RAT U UKRAJINI: Hladan tuš iz Pentagona za Kijev; Komandant kopnenih snaga VSU - Situacija u Bahmutu teška (MAPA/FOTO)

Novosti online

28. 02. 2023. u 06:59 >> 03:53

RAT u Ukrajini ušao je u 370. dan. Vode se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu, nanoseći štetu civilnoj infrastrukturi. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da SAD u Ukrajini pripremaju provokaciju uz primenu otrovnih materija, s namerom da za to optuže Rusiju.

РАТ У УКРАЈИНИ: Хладан туш из Пентагона за Кијев; Командант копнених снага ВСУ - Ситуација у Бахмуту тешка (МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

POGLEDAJTE - Istovar mina, kako to radi ukrajinsks vojska (VIDEO)

Ukrajinski bezbednosni standardi za istovar protivtenkovskih mina. Lokacija nepoznata.

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe u Bahmutu i Marjinki, VSU hitno šalje pojačanja (MAPA)

Oružane snage Ukrajine su bespilotnim letelicama napale različite ciljeve na teritoriji Rusije, uključujući Moskovsku i Brjansku oblast, Republiku Adigeju, Krasnodarsku teritoriju i Belgorod. VSU nije uspeo da nanese značajnu štetu ruskim ciljevima, većina letelica nije stigla do ciljeva ili je promašila.

Zbog preleta neidentifikovane letelice iznad Sankt Peterburga, vazdušni prostor je zatvoren iznad grada. Vazdušni saobraćaj je kasnije obnovljen. Rusko Ministarstvo odbrane je incident objasnilo kao vežbu.

Belgorodska oblast

Ukrajinske formacije granatirale su selo Ustinku u Belgorodskoj oblasti. Oštećeni su stambeni objekti, dalekovodi i gasovod. Civili nisu povređeni.
 

Ilustracija telegram rybar


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanska, vode se artiljerijski dueli: ruske jedinice su pogodile koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kupjanska i Dvurečne.

U odseku Limanski nastavljaju se epizodne borbe na prelazu Makejevka - Balka Žuravka. Ruske trupe uspele su da zauzmu jedan od ključnih visova u blizini linije dodira.


Luganska Narodna Republika

Ukrajinske formacije ispalile su rakete iz HIMARS MLRS na civilne objekte u Stahanovu i Svatovu: pričinjena je šteta i na fabrici automobila i stambenim zgradama, najmanje tri civila su povređena.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Soledarski pravac

Ruske trupe napreduju ka selu Artjomovskoe (Hromovo), kroz koje prolazi poslednji put fizičkog snabdevanja Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Na istoku Bahmuta (Artjomovsk), ruske jedinice su poravnale liniju fronta duž ulice Ščedraja u Zabahmutovki.

Na južnoj periferiji, jurišni odredi „vagnerovaca“ nastavljaju napredovanje u blizini groblja u Mariupolju.

Na istoku, ruske snage vode žestoke borbe u stambenom naselju u mikrookrugu Sobačevka.

Na jugozapadu, borci Vagnerovog PMC-a vrše redovne napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u mestu Krasnoje i blizu autoputa za Konstantinovku.

Donjecki pravac

Na sektoru Avdejevke, jedinice Oružanih snaga Rusije vode borbe u Novobahmutovki, kao i u rejonu Krasnogorovke. Ruska artiljerija nanosi ciljane udare po položajima VSU duž cele linije dodira.

Foto AP

 

Nastavljaju se intenzivni sukobi u Marjinki: ruski vojnici, uz podršku tenkova, jurišaju na položaje VSU u zapadnom delu grada.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine žurno prebacuje dodatne jedinice na lice mesta.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale naselja Donjecke aglomeracije.

U Gorlovki su pogođeni stambeni objekti i infrastrukturni objekti, uključujući vrtić, školu i Dom kulture. Povređena su žena i dete.

U Kirovskom i Petrovskom okrugu Donjecka oštećene su višespratnice: najmanje šest osoba je povređeno, a tinejdžerka je poginula.


Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira: ruske trupe su pogodile mesta koncentracije jedinica VSU u Hersonu, Antonovki, Beregovu i Kačkarovki.

Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pucale su na levu obalu Hersonske oblasti: oštećeni su civilni objekti u Kahovki, Aleški i Vasiljevki.

 

 

Ešaloni "Bumeranga"

Na mreži su se pojavile fotografije sa ešalonom sa najnovijim ruskim oklopnim transporterima „Bumerang“ kako prolaze na vagonima ka frontu?

Bitka za Bahmut: Ukrajinci se povlače, Vagnerovci pritiskaju (MAPA)


JUŽNO od Jagodnog, jurišni odredi PMC „Vagner“ uspostavili su kontrolu nad brdima i približili se Artjomovskom (Hromovo). Poslednji put fizičkog snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine prolazi kroz ovo predgrađe Bahmuta.

Pored toga, „Vagnerovci“ su napredovali u oblasti fabrike za preradu mesa i stigli do jednog od lokaliteta na obali reke Bahmutke.

Na istoku grada, ruske jedinice su poravnale liniju fronta duž ulice Ščedraja u Zabahmutovki. Na jugu su Vagnerovci stigli do Celjane ulice, a u Sobačevki se bore u stambenim naseljima.

Ilustracija telegram rybar

Trenutno se situacija u Oružanim snagama Ukrajine primetno pogoršala. Trenutno je u toku delimično povlačenje ukrajinskih formacija na suprotnu obalu Bahmutke – postavljaju se novi vatreni položaji u centralnim delovima grada.

Na jugozapadu Bahmuta, redovni napadi jedinica Vagnerovog PMC-a na ukrajinske položaje u blizini autoputa za Konstantinovku i u mestu Krasnoe omogućavaju da se vežu sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine na južnom frontu.

Foto Tanjug/AP

Komanda Oružanih snaga Ukrajine 6. marta planira prebacivanje dodatnih pojačanja Oružanih snaga Ukrajine iz različitih formacija u Časov Jar. Sada osoblje završava obuku u centrima za obuku na zapadu Ukrajine.

Ukrajinske artiljerijske grupe gađaju ofanzivna područja ruskih jedinica. Istovremeno, izdavanje municije je striktno racionalizovano zbog problema sa snabdevanjem granatama. Označavanje cilja je dato proračunima bespilotnih letelica – u Bahmutu i ​​okolini primećena su 24 dronova dnevno.

 

Do 20.000 vojnika VSU u Bahmutu čeka da se zatvori obruč

Oko 10.000 do 20.000 vojnika ukrajinskih vojnika u Bahmutu je sada zarobljeno. Izveštaji kažu da je grad operativno opkoljen sa sve manjom šansom za proboj.

Zapadno od Bahmuta je mnogo otvorene zemlje i nije mnogo da spreči rusko napredovanje sve do reke Dnjepar. Još nema čvrstih dokaza da je ukrajinska vojska pripremila drugu liniju odbrane.

Foto Tanjug/AP

 

Urednik Bilda: Vagnerovci zaueli sever Bahmuta (FOTO)

Urednik Bilda Julian Ropke je pokazao „jasne dokaze da je severni region Bahmuta - Stupka pao u ruke ruskih trupa“

-Već nekoliko nedelja Vagnerove teritorijalne pretenzije su, nažalost, bile ili ostale bliže stvarnosti od tvrdnji ukrajinskog Generalštaba, piše Ropke.

-Na snimku - ruska vojska u ruševinama i satelitski snimak.

Ranije je PMC „Vagner“ izvestio o zauzeću Stupoka. Kijev, kao i uvek, laže svoje ljude.

U isto vreme, danas je ukrajinski komandant sa pozivnim znakom „Mađar“ u svom video blogu naveo da se najteža situacija razvila na severu Bahmuta (gde se nalaze Stupki i Jagodnoje, koje je nedavno, kako je navedeno, zauzeo Vagner), ali Ukrajina to nije potvrdila.

 

Hladan tuš iz Pentagona - nema F-16, možda nikada

Sukob u Ukrajini mogao bi da traje naredne tri godine, rekao je zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal.

Pentagon objasnio zašto se ne žuri da obučavaju Oružane snage da koriste F-16.

 

Nemci isporučuju dronove za izviđanje

Nemački koncern „Rajnmetal“ počeo je da isporučuje Ukrajini automatizovane izviđačke sisteme za praćenje velikih površina terena uz angažovanje minimalnog broja osoblja, navodi se u saopštenju koncerna.

-Vrednost porudžbine je desetine miliona evra. Isporuka je već počela, ističe „Rajnmetal“.

 

Komandant kopnenih snaga Kijeva: Situacija u Bahmutu teška


Situacija u blizini grada Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) ostaje teška, izjavio je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Aleksandar Sirski, prenosi Rojters.

Kako general primećuje, ruske trupe sada pokušavaju da opkole grad i preseku linije snabdevanja. Dopisnik Rojtersa koji je posetio Artjomovsk u ponedeljak, 27. februara, rekao je da nije video nikakve znake povlačenja ukrajinskih trupa i da pojačanja stižu uprkos granatiranju ruskih snaga. Međutim, napominje agencija, bilo kakva ofanzivna dejstva na tom području sada su nemoguća zbog prolećnog odmrzavanja.

 

Foto AP

 

 

Kijev skeptičan prema inicijativi Kine za prekid vatre

Kijev je skeptičan prema inicijativi Kine za prekid vatre u Ukrajini, rekao je u intervjuu za "Njuzmaks" šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

- Nećemo pristati na primirje, jer Rusija uvek koristi prekid vatre da zamrzne sukob - rekao je on.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekao je Jermak, ali je odbio da komentariše mogućnost sastanka Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi izdanje.

Putin potpisao ukaz o zamrzavanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se zamrzava učešće Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).

Foto: Profimedia

Sirene za vazdušnu opasnost u Rusiji

U više regiona u Rusiji oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost posle hakerskih napada na servere radio i TV stanica, izjavio je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije. On je za TASS rekao da su radio stanice i TV kanali u nekim regionima emitovali zvuk sirena za vazdušnu opasnost, pošto su njihovi serveri bili hakovani.

 - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije obaveštava da su te informacije lažne i netačne - istakao je taj portparol.

Gagin: Artjomovsk je izgubljen za Ukrajinu

Artjomovsk je izgubljen za Ukrajinu, sada je pitanje samo kada će doći do zauzimanja grada, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, ruske snage deluju praktično u centralnoj oblasti Artjomovska.
Iako grad još nije opkoljen, protivnik nema mogućnosti da dovozi novu tehniku i municiju, niti da rotira snage.

Ruski sistemi za radioelektronsko ratovanje suzbili su ukrajinske dronove koji su pokušali da napadnu civilne objekte u Krasnodarskoj oblasti i Adigeji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da su oba drona izgubili kontrolu i skrenuli sa putanje leta.

Lukašenko: Jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini 

 - Sada je jedinstven trenutak da se obustavi sukob u Ukrajini - izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko za kineske medije, a prenosi TV „Belorusija 1“.

Prema njegovim rečima, druga ovakva prilika se neće ponoviti. Pozvao je da se ova šansa iskoristi dok Rusija ne prevede svoju privredu na vojni kolosek.

Lukašenko je rekao i da je glavni cilj ruskog lidera Vladimira Putam bezbednost Rusije, odnosno da se isključi mogućnost napada na Rusiju iz Ukrajine. Moskva je spremna da ide putem pregovora, što je, kako kaže Lukašenko, pokazala od prvog dana specijalne operacije. SAD su, međutim, primorale kijevski režim da odustane od bilo kakvog dijaloga sa Rusijom.

 

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Situacija oko Bahmuta ekstremno napeta

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij izjavio je danas da je situacija oko opkoljenog Bahmuta "ekstremno napeta.

 - Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede Vagnera koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut - izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.

Japan prošitio listu sankcija Rusiji

Japan je danas proširio listu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata Rusije, zamrznuvši imovinu 48 ljudi, među kojima zamenika ministra odbrane Viktora Goremikina i izvršnog direktora Kalašnjikova Alana Lušnjikova.

Novu listu sankcionisanih objavilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TASS.

Novim restriktivnim merama Japana uperenim protiv Rusije zbog rata u Ukrajini obuhvaćene su Rosbanka, brodogradilište Zvezdočka i još 91 pravni subjekat.

Imovina je zamrznuta za 73 firme, dok se na još 21 organizaciju, uključujući, kako navodi ruska agencija, privatnu vojnu kompaniju Vagner i instituciju za primenu standarda Rosstandard odnosi zabrana izvoza.

Zelenski: Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža.

Zelenski je istakao da se situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga.

 - Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji - rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Bahmut, grad u Donbasu u istočnoj Ukrajini, već mesecima predstavlja žarište borbe, a od oko 70.000 stanovnika, koliko je u Bahmutu živelo pre početka rata, u gradu je ostalo samo oko 10.000 ljudi, preneo je ranije Radio slobodna Evropa (RSE).

Rusko Ministarstvo odbrane: U Kramatorsku istovareno 11 vagona sa iritantnom municijom

 - U Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa posebno obeleženom geler municijom, ranije je takva municija modernizovana u Sjedinjenim Američkim Državama za oštećenje elemenata tečnim formulacijama iritirajućih materija - rekao je Igor Kirilov, šef odeljenja radijacione, hemijske i biološke zaštite trupe Oružanih snaga RF.

 - Kramatorsk je 19. februara istovario 11 vagona sa tovarom gelera municije sa posebnim oznakama. Istovar je obavljen noću na platformi u predgrađu, dok su vagoni bili označeni natpisima „Građevinski materijali”, „Cement”. Prema informacijama dostupnim ruskom Ministarstvu odbrane, ranije u interesu američke vojske modernizovani su geleri, opremljeni gotovim podmunicijom sa tečnim formulacijama iritirajućih supstanci - rekao je on.

Vazdušna uzbuna objavljena u tri regiona Ukrajine

U Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti objavili su vazdušnu uzbunu.

Upozorenje za vazdušni napad objavljeno je u utorak rano ujutro u oblastima Poltave, Harkova i Dnjepropetrovska Ukrajine, navodi se na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

Bahmut u kotlu

Žestoke borbe vode se oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada. Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je rasparčavanje Rusije jedini cilj Zapada.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKE VESTI ZA RUSKU VOJSKU: Šojgu dao obećanje