BORBA ZA UKRAJINSKI TITANIJUM: Mediji pronašli šta je to što interesuje SAD i NATO u Ukrajini

Novosti online

29. 01. 2023. u 16:00

SAD i NATO će, u slučaju pobede Ukrajine, moći da dobiju pristup nalazištima titanijuma, metala koji se koristi za proizvodnju borbenih aviona, helikoptera, brodova, tenkova i raketa dugog dometa, piše Newsweek.

БОРБА ЗА УКРАЈИНСКИ ТИТАНИЈУМ: Медији пронашли шта је то што интересује САД и НАТО у Украјини

Tviter Printscreen/Dmitry Stefanovich

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD klasifikovalo je titanijum kao jedan od 35 minerala od vitalnog značaja za ekonomsku i nacionalnu bezbednost zemlje. Međutim, Sjedinjene Države i dalje uvoze preko 90 odsto svoje željezne rude. Ukrajina je jedna od sedam zemalja koje proizvode titanijum. Na ovoj listi su i Kina i Rusija.

 - Ukrajina ima zaista značajne rezerve retkih minerala, i ako dobro odigramo, to bi mogla da bude zaista atraktivna alternativa ruskim i kineskim resursima, od kojih trenutno mnogo zavisi - rekao je jedan od zaposlenih u Kongresu.

 - Pošto je sve više debata na Zapadu o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete sve češće čuti - dodao je izvor.

Iako je američki proizvođač aviona Boing u proleće najavio da će prestati da kupuje titanijum iz Rusije, ovaj metal se nije našao pod sankcijama SAD. SAD takođe nisu ni uvele carinu od 35 odsto na njega.

Ruski titan je i EU isključila iz spiska sankcija. Međutim, evropski proizvođač aviona Erbas je u decembru najavio da namerava da obustavi uvoz titanijuma iz Rusije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ŠOK! Novak Đoković rekao kad će da ispadne - i ispao baš tada! Za sve je kriv bezobrazni navijač!