RAT U UKRAJINI: Zelenski smenio komandanta VSU u Donbasu; Bahmut u okruženju (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 02. 2023. u 07:26 >> 02:56

RAT u Ukrajini ušao je u 368. dan. Najteže borbe se i dalje vode u Bahmutu i Ugljedaru. Poljski premijer Mateuš Moravjecki i njegov ukrajinski kolega Denis Šmihal juče su na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini izvršili su primopredaju prvih tenkova "leopard" za ukrajinsku vojsku.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски сменио команданта ВСУ у Донбасу; Бахмут у окружењу (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Smenjen komandant ukrajinskih snaga u Donbasu

Ukrajinski general Eduard Moskalev smenjen je sa dužnosti komandanta takozvane Operacije združenih snaga (OZS). Odgovarajući dekret objavljen je na sajtu kancelarije Vladimira Zelenskog, a razlozi nisu saopšteni.

General-major Moskalev imenovan je za komandanta Operacije združenih snaga u martu prošle godine.

Foto: Profimedia

Na jugozapadu DNR ruske snage se sada bore za oslobađanje grada Ugljedara. Na severu DNR vode se borbe za Artemovsk. Pored toga, tako veliki gradovi na severu DNR kao što su Konstantinovka, Družkovka, Kramatorsk, Slavjansk ostaju pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbednosti.

Hronika ratnih operacija: Iz Bahmuta ostao jedan put za izlaz koji kontroliše PMC Vagner (MAPA)
 

Pogranične teritorije Ruske Federacije

Ukrajinske formacije granatirale su Korenjevski i Gluškovski okrug u Kurskoj oblasti, prekidajući snabdevanje strujom u selu Aleksejevka.

U subotu ujutru sistemi PVO su radili u Belgorodskoj oblasti i Belgorodu, presrećući sve granate koje su ispalile Oružane snage Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar


Smer Harkov

Neprijatelj nastavlja da jača teritorije koje se graniče sa Belgorodskom oblasti.

Paralelno sa ovim, u Harkovskoj oblasti se kompletiraju brigade i formiraju nove formacije.

Lokalni izvori govore o planovima ukrajinske vojske da sprovede ofanzivnu operaciju krajem februara - početkom marta, ali je njen pravac nepoznat.

Međutim, ovo može biti namerna dezinformacija. Manevarski timovi REM-a su raspoređeni duž granice sa Rusijom, a mali kvadrokopteri redovno vrše izviđanje. U Staroverovki, nedaleko od Kupjanska, organizovan je servis teških oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, oštećenih u pravcu Starobeljskog.


Smer Starobeljsk

Na ovom sektoru fronta nema značajnijih promena – na liniji dodira vode se artiljerijski dueli i pozicione borbe.


Soledarski pravac

Nakon žestokih borbi, Vagnerovi jurišnici oslobodili su i očistili selo Jagodnoje, a kasnije Dubovo-Vasilevku, severozapadno od Bahmuta.

Ruske snage proširuju zonu kontrole oko grada, ometajući snabdevanje garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu na svim pravcima, osim seoskog puta za Hromovo.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Ukrajinske formacije, pokušavajući da uspore napredovanje boraca Vagnerovog PMC-a, digle su u vazduh branu na severozapadu Bahmuta, što, međutim, neće mnogo uticati na situaciju u gradu, a može čak i naneti štetu Oružanim snagama Ukrajine.

Na istoku Bahmuta, „Vagnerovci“ su se ukopali u stambenom naselju u ulici Kooperativna nedaleko od prelaza preko reke Bahmutke.

Jugozapadno od grada, borbe se vode na periferiji Krasnoje. Ruske snage su uspele da povrate deo izgubljenih položaja u blizini autoputa Bahmut-Konstantinovka.

U pozadini brzog napredovanja Vagnerovog PMC-a, ukrajinske snage užurbano opremaju odbrambene položaje u Časovom Jaru, Grigorovki, Beloj Gori i Dilejevki.


Donjecki pravac

Oružane snage RF ponovo su izvršile napad na položaje 59. Ompg u okolini Pervomajskog. Zauzevši visove severno od Vodjanojea, vojnici bataljona “Somalija” napredovali su ka Avdejevki iz pravca Opitnog.

Foto Tanjug/AP

Južno od Vodjanja, ruski borci su opkolili uporište 59. Ompbr i uspeli su da napreduju između Pervomajskog i Vodjanja.

Ukrajinske formacije zauzvrat nastavljaju da granatiraju civilnu infrastrukturu Donjecke aglomeracije.


Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira: Oružane snage Rusije nanose udare na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini, dok VSU granatira oslobođene gradove Hersonske oblasti.

 

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Vazdušna uzbuna se proširila na još nekoliko regiona pored Černigova i Kijeva – Žitomir, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Donjeck.

 

Ruski tenkovi u Marjiki (VIDEO)

Kadrovi bitke za Marjinku iz drona. Ruski tenkovi i artiljerija uništavaju zaklone za jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Marjinki.

 

Desetkovani poljski plaćenici

Poljski korpus u sastavu Oružanih snaga Ukrajine pretrpeo je osetljive gubitke tokom ruske specijalne operacije u Ukrajini, rekao je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u intervjuu za YouTube-kanalu The Jimmy Dore Show.

Foto Tanjug/AP

Rajs: Ukrajina u NATO? Teško

Mogućnost budućeg ulaska Ukrajine u NATO je sumnjiva, ali će Kijevu biti potrebni bezbednosni sporazumi, smatra bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

 

Leopardi idu na front?

Tenkovi Leopard 2 kreću se ka gradu Časov Jar, i nalaze se 100 km od Bahmuta, - šef Vagner PMC.

Jevgenij Prigožin je rekao da, prema dostupnim podacima, Oružane snage Ukrajine prebacuju „leoparde“ primljene iz Poljske u DNR.

Foto Tanjug/AP

Napad na Mariinku: Izviđački i jurišni avioni napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)


Snimci borbe ruskih vojnika.

Ruski izviđači su identifikovali slabu tačku u odbrani neprijatelja u oblasti Marinka kod Donjecka. U napad su krenuli jurišnici pod okriljem BTR-82A.

Ruske jedinice su u poslednje vreme značajno napredovali na ovom sektoru fronta, probijajući odbranu Oružanih snaga Ukrajine u jugozapadnom delu Marinke.

 


Salivan: Bela kuća neće uskoro isporučiti F-16 Ukrajini

Moguće isporuke Kijevu lovaca F-16 će se kasnije razmatrati, oni trenutno nisu potrebni Ukrajini, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan televiziji Si-En-En.

Foto: Jutjub/lazzaric92

-Mi pažljivo razmatramo ono što je Ukrajini potrebno u ovoj fazi vojnih akcija. Sada su joj potrebni tenkovi, oklopna vozila, artiljerija, PVO sistemi, kako bi ukrajinske snage mogle da povrate kontrolu nad teritorijom koju okupira Rusija. Pitanje o isporukama lovaca F-16 će se razmatrati u budućnosti, rekao je on.

Salivan je dodao da američki predsednik Džozef Bajden za sada ne planira da šalje lovce F-16 Kijevu.

Bitka za Bahmut: Opkoljavanje jedinica VSU koje se nisu povukle (MAPA)

Nakon oslobođenja Jagodnog, jurišni odredi Vagnerovog PMC-a su nastavili da se kreću južno od Berhovke. Sada su se ruske jedinice učvrstile južno od Berhovskog jezera, a oslobodile su i Dubovo-Vasilevku – u toku je čišćenje okolnog područja na zapadu.

Uspostavljanje kontrole nad važnom transportnom arterijom kroz Berhovku stvorilo je ozbiljnu pretnju grupaciji Oružanih snaga Ukrajine na severu Bahmuta – sada jedini put do grada leži seoskim putem u Artemovskom (Hromovo), čije stanje ne dozvoljava da se pravilno koristi.

Ilustracija telegram rybar

I pored toga što ukrajinske formacije tvrdoglavo drže svako uporište u Bahmutu, situacija se za njih primetno pogoršala. Da bi se usporilo napredovanje Vagnera, dignuta je brana na severozapadnoj periferiji Bahmuta.

Tako su Oružane snage Ukrajine nameravale da zadrže napredovanje ruskih jedinica i obezbede bezbedno povlačenje svojih snaga sa desne obale reke Bahmutke. Ali uništavanje brane neće suštinski uticati na situaciju u gradu: tokovi vode će ići u oblast Stupke severno od AZOM-a i odlaziti duž Bahmutke u pravcu severa nekoliko dana.

U stvari, to bi moglo primorati formacije Oružanih snaga Ukrajine da napuste severne delove grada zbog pretnje opkoljavanjem, a sama odluka je verovatno doneta na brzinu u panici nakon proboja Vagnerovog PMC-a u Jagodnoje i Berhovku.

Na istočnoj periferiji, „vagnerovci“ su napredovali od ulice Ščedraja do ulice Kooperativna, stekavši uporište u stambenom bloku. Do prelaza na levu obalu Bahmutke ostalo je oko 300 metara.

Foto Tanjug/AP

Na jugozapadu se nastavlja juriš na Krasnoje – borbe su u toku u blizini jugozapadne periferije sela. Pored toga, jurišni odredi su ponovo zauzeli deo položaja u blizini autoputa Bahmut-Konstantinovka. U jedinicama Oružanih snaga Ukrajine situacija se ocenjuje kao kritična, jedan od bataljona 46. odreda Vazdušno-desantnih trupa Ukrajine povučen je na rezervne linije radi obnavljanja borbene sposobnosti.

U drugim oblastima Oružanih snaga Ukrajine pripremaju se nove linije odbrane. Inžinjerijske jedinice 24. i 28. ombr jačaju svoje pozicije u Časovom Jaru, Grigorovki, Beloj Gori i Dilejevki. Građevinski materijal se svakodnevno doprema iz Slavjanska i Kramatorska.

 

 

CIA o pregovorima Kijeva i Moskve

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da samo vojni uspesi Ukrajine mogu da poboljšaju izglede za buduće pregovore sa Rusijom, prenosi Si-Bi-Es.

 

Bahmut u okruženju

Rusiki ratni reporetr Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu napisao je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obavešten o taktičkom opkoljavanju Artjomovska (Bahmuta) od strane ruskih trupa i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća.

Foto Tanjug/AP

 

Patrioti još nisu stigli u Ukrajinu

Američki protivvazdušni raketni sistemi (SAM) Patriot još nisu predati Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov italijanskoj Republici.

Prema njegovim rečima, Kijev, osim toga, očekuje da dobije i borbena vozila Bredli, oklopne transportere Spartan i oklopna vozila Mastif, kao i borbene avione.

 

Foto Tanjug/AP

 

Napad ruskih Su-25 bombama FAB-500

Dva jurišna aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-25 bacila su visokoeksplozivne bombe FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevci u DNR, piše RIA Novosti.

- Na snimku se vidi deponija, a na deponiji i oko nje solidno utvrđenje - rekao je za RIA Novosti oficir sa pozivnim znakom „Simon“.

Nariškin o suspenziji učešća u START-u

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da je odluka o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naouržanja apsolutno ispravan i logičan potez, koji je bio neočekivan za SAD.

- Apsolutno logična, čvrsta i ispravna odluka - rekao je Nariškin za televizijski kanal "Rusija 1".

Kancelarija Zelenskog Masku: U Ukrajini nije bilo državnih prevrata

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak odgovorio je na izjavu američkog biznismena Ilona Maska, navodeći da u Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Slobodna društva utiču na države putem dijaloga / izbora. Porobljena društva izlaze na ulice kako bi se oslobodila represevnih država. To je osnova Sloboode, Ilone Masku. U Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata, ali su uvek bili slobodni ljudi. Prestanite da čitate ruske novine - napisao je Podoljak na Tviteru.

Mask je u nedelju na Tviteru napisao da je 2014. godine u Ukrajini bez sumnje izveden državni prevrat.

Zelenski: Vraćanjem Krima obnovićemo mir u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjaivo je da će povratak Krima u sastav Ukrajine doprineti uspostavljanju mira u toj zemlji.

- Vraćanjem Krima obnovićemo mir. To je naša zemlja. Naši ljudi. Naša istorija. Vratićemo ukrajinsku zastavu u svaki kutak Ukrajine - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Pistorijus: Mirovni plan Kine treba da bude praćen i postupcima

Mirovna inicijativa Kine za rešavanje sukoba u Ukrajini je dobrodošla, ali u skladu s njim treba da budu i postupci Pekinga, izjavio je u nedelju ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus.

- U krajnjem ishodu ne odlučujemo mi, nego Rusi i Ukrajina, ko će voditi pregovore. I Kinezi to takođe ne odlučuju. Ja pozdravljam predlog Kineza, i inicijativu takođe, ali to treba da bude u skladu s postupcima - rekao je Pistorijus u intervjuu za radi "Dojčlandfank".

Foto AP

Nemački ministar je, govoreći o postpupcima, imao u vidu saopštenja o tome da Kina navodno planira da isporuči Rusiji vojne dronove.

U petak je na sajtu kineskog spoljnopolitičkog resora bilo objavljeno saopštenje od 12 tačaka, koje sadrži stav Kine o političkom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Šojgu o isporukama oružja Ukrajini

Koliko će Rusija biti prinuđena da odbaci zapadnu pretnju od svojih granica zavisi od toga kakvo će oružje biti isporučeno Ukrajini, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Zavisi od oružja koje će biti predato Kijevu - rekao je Šojgu u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" na kanalu Rusija 1.

Ukrajina: Ne bi trebalo više da bude zamračenja

Ako ne bude dodatnih napada na energetske objekte, ne bi trebalo više da bude prekida u nestanku struje. Čak smo uspeli da prikupimo i neke energetske rezerve, rekao je Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike.

Vagnerovci o dejstvu ukrajinskih specijalaca

Specijalni odredi ukrajinske vojske u Bahmutu deluju udaljeno od linije kontakta s ruskim snagama, a komanda ih prebacuje u zonu borbenih dejstava samo radi pokušaja da odbiju napade, prenosi dopisnik Sputnjika pozivajući se na podatke boraca grupe "Vagner" u tom gradu.

- Snage za specijalne operacije Ukrajine i drugi pripremljeni odredi nisu neposredno na liniji borbenog kontakta u Artjomovsku. Oni pokušavaju da deluju kao vatrogasci – kreću se samo u slučajevima kada borci grupe "Vagner" napadnu ukrjainske položaje - rekli su izvori ruskog medija.

Vazdušna opasnost proglašena u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Ukrajine.

Šolc o kineskom predlogu za mir u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

- Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku - rekao je Šolc tokom posete Indiji u subotu, prenosi nemački "Velt".

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

 

On je dodao da je osuda zbog povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja, što se pominje u kineskom predlogu, "apsolutno tačna".

Međutim, Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak dokument u 12 tačaka o stavu Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

Maročko: Ukrajinci u Bahmutu bez bezbednih puteva za snabdevanje

Ukrajinska vojska u Bahmutu ne može bezbedno da se snabdeva. Zemljani putevi u Časovom Jaru su potpuno u blatu, tako da je jedini asfaltirani put između tih naselja već pod kontrolom ruskih snaga, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Usled povećanja temperature vazduha do plusa, ukrajinski vojnici nemaju više nijedan bezbedan put između Časovog Jara i Artjomovska (ruski naziv za Bahmut). Zbog blata praktično nemaju mogućnosti da koriste zemljane puteve. Jedini put, donedavno relativno bezbedan i sa čvrstom podlogom, prolazi kroz naselje Hromovo, ali je već pod vatrenom kontrolom naše vojske - rekao je Maročko.

Skibicki: Prolećna ofanziva fokusirana na jug Ukrajine

Predstojeća prolećna kontraofanziva Ukrajine imaće za cilj da "zabije klin u ruski front na jugu, između Krima i kopnene Rusije", rekao je Vadim Skibicki, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, u intervjuu nemačkim medijima.

Skibicki je rekao da misli da će Ukrajina biti spremna za svoju kontraofanzivu na proleće, ali je rekao da će tačan trenutak kada će početi zavisiti od brojnih faktora, uključujući snabdevanje zapadnim oružjem.

On nije isključio napad na skladišta oružja u Rusiji, posebno u ruskoj Belgorodskoj oblasti, rekavši da ruski napadi na Ukrajinu često potiču iz oblasti Belgoroda.

Krajnji cilj najavljene kontraofanzive, prema Skibickom, jeste "oslobađanje svih okupiranih teritorija Ukrajine, uključujući Krim".

- Zaustavićemo se tek kada vratimo zemlju u granice iz 1991. godine.

Odlikovanja za ruske padobrance

RIA Novosti: Rusi ostvarili napredak na Marijinskom pravcu

Ruska vojska je ostvarila napredak od oko jedan kilometar na Marijinskom pravcu, piše RIA Novosti.

 

Ruska agencija je objavila i snimak borbi na svom Telegram kanalu. U borbama je navodno poginuo borac iz Gruzije, koji je ratovao na Ukrajinskoj strani.

Si-En-En: Zelenski planira da pošalje spisak neophodnog naoružanja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da pošalje spisak neophodnog oružja Sjedinjenim Državama, piše Si-En-En.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Zelenski, koji se sastao sa predsednikom Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, Majklom Mekolom i još četiri člana Predstavničkog doma, rekao je da planira da im pošalje spisak naoružanja, uključujući borbene avione F-16, za koje veruje da su potrebni kako bi se ubrzao kraj konflikta - piše Si-En-En.

Ukrajinska vojska odbila 71 ruski napad

Ukrajinska vojska izvestila je da je odbila 71 ruski napad u poslednja 24 sata na severoistoku i istoku Ukrajine, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina je odbila napade kod Kupijanska u istočnoj Harkovskoj oblasti, i Limana, Bahmuta, Avdejevke i Šahtjorska u Donjeckoj oblasti, gde, prema podacima Generalštaba, Rusija koncentriše svoje glavne ofanzivne napore.

Generalštab je takođe izvestio da je Rusija tokom proteklog dana izvela 14 raketnih udara, 19 vazdušnih i 57 napada artiljerijskim raketnim sistemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju