RAT U UKRAJINI: "Vagnerovci" zauzeli još jedno mesto

Novosti online

28. 01. 2023. u 07:32 >> 23:54

U TOKU je 339. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци заузели још једно место

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

"Vagnerovci" sve bliže Bahmutu

Jedinice „Vagnera“ preuzele su kontrolu nad strateški važnim naseljem Blagodatnoje kod Bahmuta.

Rusija optužuje Kijev da je gađao bolnicu, Ukrajina Moskvu za napad na civile

Ministarstvo odbrane Rusie optužilo je danas ukrajinsku vojsku da je namerno pogodila bolnicu u Novoajdaru, koji je pod kontrolom ruskih snaga, kada je ubijeno 14 ljudi, a 24 osobe ranjene. Prema saopštenju, ukrajinske snage su u napadu na taj grad u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici koristile raketne bacače HIMARS američke proizvodnje, prenosi TASS.

U RUSKOM UDARU u stambenoj četvrti grada Kostjantinovke na istoku Ukrajine danas su poginule tri osobe, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. U napadu, u kojem su oštećene četiri stambene zgrade i hotel, ranjeno je 14 osoba, preneo je Rojters. Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko napisao je na Telegramu da spasioci i pripadnici policije rade na mestu tragedije kako bi pomogli stanovništvu i "pažljivo dokumentovali još jedan zločin ruskih okupatora", prenosi Gardijan.

KIJEV I ZAPADNI SAVEZNICI su uključeni u „brže“ pregovore o mogućnostima opremanja Ukrajine projektilima dugog dometa i vojnim avionima, saopštio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, prenosi AP. On je rekao da pristalice Ukrajine na zapadu „razumeju kako se rat razvija“ i potrebu da se isporuče avioni sposobni da obezbede podršku za oklopna borbena vozila koje su SAD i Nemačka obećale na početku meseca. Podoljak je još rekao i da neki od zapadnih partnera Ukrajine imaju „konzervativni“ stav prema isporukama oružja.

PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita EU-Ukrajina koji je planiran za 3. februar da Ukrajina ima bezuslovnu podršku evropskog bloka i da mora da pobedi ruske snage kako bi odbranila evropske vrednosti. "Mi stojimo na strani Ukrajine bez ikakvih "ako i ali'", istakla je danas Fon der Lajen u govoru na skupu svoje demohrišćanske partije (CDU) u Dizeldorfu u Nemačkoj, preneo je Rojters.

ZAMENIK PREDSEDNIKA SAVETA Ruske Federacije Dmitrij Medvedev osudio je danas pokušaje Zapada da opravda isporuke oružja Kijevu pokušajem da spreči svetski rat.

 - Prvo, odbrana Ukrajine, koja nikome nije potrebna u Evropi, neće spasiti senilni Stari svet od odmazde ako se nešto desi. Drugo, kada izbije Treći svetski rat, nažalost neće se voditi tenkovima, ni borbenim avionima. Onda će se sigurno sve pretvoriti u prah - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE izvestile su danas da je Rusija usmerila artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti, koji je u središtu nekih od najintenzivnijih borbi poslednjih meseci, prenosi Gardijan. Vojni izvori su saopštili da se snage Kijeva sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara prošle nedelje. Saopšteno je da rizik od opkoljavanja Bahmuta raste, jer se ukrajinska vojska suočava sa nedostatkom artiljerije koja bi mogla da zadrži ruske snage koje napreduju.

ŠPANIJA JE POTVRDILA da će poslati određeni broj borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu do proleća, saopštila je ministarka odbrane Margarita Robles, prenosi Ukrinform. Ona je to rekla nakon što je Nemačka saopštila da će donirati određeni broj tenkova i omogućiti ukrajinskim saveznicima da učine isto. Navela je da će biti poslati tenkovi Leopard 2 koj nisu u upotrebi, a u Ukrajinu će biti isporučeni u narednim mesecima.

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske snage gađale bolnicu u LNR "hajmarsima"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage danas izvele ciljani napad „hajmarsima“ na lokalnu bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Poginulo je 14, a ranjeno 24 pacijenata i osoblja bolnice.

Kako se navodi, u bolnici koju su gađale ukrajinske snage, lekari su mesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.
Ministarstvo je saopštilo da ovaj napad na civilnu medicinsku ustanovu predstavlja težak ratni zločin kijevskog režima.
Svi odgovorni za planiranje i realizaciju raketnog napada na bolnicu biće otkriveni i snosiće odgovornost, navodi se u saopštenju.

U napad umešani i plaćenici?

Prema proceni vojnog stručnjaka i potpukovnika LNR u penziji Andreja Maročka, u raketni napad na bolnicu možda su umešani i plaćenici iz NATO zemalja.

On smatra da je napad „hajmarsima“ bio 100 odsto isplanirovan i da se ne može nazvati slučajnošću. Prema njegovim rečima, napad na medicinsku ustanovu je bio dogovoren sa članicama NATO.
Senator sa Krima Sergej Cekov prokomentarisao je da kijevski režim, gađajući bolnice, podseća na naciste iz Drugog svetskog rata i da je potrebna međunarodna istraga događaja.

Izraelski ambasador: Pomažemo Ukrajini više nego što se zna

Tel Aviv podržava Kijev u mnogo većoj meri, nego što je to poznato javnosti, izjavio je izraelski ambasador u Nemačkoj Ron Prosor, a prenosi „Morgenpost“.

- Pomažemo, iako tajno, mnogo više nego što je poznato - rekao je on.

"Abrams" neće stići u Ukrajinu

 

Brifing ruske vojske

Grupa trupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije u pravcu Donjecka za dan je uništila pet haubica, uključujući jednu američku M777, američki protivbaterijski radar AN/TPQ-37 i više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, tokom uspešnih ofanzivnih dejstava jedinice grupe snaga „Jug“ zauzele su povoljnije odbrambene linije i položaje.

Uništeno je i borbeno vozilo pešadije, sistem „pion“, haubica „giacint B“, dve haubice „msta-B“.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana likvidirano je do 75 ukrajinskih vojnika, kao i samohodna haubica „gvozdika“ i dva artiljerijska sistema M-777 američke proizvodnje.

FOTO: Tanjug/AP

U području mesta Krasnoarmejsk u DNR ruska lovačka avijacija oborila je u ukrajinski

vojni avion MiG-29.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporožja ruska vojska je uništila položaje protivnika u DNR i u području mesta Lugovsko u Zaporoškoj oblasti.

Ruska artiljerija uništila je 86. jedinica ukrajinske vojske na položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 124 rejona.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili devet ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti, a takođe su presreli osam projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „oljha“ i „hajmars“ u DNR.

U području DNR i Zaporožja uništena su dva skladišta municije i oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Kijev od Zapada dobija sistem PVO vredan 800 miliona evra

Italija i Francuska nameravaju da isporuče Kijevu savremeni sistem PVO Samp/T sa protivvazdušnim raketama „aster“ (u modifikaciji 'aster 30') ukupne vrednosti od 800 miliona evra, piše italijanski list „Mesađero“.

Kako se navodi, sistem za protivvazduhoplovnu odbranu Samp/T može presretati čak i balističke rakete, dok rakete „aster 30“ mogu da presreću avione u radijusu od 100 kilometara, a rakete u radijusu od 25 kilometara.

- Upravljački blok je sposoban da kontroliše 130 različitih ciljeva i da lansira do 10 raketa na isti broj ciljeva. Na četiri kamiona „astra“ instalirane su ukupno 32 rakete 'aster 3' - piše list.

Ukrajina želi da dobije 24 lovca

Ukrajina želi da od zapadnih zemalja dobije 24 lovca u okviru prve faze nove isporuke naoružanja, izjavio je predstavnik oružanih snaga te zemlje Jurij Ignat.

„Novi paket trebalo bi da se sastoji od dva bataljona sa po 12 lovaca. To je novi paket vojne pomoći koji Ukrajina namerava da dobije od svojih međunarodnih saveznika“, kazao je on.
Takođe je rekao da ukrajinska vojska najviše želi američke F-16, ali i francuske „rafale“ i švedske „grifine“.

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski: Situacija na frontu ekstremno teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je situacija na frontu i dalje ekstremno teška. 

Ambasador Ukrajine u Francuskoj: Nekoliko zemalja obećalo nam je 321 tenk

Ukrajinski ambasador u Francuskoj rekao je za televiziju BFM da je nekoliko zemalja Kijevu obećalo ukupno 321 teški tenk.

Ruska artiljerija uništila haubicu D-30 u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska uništila je artiljerijsku posadu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

- Juče je kod sela Oljgovka artiljerijskom paljbom uništen minobacač kalibra 120 milimetara, a kod sela Kizomis uništena je haubica D-30 - rekao je izvor.

Tom prilikom su likvidirana tri ukrajinska vojnika dok su petorica ranjena.

Makron: Nastaviću da vodim dijalog sa Rusijom

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da on namerava da nastavi da vodi dijalog sa Rusijom.

On je kazao da su sve zemlje odgovorne za novonastali svetski poredak i da su dužne da spreče bilo kakve eskalacije.

U toku su žestoke borbe za Ugljedar

U toku su žestoke borbe za Ugljedar, a ruske snage su se učvrstile na istoku i jugoistoku grada i drže predgrađa, izjavio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Kako je rekao, juriš na grad komplikuje velika industrijska zona koju ukrajinske snage koriste kao uporište slično poput situacije sa rudnicima soli u Soledaru i u kompleksu „Azovstalj“ u Marijupolju.

Govoreći o ukrajinskim snagama, Gagin je kazao da se u Ugljedaru uglavnom nalaze pripadnici raznih jedinica i često među njima nedostaje komunikacije što ide naruku ruskoj vojsci.

Podsetimo, vlasti DNR prethodno su objasnili da bi zauzimanje Ugljedara ruskoj vojsci omogućilo izlazak na Krasnoarmejski i Kurahovski pravac.

Ukrajinska vojska granatirala Novoajdar „hajmarsami“

Ukrajinska vojska granatirala je Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici koristeći američke sisteme „hajmars“, saopštile su lokalne vlasti.

Kako se navodi, ispaljeno je četiri projektila, ali za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

 

BONUS VIDEO: 

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest