AMERIČKI MEDIJI: Iza napada na gasovode "Severni tok" možda stoji proukrajinska grupa

Novosti online

07. 03. 2023. u 17:55

AMERIČKI zvaničnici saopštili su da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Иза напада на гасоводе Северни ток можда стоји проукрајинска група

Foto AP

List navodi da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Proukrajinska grupa je navodno delovala bez znanja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i vlasti u Kijevu.

Takođe se navodi da ostaje otvorena mogućnost da su napade "nezvanično" mogli da izvedu ljudi povezan sa ukrajinskim vlastima.

Prema obaveštajnim podacima američkih službi, eksploziv na gasovodima su verovatno postavili iskusni ronioci koji nisu povezani s vojskom ili specijalnim službama.

Državljani Velike Britanije i SAD nisu učestvovali u napadu, navodi američki dnevnik.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)