NENSI PELOSI PODRŽALA SLANJE F-16 U UKRAJINU: "Ovo pitanje je od najveće važnosti, obuka da počne već sada"

Novosti online

18. 02. 2023. u 22:45

BIVŠA predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi podržala je prebacivanje lovaca-bombardera F-16 u Ukrajinu.

НЕНСИ ПЕЛОСИ ПОДРЖАЛА СЛАЊЕ Ф-16 У УКРАЈИНУ: Ово питање је од највеће важности, обука да почне већ сада

Foto: Profimedia/Ilustracija

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Pelosi je istakla da su američki zakonodavci tokom 2022. godine dosledno radili na ispunjavanju ukrajinskih zahteva za vojnom podrškom.

- Sada želimo da dobijemo transfer F-16. U potpunosti podržavam ovo i nadam se da će to biti sprovedeno - rekla je političarka.

- Naravno, želimo da isporučimo ove avione, želimo da prebacimo borbene avione. Odluka još nije doneta, ali ovo pitanje je od najveće važnosti - rekla je Pelosijeva. Kongresmenka je podržala i obuku ukrajinskih pilota za korišćenje F-16 "već sada, jer će za to trebati neko vreme".

Politiko je 17. februara izvestio da je grupa od pet kongresmena, uključujući i demokrate i republikance, poslala pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu pozivajući ga da preda avione F-16 Ukrajini.

Bajden je 31. januara rekao da Vašington neće prebacivati borbene avione Ukrajini.

Kasnije je britanski premijer Riši Sunak objavio da su pozvali Kijev da započne obuku u Velikoj Britaniji za marince i borbene pilote.

Međutim, Sunakov portparol je kasnije pojasnio da vlada nije donela odluku o prebacivanju lovaca u Ukrajinu i da će se to pitanje razmatrati iz različitih uglova. Zauzvrat, nemački kancelar Olaf Šolc i republikanski ministar odbrane Boris Pistorijus su više puta izjavili da Nemačka neće isporučivati borbene avione Ukrajini.

BONUS VIDEO: BORBE U REGIONU HARKOVA - Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)