RAT U UKRAJINI: Bahmut pred padom, VSU se povlači; Žestoke borbe kod Kupjanska, Kijev šalje rezerve (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 03. 2023. u 06:40 >> 03:09

RAT u Ukrajini ušao je u 374. dan. Svi putevi snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine iz Bahmuta nalaze se u zoni artiljerijske paljbe ruske vojske i Vagner grupe. Ukrajinske snage granatiraju više mesta u DNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бахмут пред падом, ВСУ се повлачи; Жестоке борбе код Купјанска, Кијев шаље резерве (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Dnjepropetrovsk delimično bez struje

Grad Dnjepropetrovsk je delimično bez struje, javljaju ukrajinski mediji.

-Dnjepar je delimično bez struje, prenosi ukrajinsko onlajn izdanje Strana.ua na svom Telegram kanalu.

Prema navodima publikacije, preliminarni razlog su tehnički problemi na čvornoj stanici.

NAPAD NA KUPJANSK: Pešadijski napadi jedinica Zapadnog vojnog okruga, specijalne snage i artiljerija uništavaju neprijateljska oklopna vozila (MAPA/VIDEO)

U oblasti Harkova grupa trupa „Zapad“ nastavlja da napada položaje i uništava Oružane snage Ukrajine. Uz podršku artiljerije i avijacije, jurišne grupe izbacuju jedinice VSU sa svojih položaja, krećući se napred.

Postoje aktivne borbe u oblasti Novoselovskog, Grjanikovke i Dvurečnog. Krajem nedelje, ruske trupe su se ukopale u oblasti Sinkovke, približavajući se Kupjansku na udaljenosti od 5 km.

VSU prebacuje rezerve iz reda sveže mobilisanih. Jedno od pojačanja je pokriveno artiljerijskom vatrom kod Grjanikovke.

Izviđači (na snimku) aktivno koriste ATGM protiv neprijateljskih oklopnih vozila.

Prema generalštabu Oružanih snaga Ukrajine: ovih dana su pod udarom položaji Oružanih snaga Ukrajine u okruzima Kupjansk, naselja Grjanikovka, Kislovka, Peščana, Škrobna, Dvurečnaja, Liman Prvi, Petropavlovka.

FOTO: AP/Tanjug

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije: tokom napada jedinica Zapadnog vojnog okruga uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga i artiljerije, ljudstvo i tehnika Oružanih snaga Ukrajine poraženi su u rejonima naselja Novoselovskoje LPR, Grjanikovka, Timkovka i Tabaevka Harkovske oblasti.

BITKA ZA BAHMUT: Kraj se nazire, VSU se povlači pod udarima ruske artiljerije (MAPA)


Nastavljaju se žestoke borbe u Bahmutu i ​​okolini. Jurišni odredi PMC Vagner, uz podršku regularne vojske Oružanih snaga RF, guraju odbranu ukrajinske grupe.

Tokom proteklog dana uspostavljena je kontrola nad 20 uporišta Oružanih snaga Ukrajine u različitim oblastima. „Vagnerovci“ su napredovali pravcima za Bogdanovku, Hromovo, u oblastima Iljinovke, Sobačevke i Budenovke u Bahmutu.

Ilustracija telegram rybar

Od juče je komanda Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu započela delimično povlačenje snaga iz grada seoskim putevima između Hromova i Krasnog - put od Hromova do Časova Jara je pod potpunom vatrenom kontrolom ruskih jedinica.

Noću, prilikom pokušaja povlačenja iz Krasnoja, uništene su dve grupe iz različitih formacija, uključujući 24, 54, 110 Ombre, 81 oambr DŠV i 113 obr teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine. Gubici su iznosili 26 poginulih i 64 ranjenih.

Sada ukrajinska komanda snaga 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku odreda SSO (Specijalne jedinice) Ukrajine, na deonicama pravaca za Časov Jar i Konstantinovku, izvodi kontranapade za obuzdavanje vagnerovaca, kako bi dobili na vremenu.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine povlače snage iz centralnih i zapadnih regiona Bahmuta. Trenutno se iz zone borbenih dejstava povlače najspremnije formacije.

Istovremeno, dok pojedine jedinice pružaju otpor i izvode napade, stvarajući koridor za povlačenje trupa pod udarima artiljerije i aviona ruskih trupa.

Ovi napori imaju za cilj samo da kupe vreme i zadrže ruske jedinice koliko god je to moguće. Bitka za Bahmut je pri kraju.

 

Letonija bi da šalje avione Kijevu

Premijer Letonije Krišjanis Karinš izjavio je da je isporuka borbenih aviona Ukrajini „samo pitanje vremena“.

„Ne razumem zašto Zapad ne bi trebalo da isporučuje lovce“, rekao je Karinš u intervjuu za „Špigl“.

Foto: Printscreen Yutube

 

Teška situacija za ukrajinsku vojsku u Artjomovsku

Komandant ukrajinskih Kopnenih snaga, general Aleksandar Sirski posetio je juče vojnike u Artjomovsku, drugi put za manje od nedelju dana, što govori o teškom položaju ukrajinskih snaga u tom gradu, piše list „Njujork tajms“.

List navodi i da Ukrajinci rizikuju da se nađu u obruču, a onda će imati izbor – da poginu ili da se predaju. Kako dodaje, Rusija će uskoro potpuno blokirati rute snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u gradu i okolini.

Foto: Printskrin/Tviter/MyLordBebo

Tekst potpisa

Ukrajina ne želi zaštitnu zonu oko Zaporoške nuklearke

Kijev zasad nije spreman da realizuje inicijativu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) o formiranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Foto: Jutjub/Kharkov News/Euronews po-russki

-U septembru je generalni direktor IAEA izneo inicijativu o stvaranju zaštitne zone nuklearne i fizičke nuklearne bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane. Taj predlog koji bi isključio napade sa teritorije nuklearke i protiv nje još nije realizovan. Ukrajina, nažalost, nije spremna za to, napisao je Uljanov na Telegramu.

VSU nema sa čim da puca

Kijev traži od Evropske unije da obezbedi Ukrajini 250.000 artiljerijskih granata mesečno, prenose američki mediji pozivajući se na pismo koje je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov napisao svojim kolegama u zemljama članicama EU.

Foto Tanjug/AP

Ukrajina uvodi totalnu internet cenzuru

Pre dva dana u Ukrajini je pušten u rad centralizovani sistem za automatsko blokiranje internet resursa. Svakih 15 minuta, odgovarajuća lista zabranjenih sajtova će se ažurirati na serverima ukrajinskih operatera.

Sistem je uveden naredbom Nacionalnog centra za operativno-tehničko upravljanje telekomunikacionim mrežama od 30. januara 2023. godine broj 67/850. Do 2. marta trebalo je da ga instaliraju svi ukrajinski internet provajderi.

Informacije o prekršiteljima biće blagovremeno dostavljene nadležnim organima.

Nadležni kažu da je sistem potreban isključivo za filtriranje lažnih resursa, ali lokalni internet aktivisti smatraju da uopšte ne postoje prepreke da se blokira bilo koji nezgodan sajt.

Foto Shutterstock

 

Povećao se broj poginulih u Zaporožju

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju povećao se danas na 11, nakon što je telo jedne žene pronađeno u ruševinama, saopštila je služba za vanredne situacije.

Među poginulima u napadu na petospratnu zgradu u četvrtak u ranim jutarnjim satima je i jedno dete, navela je služba na Telegramu.

Zvaničnici iz regionalne administracije rekli su da je ruska raketa S-300 pogodila zgradu, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će zatražiti da Rusija odgovara zbog tog napada.

 

Američki Strajkeri namenjeni Kijevu stigli u Nemačku (VIDEO)

Snimak dolaska u Nemačku 90 američkih oklopnih transportera na točkovima Strajker, koji će biti prebačeni Oružanim snagama Ukrajine.


Na snimku možete videti da pored osnovne verzije oklopnog transportera pešadije M1126 (ICV) naoružanog mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, ukrajinska vojska se isporučuje i sa izviđačkim vozilom M1127 (RV) oklopna izviđačka vozila sa kompleksom za osmatranje i izviđanje dugog dometa LRAS3, kao i vozila hitne pomoći za evakuaciju M1133 Medicinsko evakuaciono vozilo (MEV).

 

Vazdušna opasnost u 4 oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri oblasti u Ukrajini: Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Foto Tanjug/AP

 

Portparol ukrajinskih oružanih snaga: Nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa iz Bahmuta

Portparol ukrajinskih oružanih snaga negirao je tvrdnje o masovnom povlačenju ukrajinskih trupa iz Bahmuta.

- Borbe u Bahmutu su više na periferiji, a grad kontrolišu ukrajinske odbrambene snage. Takođe nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa - rekao je Serhij Čerevatij.

(Si-En-En) 

 

 

Fon der Lajen: Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine u Ukrajini

Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ruska invazija donela je neopisivu patnju Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina.

Sve je sve više dokaza o direktnim napadima na civile, kao i na energetsku i drugu infrastrukturu, navela je ona u saopštenju.

Kako je Fon der Lajenova rekla, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku.

Čak ni deca nisu pošteđena, istakla je Fon der Lajenova i dodala da Rusija mora da odgovara za te stravične zločine, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi, navedeno je u saopštenju.

Fon der Lajenova je istakla da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da veruje da bi trebalo da postoji namenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda biće potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Hagu. Evropska unija će nastaviti da radi, sa našim partnerima, kako bi osigurala da Rusija plati", rekla je Fon der Lajenova.

(Tanjug)

 

 

Ruske snage opkoljavaju Bahmut, izvode se artiljerijski udari na saobraćajnice

Ruska artiljerija izvodi udare po saobraćajnicama oko Bahmuta sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine.

Izveštač Rojtersa javlja o intenzivnim ruskim artiljerijskim udarima na puteve koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako se navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama prema i iz grada.

Most u susednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom napadu, preneo je ranije britanski list Gardijan.

Ukrajinski vojnici su angažovani na popravci oštećenih puteva, više vojnika je krenulo ka liniji fronta, a na zapadu od Bahmuta Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje što je znak da Kijev još nije spreman da se odrekne Bahmuta.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je juče Bahmut gde je razgovarao sa vojnim starešinama o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na rezervne položaje, opisujući situaciju u petak kao "klanicu na obe strane".

Ruska vojska izvodi udare po putevima iz Bahmuta sa ciljem opkoljavanja grada

Ruska artiljerija izvodi udare po putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine. Rojters je primetio intenzivno rusko granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada. Most u susednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom granatiranju, preneo je britanski list "Gardijan".

Ukrajinski vojnici su radili na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navela je agencija. Na zapadu, Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je juče Bahmut da bi ga lokalni komandanti obavestili o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je delovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao klanicu na obe strane. Vlasnik ruske privatne vojske Vagner, Jevgenij Prigožin, ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo još jedan put otvoren za ukrajinske trupe.

NAPADNUTA KURSKA OBLAST: Ukrajinske granate razorile transformator dva sela bez struje

Dva pogranična sela u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti našla su se na udaru Ukrajine, rekao je guverner Roman Starojt na svom Telegram kanalu .

 - Usled granatiranja pograničnih teritorija okruga Gluškovski od strane Oružanih snaga Ukrajine, prekinuto je snabdevanje strujom sela Krasno oktjabrski i sela Volfino. Žrtava nije bilo. Remontne ekipe počinju da popravljaju štete - napisao je on. Ukrajinska vojska neprestano otvara vatru na teritoriju Kurske oblasti.

Velika Britanija: Ukrajinske snage u Bahmutu pod ogromnim pritiskom

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

 - Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgrađu ovog grada - navodi se u saopštenju, objavljenom na tviteru, prenosi Rojters.

U poslednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Šojgu obišao komandni punkt ruske vojske u zoni specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je kontrolu grupe ruske vojske „Istok“ u zoni specijalne vojne operacije.

 - Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju isturenog komandnog punkta jedne od jedinica grupe snaga ‘Istok’ na području južnog Donjecka - navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je Šojgu na komandnom punktu „saslušao izveštaj komandanta grupe snaga general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba o tekućoj situaciji i dejstvima snaga“.


Ministarstvo je naglasilo da je Šojgu tokom inspekcije posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške snagama grupe, uključujući uslove za bezbedan raspored ljudstva, kao i rad medicinskih i pozadinskih jedinica.

Pored toga, ministar odbrane je tokom inspekcije, vojnicima na frontu uručio državne nagrade i zahvalio im na posvećenosti i junaštvu.

 

Maročko: Otkriveno novo utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine severozapadno od Bahmuta

 - Novo utvrđeno područje identifikovano je severozapadno od Artemovska (Bahmuta) u selu Minkovka koje kontroliše Kijev - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

U petak je osnivač Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin rekao da su borci grupe praktično opkolili Bahmut.

Foto: Printskrin/RT na russkom


 

Rogov: U gradu Zaporožju se sprema pobuna protiv režima Vladimira Zelenskog

 - U gradu Zaporožju, koji kontrolišu ukrajinske trupe, sve više raste nezadovoljstvo protiv režima Vladimira Zelenskog - izjavio je Vladimir Rogov za RIA Novosti.

Maročko: Ruske snage su se približile Oružanim snagama Ukrajine u Kremenskom sektoru fronta

 - U Kremenskom sektoru fronta ruske trupe su se približile ukrajinskim pozicijama - rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

 - Južno od sela Kreminnaja , između naših položaja i položaja neprijatelja, nema takozvanih sivih zona. U nekim oblastima je rastojanje do neprijatelja oko 40 metara - rekao je on.

Bahmut je potpuno izolovan

Nikakvo snabdevanje Ukrajinaca municijom i pojačanje više nije moguće.

Artiljerija PMC „Vagner“ gađa puteve snabdevanja i povlačenja Ukrajinaca iz Bahmuta. 

Svi putevi snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine iz Bahmuta nalaze se u zoni artiljerijske paljbe ruske vojske i Vagner grupe, pišu RIA Novosti.

Ruske snage presecaju ukrajinsku vojsku od puteva snabdevanja iz Časiv Jara kod Bahmuta.

BONUS VIDEO:

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije