HAŠKI SUD BI DA HAPSI PUTINA: Međunarodni krivični sud bi da tereti ruskog predsednika za navodne ratne zločine

A.Vojinović

17. 03. 2023. u 23:00

MEĐUNARODNI krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je juče nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina optuživši ga za ratne zločine tokom rata u Ukrajini. Moskva je saopštila da ne priznaje jurisdikciju ovog suda, dok sagovornici "Novosti" smatraju da od poteza MKS suda nema ništa, da je samo reč o "niskoj politici".

ХАШКИ СУД БИ ДА ХАПСИ ПУТИНА: Међународни кривични суд би да терети руског председника за наводне ратне злочине

Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kako se navodi u saopštenju MKS, Putin je, navodno, odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju. Za iste optužbe sud bi da tereti i rusku komesarku za prava deteta Mariju Aleksejevnu Ljvovu-Belovu. Rusija je ranije uvek negirala ove optužbe.

Ovaj potez haškog suda usledio je samo dan posle saopštenja Specijalne istražne komisije Ujedinjenih nacija koja je navela da nije pronašla dokaze da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, ali i uoči susreta kineskog predsednika Si Đinpinga sa Putinom u Moskvi. Iako je Rusija nebrojano puta negirala sve optužbe, Međunarodni krivični sud novim potezima ponovo pokušava da "minira" Kremlj.

Da najavljeno hapšenje ruskog predsednika od strane haškog suda teško izvodljivo smatra bivši ambsador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

- Sve je to niska politika, jasno je da od toga nema ništa - navodi Jevremović za "Novosti". - Rusija kao i veliki broj drugih zemlja ne priznaje Međunarodni krivični sud. Sve je to propaganda i politika. Ne pomeramo se ka nekom miroljubivom rešenju.

Kao što je za naš list ranije pojasnio profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Bojan Milisavljević, pošto Rusija nije potpisnica Konvencije o osnivanju MKS, samim tim neće isporučivati svoje građane ovom sudu. Među potpisnicama nema ni Sjedinjenih Američkih Država.

A dok su visoki zvaničnici u Ukrajini brže-bolje pozdravili ovaj potez haškog suda, izjavivši da je reč "o istorijskoj odluci za Ukrajinu i ceo sistem međunarodnog prava", portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda, čime odluke ovog suda smatra ništavnim i nevažećim. On je dodao da su pitanja koja sud postavlja "nečuvena i neprihvatljiva".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da odluke MKS nemaju uticaj na Rusiju i da je svaki njihov nalog za hapšenje - ništavan.

- Odluke MKS nemaju posledice po našu zemlju, pa ni sa pravne perspektive. Rusija nije članica Rimskog statuta MKS i nije ni u kakvoj obavezi prema tom sudu. Rusija ne sarađuje sa tom organizacijom i bilo kakvi potencijalni zahtevi za hapšenje međunarodnog suda su ništavni - navela je Zaharova na "Telegramu".

Oglasila se i "prozvana" ruska komesarka za prava dece Marija Ljvova-Belova, ocenivši nalog MKS za njeno hapšenje kao "deo konteksta situacije u Ukrajini". Istakla je da je spremna da nastavi sa svojim radom.

- Sjajno je što međunarodna zajednica ceni rad na pomoći deci naše zemlje, što ih ne ostavljamo u ratnim zonama, što ih izvodimo, što im stvaramo dobre uslove, što ih okružujemo ljubavlju. Pitam se šta je sledeće. Nastavljamo da radimo - rekla je Ljvova-Belova.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev takođe nije štedeo reči istakavši "da nema potrebe da objašnjava gde bi ovaj dokument trebalo upotrebiti" i poruku propratio emotikonom toalet papira.

VUČIĆ: DALjA ESKALACIJA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je povodom vesti o nalogu haškog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio "da je jedino sigurno da idemo u pravcu dalje eskalacije kojoj nema kraja".

- Ode svet, samo da mi ne idemo za njim. Taman sam pomislio da imamo mnogo lepih vesti, a sad vidim da se mnogo toga komplikuje, mi da izbegnemo da dosta toga bude po našoj glavi - rekao je šef srpske države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!