U UKRAJINI BLOKIRANI ITALIJANSKI NOVINARI OPTUŽENI DA SU "RUSKI ŠPIJUNI": Vraćali se sa snimanja sa fronta iz Bahmuta

DVOJICA italijanskih novinara Andrea Šerezini i Alfredo Bosko koji od marta 2022. godine borave sa specijalnim vojnim akreditivima u Ukrajini, radili za razne medije, zaustavile su lokalne vlasti u Kramatorsku, u Donbasu i od 7. februara čekaju na ispitivanje, jer ih smatraju "ruskim špijunima".

У УКРАЈИНИ БЛОКИРАНИ ИТАЛИЈАНСКИ НОВИНАРИ ОПТУЖЕНИ ДА СУ РУСКИ ШПИЈУНИ: Враћали се са снимања са фронта из Бахмута

Foto: Shutterstock

Zaustavljeni su na povratku iz Bahmuta gde su snimali reportažu za TV Rai, a inače prate događaje u Donbasu, i paralelno sa fronta na ukrajinskoj strani, dakle sa obe strane, za nekoliko medijskih kuca, uz Rai, za La7, Medijaset, nedeljnike italijanske i internacionalne. S obzirom da su im oduzeti akredItivi žive u hotelu gde su imali smeštaj, ne mogu da se kreću jer bi bez akreditiva bili uhapšeni na prvom mestu za kontrolu. Niko ih ne poziva i ne ispituje, saznali su za razlog zaustavljanja i pretpostavljenog ispitivanja preko svoje društvene mreže i angažovanog advokata. 

Naime, niko im još zvanično nije saopštio, ali glasovi kruže da su "saradnici neprijatelja", "dva ruska špijuna".

"Krivi" su jer su u svojim reportažama pričali o 2014. i 2015. godini, šta se događalo u Donjecku i Lugansku, pa vele "iako pod vatrom Putinove artiljerije, to nas automatski čini ruskim saradnicima".

Italijansko Udruženje novinara traži od italijanske Vlade da se nešto preduzme, jer zaustavljene kolege u Ukrajini nemaju čega da se boje, potvrđuju da će pokazati sve što se od njih traži,  samo da ih što pre pozovu, ispitaju i puste.

"Uvek smo pričali događaje sa terena ne svrstavajući se, mi nismo posmatrači, mi smo hroničari samo pričamo o ratu", kažu.

Dvojici zaustavljenih novinara, saznaje se, pridružuje se i treći  zaustavljen na granici sa Poljskom, stavljen na crnu listu. Granična policija nije ni pogledala njegov akreditiv, samo pasoš,i zabranjen mu je ulaz u Ukrajinu pet godina. Do sada je od strane ukrajinske tajne službe zaustavljeno najmanje osam italijanskih novinara pod optužbom da su "ruski špijuni", samo zato što su napravli reportaže u oblasima Republika Donbasa.

Dvojica blokiranih novinara saznaju od trećih osoba bliskih tamošnjim tajnim slušbama da "ne treba da se brinu već samo da čekaju ispitivanje". Takav dan nije još stigao i ne znaju šta dalje da rade - ostati u Ukrajini rizikujući hapšenje ili odmazdu, ili izaći napolje iz hotela i rizikujući to isto na mestu prve kontrole. Alfredo Bosko je ispričao za časopis Vajerd da je iz "poluzvanične verzije" saznao da je njihova "krivica zato što su u prošlosti (2014, 2015) radili na teritoriji proruskih separatista" i zaključio da je to "mentalitet raširen u Ukrajini - ko priča o secesionističkim republikama, znači eksplicitno širi propagandu za njih, podržava ih". 

Ministarstvo Spoljnih poslova daje na znanje da su u stalnom kontaktu sa Ambasadama Italije u Kijevu i Varšavi, a stigao je i zahtev da se taj gest Ukrajine stavi na parlamentarnu raspravu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU