KRIVI UKRAJINSKI OBAVEŠTAJCI ILI OPOZICIJA? Beloruski KGB optužuje službu iz Kijeva za teroristički napad

Novosti online

21. 03. 2023. u 21:38

KOMITET za državnu bezbednost Belorusije ne isključuje da iza teroriste likvidiranog u gradu Grodno stoji SBU (ukrajinska služba bezbednosti) ili opozicija predsedniku Aleksandru Lukašenku, javila je u utorak državna televizija STV.

КРИВИ УКРАЈИНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ИЛИ ОПОЗИЦИЈА? Белоруски КГБ оптужује службу из Кијева за терористички напад

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- KGB razmatra nekoliko verzija. Ono što se dogodilo u Grodnu može biti pokušaj odbeglih ekstremista da po instrukcijama i podršci stranih specijalnih službi organizuju teroristički napad za destabilizaciju situacije u Belorusiji. Nije isključeno da je SBU organizovala zločin. kako bi se demonstrirala ranjivost sistema nacionalne bezbednosti Belorusije - rečeno je u etru.

U okviru istrage saslušano je 14 osoba koje su pod različitim okolnostima bile u kontaktu sa teroristom. Petorica optuženih, među kojima i vlasnici iznajmljenog stana - sin i majka, nalaze se u izolaciji.

Muškarac je navodno ranije priveden zbog učešća u protestima 2010. godine. U avgustu 2020, prema rečima komšija, okačio je belo-crveno-belu zastavu (koju koristi beloruska opozicija) na balkon.

Trenutno se utvrđuje identitet počinioca. U beloruskim bazama podataka o njemu nema tragova, a rezultati uzimanja otisaka prstiju predati su kolegama iz ruskog FSB-a, prenela je STV.

Prošlog vikenda KGB Belorusije je izvestio da je izvedena akcija protiv lica koja su ušla na teritoriju republike u cilju izvršenja terorističkog akta, i 19. marta u Grodnu je likvidiran strani državljanin.

Prema tvrdnjama beloruskih bezbednjaka, on je automatskim oružjem i granatama pružio oružani otpor vojnicima specijalnih snaga.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je KGB tokom specijalne operacije u Grodnu zaplenio arsenal oružja i eksploziva, a rad bezbednosnih snaga nazvao je briljantnim.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina