ŠTRAJK PARALISAO NEMAČKU: Građani pokazali kapacitet pobune, kakav im nikada nije bio svojstven

I. Stanojević

28. 03. 2023. u 06:00

CELA Nemačka, sa oko 85 miliona stanovnika, juče je paralisana u štrajku bez presedana od Drugog svetskog rata.

ШТРАЈК ПАРАЛИСАО НЕМАЧКУ: Грађани показали капацитет побуне, какав им никада није био својствен

FOTO: AP/Tanjug

Analitičari ističu da je reč o svojevrsnoj prekretnici, jer su Nemci pokazali, sebi apsolutno nesvojsven, štrajkački kapacitet. Vozovi i autobusi su stali, avioni se prizemljili, izuzev onih koji su poletali i sletali sa aerodroma u Berlinu i Diseldorfu. Železnički operater "Dojče ban" otkazao je sve međugradske železničke usluge. Potpuno je zamrznut gradski prevoz u sedam od 16 saveznih pokrajina. Dva sindikata, železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG), kao i uslužnih delatnosti Ver.di, udružila su snage u nezapamćenom upozorenju, tražeći veće plate od onih koje nude poslodavci.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni transport i aerodrome, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz "Dojče bana" i autobuskih kompanija. Sindikati svoj zahtev za većim platama pravdaju poskupljenjima, a traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. Iako anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk, organizatori od danas obećavaju povratak na uobičajen režim.

Ovo je jedan u nizu štrajkova koji su, tokom prethodnih meseci, pogodili najveće evropske ekonomije, usled rasta cena hrane i energenata. Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su za 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije, a pritisak na cene ostao je, uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Ver.di za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima i u gradskom prevozu, traži 10,5 odsto više i da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno bruto. Odbijena je ponuda poslodavca za povećanje od pet odsto u dve faze, i jednokratnu isplatu 2.500 evra. Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća. EVG to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mesečno, piše "Dojče vele".

"ER SRBIJA" DO BERLINA I DISELDORFA

DO Berlina i Diseldorfa, "Er Srbija" je juče nesmetano letela, dok su zbog štrajka, polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za danas. "Letovi 'Er Srbije' između Beograda Berlina i Diseldorfa obavljeni su po redu letenja dok su letovi između Beograda i tri nemačka grada Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi, o čemu su putnici direktno obavešteni", saopštila je "Er Srbija".

Na oštre kritike Karin Velge, predsednice Udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca "da je štrajk preteran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Nemačke kao privredne lokacije", čelnik sindikata Ver.di Frank Verneke poručio je da je "bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da se borba za radnička prava protegne nedeljama, što bi teže pogodilo građane i privredu".

- Uprkos svoj paljbi po nama, od početka godine imamo 70.000 novih članova. To je najjači priliv članova od našeg osnivanja pre više od dve decenije - kaže Verneke. - Ovo je akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije. Obustava rada je bila najavljena blagovremeno da bi svi mogli da se pripreme, a štrajkači nemaju nameru da "teraju inat" i tokom uskršnjih praznika.

Oprečnog mišljenja je Martin Burkert, vođa EVG koji je za "Augzburger algemajne" rekao da bi do novih štrajkova moglo bi da dođe upravo za Uskrs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!