka – Mihajlovka: ispaljene su četiri granate kalibra 152 mm. Predstavništvo DPR-a u JCCC-u navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

"Bagrem" uništio ukrajinsku pešadiju

Vod samohodnih artiljerijskih oruđa 2S3M „Bagrem” kalibra 152 milimetra je tokom specijalne operacije uništio ukrajinsku pešadiju koja je prešla u ofanzivu, rekao je komandant jednog od topova na video-snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Na snimku se vidi borbeni rad posada „Bagrem” Zapadnog vojnog okruga: udari samohodnih topova na uporišta, gomilanje ljudstva i tehnike neprijatelja sa zatvorenih vatrenih položaja. Vojska koristi taktiku vatrenog naleta - stižu u određeno područje, vežbaju za naznačene ciljeve i napuštaju svoje položaje. Podešavanje vatre se vrši proračunima dronova.

 


Na snimku se vidi i kako vojnici utovaruju municiju u vozilo, gađaju koordinate prenete sa drona i udaraju. Kamera postavljena na dron snimala je granate koje pogađaju mete.

- Radimo na neprijateljskoj pešadiji, na utvrđenjima. Takođe, topovi su dizajnirani da uništavaju neprijateljske baterije, bunkere, zemunice. Glavni tip granata je rasprskavanje. Gustina rasporeda rada zavisi od toga kako nam se daju ciljevi - rekao je komandir oružja.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA - Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom