RAT U UKRAJINI: VSU digla u vazduh branu u Bahmutu, povlače se na rezervne položaje, Vagnerovci im za petama; Plaćenici u Harkovu (MAPA)

Novosti online

25. 02. 2023. u 06:43 >> 02:25

U TOKU je 367. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ дигла у ваздух брану у Бахмуту, повлаче се на резервне положаје, Вагнеровци им за петама; Плаћеници у Харкову (МАПА)

Foto Tanjug/AP

Ukrajinci digli branu u vazduh

Savetnik lidera DNR Igor Kimakovski izjavio je da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u Artjomovsku da bi usporila ofanzivu ruskih snaga i da bi učinili građanima život neponošljivim.

FOTO: AP/Tanjug

-Potoci vode se slivaju ka Artjomovsku. Na taj način oni pokušavaju da uspore naše napredovanje, a možda su odlučili da odseku naše jurišne odrede od snaga u pozadini kako bi onemogućili snabdevanje municijom. A drugo, objavili su evakuaciju građana i žele da oni napuste grad, cilj im je da stvore nepodnošljive uslove. Za njih su ljudi nebitni, važno je samo uništiti grad, rekao je i dodao da je jedna od opcija i namera Ukrajinaca da napuste grad.

 

Informacioni Ramštajn

Ukrajina pokreće „informativni Ramštajn“, rekao je šef Ministarstva kulture Aleksandar Tkačenko.

-Pokrećemo informativni Ramštajn. I zaista se nadam da će u bliskoj budućnosti rukovodstvo EU to objaviti, uključujući, pre svega, raspravu na ekspertskom nivou, a zatim i na ministarskom nivou, rekao je on u etru nacionalnog teletona „Jedinije novosti”.

Tkačenko je rekao da je uveren u podršku „ukrajinskoj informativnoj borbi“ na nivou Evropske unije.

U vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj ranije je održano nekoliko sastanaka kontakt grupe o podršci Ukrajini zemalja NATO-a i njihovih saveznika. Na ovim sastancima razgovaralo se o snabdevanju Kijeva naoružanjem i vojnom opremom.

Situacija na harkovskom pravcu: Popuna brigada koje su pretrpele gubitke kod Starobeljska, stižu plaćenici (MAPA)


U Harkovskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da jačaju pogranične oblasti sa Belgorodskom oblasti. Istovremeno, obaveštajne službe Zapada su ukrajinskim vlastima dale informaciju da ruske trupe ne planiraju da napadnu Harkov.

Sada se na poligonima u regionu izvodi obuka mobilisanih za formiranje novih formacija, kao i popuna brigada koje su pretrpele gubitke na pravcu Starobeljska.

Stanovnici gradova Harkovske oblasti govore o predstojećoj ofanzivnoj operaciji Oružanih snaga Ukrajine krajem februara - početkom marta, čiji tačan pravac nije poznat.

Kao i krajem prošle godine, ovo može biti još jedna varka komande Oružanih snaga Ukrajine, međutim, u isto vreme u administrativni centar svakodnevno pristižu jedinice plaćenika.

Ilustracija telegram rybar

Nekoliko posada ATGM-a i minobacača 82 mm i 102 mm raspoređeno je na granicu Volčansk. Uporišta se postavljaju u Bezruki, Odnorobovki, Timofejevki i Olhovatki.

Ukrajinski graničari iz jedinica Državne granične službe aktivno koriste male helikoptere duž granice sa Belgorodskom oblašću. Pored toga, izviđačke grupe 1. obr specijalnih snaga „Bars“ Nacionalne garde Ukrajine testiraju bespilotne letelice Posejdon Mk.2 opremljene termovizirima.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, pripadnici ukrajinskih formacija govore o aktivnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje, koji onemogućavaju korišćenje helikoptera. Za kontinuirano izviđanje sa aerodroma Čugujev severno od Harkova, radi bespilotna letelica Bairaktar.

U Harkovu, Goptovki, Volčansku, Kupjansku i Kamenki, mobilni RER timovi su raspoređeni da presreću komunikaciju ruskog vojnog osoblja na LBS-u.

U Staroverovki je opremljen punkt za popravku i restauraciju teških oklopnih vozila oštećenih na deonicama Kupjanski i Svatovski.

Nemci pokvarili akciju ukrajinskih aktivista u Berlinu (VIDEO)

Ukrajinski aktivisti organizovali su akciju u centru Berlina u cilju podrške ukrajinskoj vojsci u okviru koje su, u blizini ruske ambasade, postavili oštećeni, zarđali tenk sa cevi okrenutom ka ruskom diplomatskom predstavništvu.

Prema mišljenju ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Alekseja Makejeva performans je trebalo da podseti Nemce na važnost pobede Ukrajine u sukobu sa Rusijom.

Ali, stvari nisu išle po planu. Građani Berlina su je pretvorili u mirovni protest. Nosili su plakate sa porukama mira, ne svrstavajući se ni na jednu stranu u sukobu, a tenk su zasuli cvećem.

-Ukrasili smo tenk sa dve hiljada ruža da bi naša vlada napokon počela mirovne pregovore. Važno je razgovarati, mi nismo neprijatelji, nismo protiv Ukrajine ili Rusije. Mi smo prijatelji, 30 godina smo gajili te veze, rekao je jedan od Nemaca koji su učestvovali u protestu.

 

 

Prigožin potvrdio: Vagnerovci su u osvojili Jagodnoje

Ruske trupe oslobodile su selo Jagodnoje severno od Artemovska, rekao je osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin na svom Telegram kanalu.

-U 19 časova 25. februara, jurišne jedinice Vagnerovog PMC-a potpuno su zauzele naselje Jagodnoje, rekao je on.

U subotu popodne komandir voda Vagner govorio je o napredovanju ruske vojske do centra Artjomovska, uz napomenu da imaju 1.740 metara do centra grada. Prema njegovim rečima, ukrajinski militanti i dalje drže liniju, ali postoje znaci povlačenja.

Vojska je pojasnila da se u Artjomovsku sada vode žestoke borbe, odredi idu napred, ali ne brzo, pošto Oružane snage Ukrajine „začepljuju praznine” na frontu uz pomoć nedavno mobilisanih regruta.

Prigožin je dan ranije najavio i oslobađanje sela Berhovka severozapadno od Artjomovska, a početkom nedelje Ministarstvo odbrane je najavilo oslobađanje susednog sela Paraskovjevka.

Artemovsk se nalazi u delu Donjecke Narodne Republike pod kontrolom Kijeva severno od Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe u Donbasu.

Ruski padobranci na terenskim vozilima - nova ozbiljna prepreka za militante Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Ivanovski padobranci spretno deluju na terenskim vozilima u šumama u blizini Kremenne. Oni se brzo i neprimetno približavaju pozicijama militanata i tretiraju ih sa kratke udaljenosti ATGM-ovima i AGS-ovima.

Ovo nije prvi materijal koji svedoči o upotrebi terenskih vozila za transport protivoklopnih sistema, koji su veoma mobilni, okretni i, što je najvažnije, imaju visoku prohodnost.

 

Teške borbe kod Uljedara (VIDEO)

Žestoke borbe vode se jugo-zapadno od Donjecka, u reonu Ugljedara. Na video snimku načinjenom uz pomoć drona vidi se kako gore delovi soliter u gradu, a dim prekriva nebo.

Soledarski pravac: Vagnerovci zauzeli Dubro-Vasiljevku, VSU se povlači na rezervne položaje (MAPA)

Na severu Bahmuta, jurišni odredi PMC „Vagner“ završili su čišćenje sela Jagodnoje, naselja pod kontrolom ruskih jedinica. Gubitak Jagodnog primorao je ljudstvo 25. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine da se povuče iz jednog od kvartova u rejonu Stupke.

Pored toga, „vagnerovci“ su ušli u Dubovo-Vasiljevku, iz koje su noću pod okriljem artiljerije iz Bogdanovke izašli padobranci 46. oaembr Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine. Oružane snage Ukrajine gađaju selo uz pomoć MLRS i jurišnih aviona.

Ilustracija telegram rybar

Sada ukrajinske jedinice ubrzano pripremaju liniju odbrane Grigorovka – Bogdanovka – Časov Jar. U stambenim zgradama Časog Jara postavljaju se vatrene pozicije za ATGM.

Nakon konačnog čišćenja Jagodnog i Dubova-Vasilevke, najlogičniji pravac napada biće Hromovo. Kroz ovo predgrađe, zajedno sa Berhovkom, ranije prolaze preostali putevi snabdevanja grupacije VSU na severnoj periferiji Bahmuta.

Foto Tanjug/AP

Severozapadno od Soledara, komanda 10. gardijske brigade Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine očekuje aktiviranje jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a i jedinica regularne armije na liniji Zaliznjanskoe-Vasjukovka. Duž linije odbrane grade se rovovi i bunkeri.

Na sektoru Toreck izvršena je rotacija osoblja 5. odvojenog jurišnog puka specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Minobacači 82 mm i protivtenkovski sistemi prebačeni su na prednje položaje.

 

 

ICMP: Za identifikaciju žrtava rata u Ukrajini će možda biti potrebne decenije

Forenzički antropolog Fotis Androniku iz Međunarodne komisije za nestale osobe izjavio je da bez značajne pomoći ukrajinskih vlasti i međunarodne zajednice identifikacija žrtava rata u Ukrajini može da potraje decenijama.

- S obzirom na druge slučajeve na kojima sam radio i na osnovu iskustva, rekao bih da će proces identifikacije žrtava u Ukrajini potrajati mnogo, mnogo godina - izjavio je Androniku za britanski "Independent".

Androniku je naveo primer Kipra, gde ni posle 48 godina od sukoba nije identifikovano 50 odsto žrtava.

- Ukrajina je unikatna po tome što je započela istragu slučajeva nestalih osoba dok konflikt još traje - rekao je Androniku.

Prema njegovim rečima, to predstavlja poseban izazov i opasnost, jer se istrage nekad vode blizu linije fronta.

Zelenski: Potrebno uvođenje sankcija "Rosatomu" i ruskoj nuklearnoj industriji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je, nakon što je zvanično objavljeno da je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, da sada treba uvesti sankcije "Rosatomu", ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju, 

- Deseti paket sankcija cilja rusku vojnu industriju, propagandu i finansijski sistem. Pritisak na ruskog agresora se mora povećati. Očekujemo odlučne korake protiv 'Rosatoma' i ruske nuklearne industrije, a takođe očekujemo i veći pritisak na vojsku i bankarstvo - naveo je Zelenski na Tviteru.

Nemački ministar: Za žaljenje što je Kina blokirala saopštenje G20 o Ukrajini

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da je "za žaljenje" što je Kina blokirala saopštenje G20 kojim je osudila ruski rat protiv Ukrajine.

- Ali za mene je bilo važnije da su se svi ostali pridržavali jasnog stava međunarodnog prava, multilateralizma i kraja rata - rekao je Lindner.

Artjomovsk uskoro pada

Ruskim snagama je do centra Artjomovska ostalo manje od dva kilometra.

- Do centra Artjomovska ostalo je još 1.740 metara. Protivnik drži odbranu ali svejedno oni klonu duhom. Počinje povlačenje - rekao je za Sputnjik komandir jednog voda jedinice "Vagner".

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji čitave Ukrajine.

Ruska avijacija izvela napade na utvrđenje ukrajinske vojske u Avdejevki

Ruski jurišni avioni Su-25 „grač“ izveli su napade na utvrđeni rejon i ukrajinsku pešadiju na periferiji Avdejevke u DNR, saopštio je za Sputnjik ruski vojnik sa pozivnim znakom „Sajmon“.

Kako je precizirao, napad je izveo par jurišnih aviona Su-25 „grač“ oko 11.00 časova u subotu. Likvidirano je ljudstvo protivnika u brojnosti jedne čete.

Rad avijacije praćen je pomoću savremenog optičko-elektronsklog sistema „ironija“.

Ukrajinske snage trpe gubitke u više pravaca, oborena tri aviona

Ruska vojska je u toku proteklog dana u pravcu Krasnog Limana i Kupjanska likvidirala oko 240 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U pravcu Kupjanska delovala je grupacija trupa „Zapad“ ruske vojske. Ukrajinske snage izgubile su do 60 vojnika, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i poljski samohodni top „krab“. U pravcu Krasnog Limana dejstvima jedinica trupa „Centar“ za dan je likvidirano oko 180 ukrajinskih vojnika, sistem „grad“, haubica D-20 i radar za kontrabaterijsku borbu.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska uništila je bazu jedinica ukrajinskih snaga za specijalne operacije i morske pešadije.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu protivnik je izgubio više od 90 vojnika, a uništena su i dva skladišta municije, tri tenka, dva borbena vozila pešadije, haubica „msta-B“ i haubuca D-20.

U pravcu Donjecka za dan je likvidirano preko 120 ukrajinskih vojnika. U području naseljenog mesta Avdejevka u DNR uništeno je skladište artiljerijske municije protivnika.

U pravcu Hersona uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i dva samohodna topa „gvozdika“.

Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinske avione Su-24 i MiG-29 u DNR.

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti i osam dronova u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Oborena su i dva projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i tri balističke rakete „točka-U“.

Ruska artiljerija dejstvuje u Bahmutu

Stigli prvi leopardi

Poljski premijer Mateuš Moravjecki i njegov ukrajinski kolega Denis Šmihal na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini izvršili su primopredaju tenkova.

Velika eksplozija u Konstantinovki

Zelenski traži sastanak sa Si Đinpingom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Pre toga je saopšteno da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti i to više puta tokom noći.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

 

Poginuo američki plaćenik

Bivši američki vojnik koji se borio na strani ukrajinskih snaga poginuo je 16. februara, saopštio je radio „WPR“ pozivajući se na njegovu porodicu.

U pitanju je Endrju Piters koji se borio u redovima internacionalnog legiona odbrane Ukrajine, navodi radio.
Inače, Piters je navodno pre Ukrajine ratovao i u Avganistanu.
 

Ruska vojska napala je konvoj opreme ukrajinskih oružanih snaga kod Kremene

Artiljerija i avijacija Ruske Federacije skoro potpuno su uništili konvoj naoružanja i tehnike koji je Kijev prebacio na Kremenski sektor fronta u Donbasu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.

 - Zabeleženo je prebacivanje dodatnih snaga i sredstava neprijatelja u rejon ​​naselja Belogorovka. Prilikom prebacivanja samo 70 odsto vojnog naoružanja i opreme stiglo je na odredište. Oko 30 odsto kolone na marš je uništila naša artiljerija i vojna avijacija - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

 

Rusija udvostručila flotu u Crnom moru, mogući udari

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija udvostručila broj aktivnih brodova u Crnom moru, predviđajući da je ovo priprema za raketne udare, prenosi Rojters.

Ruska mornarica redovno je lansirala rakete iz crnomorske flote, ciljajući ukrajinsku infrastrukturu i objekte za proizvodnju električne energije.

 - U Crnom moru se udvostručila flota ratnih brodova u odnosu na jutros, sada je osam brodova - navela je vojna komanda južnog regiona na Fejsbuku.

 - Ovo može ukazivati na to da se pripremaju raketni napad kao i udari bespilotnih letelica - navodi se u objavi.

Jedan od brodova je fregata naoružana sa osam krstarećih raketa tipa Kalibr, dodaje se. Prošle subote Ukrajina je saopštila da je Rusija lansirala četiri projektila Kalibr iz Crnog mora. Ruska crnomorska flota se nalazi na poluostrvu Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Trudo: Kanada uvodi nove sankcije Rusiji, poslaće još tenkova Ukrajini

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da će njegova zemlja uvesti nove sankcije Rusiji i poslati još četiri borbena tenka tipa Leopard 2 Ukrajini.

Nove sankcije će biti usmerene protiv 129 osoba, među kojima su zamenici premijera Rusije i drugi državni zvaničnici, kao i protiv 63 entiteta, rekao je Trudo novinarima, prenosi Rojters.

Kanada će pomoći Ukrajini i oklopnim vozilom za popravku tenkova, a Kijev će od Otave dobiti i više od 5.000 komada municije.

 - Vladimir Putin se ozbiljno preračunao kada je započeo svoj agresivni rat - dodao je Trudo. Prema rečima kanadskog premijera, Putin je potcenio Ukrajince i solidarnost prijatelja Ukrajine širom sveta. Danas smo jači i više ujedinjeni nego ikad, zaključio je Trudo.

Odbijen ukrajinski napad na Svatovo

Kijev je pokušao da udari na Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, napad su odbile snage PVO, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ranije je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) izvestio da su ukrajinske trupe u noći na subotu granatirale Perevalsk, ispalivši dve rakete iz MLRS HIMARS.

 - Ukrajinske oružane formacije pokušale su da udare na naselje Svatovo. Zahvaljujući koordinisanim akcijama naše PVO, napad je odbijen - rekao je Maročko.

Na istoku Ukrajine treći put u toku noći objavljena je vazdušna uzbuna

Uzbuna za vazdušni napad objavljena je po treći put 25. februara u nizu regiona na istoku Ukrajine, prema podacima onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Reč je o Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti . 

 

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković