UKRAJINA DA UĐE U EVROPSKU UNIJU? Berbok: "Nije na dnevnom redu"

Novosti onlajn

20. 03. 2023. u 14:17

PITANjE o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju ili da Kijev od NATO-a dobije garancije bezbednosti, u ovoj fazi nisu na dnevnom redu, izjavila je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok u intervjuu španskom listu „Pai“.

УКРАЈИНА ДА УЂЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? Бербок: Није на дневном реду

Foto AP

- Ne može biti ustupaka kada je reč o vladavini prava, slobodi govora i opšteevropskim vrednostima. Članstvo u EU zavisi od procesa sprovođenja reformi. NATO sprovodi politiku otvorenih vrata; suverene zemlje same odlučuju kojoj će se alijansi priključiti. U slučaju Ukrajine to pitanje se sada ne nalazi na dnevnom redu; pre svega je neophodno da se okonča ovaj užasni rat - izjavila je nemačka ministarka odgovarajući na pitanje da li je moguće da se započnu pregovori o članstvu Ukrajine u EU u 2023. godini, kao i da li će od NATO-a dobiti garancije bezbednosti.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u februaru pozvao da se početkom 2023. godine započnu pregovori o članstvu Ukrajine u EU.

Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao prijavu za stupanje Ukrajine u EU. Šefovi država i vlada EU su na samitu u Briselu 23. juna odobrili dodelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. Za početak pregovora obe zemlje moraju da ispune niz uslova, uključujući sprovođenje reformi i jačanje borbe protiv korupcije.

Dobijanje statusa kandidata je samo početak dugotrajnog procesa stupanja u EU. Turska je u statusu kandidata od 1999. godine, Severna Makedonija od 2005. godine, Crna Gora od 2010. godine, a Srbija od 2012. godine. Poslednja zemlja koja je primljena u EU je Hrvatska - 2013. godine, a proces je trajao deset godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku