"PROTESTVOVALI SMO": Japanska vlada oštro reagovala na ruske vojne vežbe u južnom delu Kurilskih ostrva

Novosti onlajn

17. 04. 2023. u 11:41

JAPANSKA vlada izrazila je protest Rusiji u vezi sa planovima za izvođenje raketnih vojnih vežbi od 18. do 22. aprila u južnom delu Kurilskih ostrva, saopštio je na konferenciji za novinare u Tokiju Hirokazu Macuno, generalni sekretar Vlade.

ПРОТЕСТВОВАЛИ СМО: Јапанска влада оштро реаговала на руске војне вежбе у јужном делу Курилских острва

Foto: Profimedia

- Prema obaveštenju koje su ruske vlasti poslale našoj obalskoj straži, od 18. do 22. aprila planirano je da se u blizini ostrva Iturup izvedu vežbe sa raketnim gađanjem - rekao je on.

Prema njegovim rečima, teritorija vežbe obuhvata područje koje Japan smatra svojim teritorijalnim vodama.

- Protestovali smo, jer je jačanje ruskog vojnog prisustva na severnim teritorijama (kako se u Japanu naziva južni deo Kurila) u suprotnosti sa stavom naše zemlje - dodao je Macuno.

Ruska strana je više puta nazvala neprikladnim pokušaje Tokija da protestuje u vezi sa vojnim vežbama u području Kurilskih ostrva. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da su južna Kurilska ostrva sastavni deo teritorije Ruske Federacije.

Odlukom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije od 14. aprila se vrši iznenadna provera snaga Tihookeanske flote. U proveru su uključena dalekometna avijacija, avijacija Istočnog vojnog okruga, jedinice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)