RAT U UKRAJINI: Komandant Ahmata - DNR će biti slobodna za mesec i po; Ruski tenk protiv 4 tenka VSU (MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

27. 01. 2023. u 07:10 >> 02:49

RAT u Ukrajini – 338. dan. I dalje se vode borbe za zauzimanje Ugljedara, a ruska vojska tvrdi da će zauzimanje tog grada promeniti balans snaga na frontu. Nakon SAD i Nemačke, brojne zapadne zemlje saopštile su da će poslati Ukrajini svoje tenkove

РАТ У УКРАЈИНИ: Командант Ахмата - ДНР ће бити слободна за месец и по; Руски тенк против 4 тенка ВСУ (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Dnevni izveštaj sa fronta: Ruske snage napreduju na severu i u Donbasu, dok se VSU sprema za kontrapfanzivu (MAPA)


Severni ukrajinski pravac
U rejonu Ternovaje, ruske jedinice probile su liniju odbrane VSU, proširivši zonu kontrole u ​​tom području za 500 metara.

U Černigovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da formiraju nove udarne jedinice u iščekivanju snabdevanja zapadnim oružjem.


Smer Starobeljsk
U sektoru Kupjanski ukrajinska komanda se sprema za ofanzivu na liniji Sinkovka-Olšana.

Foto: Printskrin

Bespilotne letelice VSU izviđaju položaje ruskih trupa duž linije fronta.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine delimično je povukla odvojene jedinice iz Kupjanska.

Na Limanskom sektoru se nastavljaju međusobni artiljerijski udari i napadi diverzanata.

Nekoliko odreda 25. vazdušno-desantne brigade Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine pokušalo je da probije odbranu ruskih snaga na liniji Nevskoje-Terni. Ruske trupe su odbile napad, izbacivši iz stroja do 40 boraca VSU.

Soledarski front
U Kramatorsku je raketni napad pogodio ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u industrijskoj zoni. Kasno uveče ruske Vazdušno-kosmičke snage su oborile ukrajinski SU-25, verovatno raketom R-37.

Na sektoru Soledarski, jedinice PMC „Vagner“ jurišaju na uporišta Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Blagodatnog, dok se pod okriljem artiljerije kreću ka Razdolovki.

Nastavljaju se žestoke borbe u oblasti Paraskovjevke. Napredovanje otežava činjenica da Oružane snage Ukrajine dovlače rezerve i spremaju se za kontranapad.

U Krasnoj Gori, ruski borci su se učvrstili u severnom delu naselja, uklinivši se u odbrambene linije VSU sa severa i istoka.

U samom Bahmutu, jurišni odredi PMC „Vagner“ vode žestoke borbe u rejonu Mesoprerađivačke industrije, Vodovoda i na južnoj periferiji grada. Tokom dana Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 100 poginulih na ovom području.

Zapadno od Kleščejevke, „Vagnerovci“ napreduju ka selu Krasnoje i Stupočki. Komanda 113. obr TRO povukla je odvojene formacije u Časov Jar zbog pretrpljenih gubitaka.

Ilustracija telegram rybar


Donjecka Narodna Republika
Oružane snage Ukrajine nastavljaju da nasumično granatiraju Donjeck i druge gradove republike, uništavajući civilnu infrastrukturu i stambena naselja.

U Donjecku je najmanje 6 kuća oštećeno u granatiranju.

U Gorlovki su oštećene veterinarska ambulanta i gradska bolnica br. 5, a direktnim udarcem uništena je prodavnica nameštaja.

U Makijevki je oštećen jedan od dalekovoda Čaikino-330, najmanje jedna osoba je povređena.


Donjecki sektor
Na sektoru Ugledar marinci i odredi OBTF čiste dače na jugoistoku Ugledara. Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje rezerve iz pravca Soledara radi sprečavanja proboja odbrambenih linija.

Napredovanje je komplikovano zbog velike gustine neprijateljskih jedinica unutar grada i kontrole ukrajinskih formacija ia rudnika Južnog Donbasa, odakle se kontrolišu sve okolne oblasti.


Južni front i Hersonski pravac
Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: Oružane snage Rusije su napale Herson i okolinu, kao i Zolotoju Balku, Dudčanj, Gavrilovku i Krasni Majak.
Oružane snage Ukrajine su zauzvrat pucale na Goluju Pristanj, Veliku Lepetihu i Gornostajevku.

IMPRESIVNI SNIMCI BITKE: Jedan od ruskih tenkova protiv 4 tenka Oružanih snaga Ukrajine i 20 borbenih vozila pešadije (VIDEO)

Jedinstveni snimak ranije borbe posade tenka T-72B3 5. armije protiv dve mehanizovane čete sa 20 oklopnih transportera IPR-765 i BMP-1 i uz podršku 4 tenka T-72B VS Ukrajine kod Kostromke u Hersonskoj oblasti.

VSU je napredovao u dve kolone i upao u zasedu usamljenog tenka T-72B3. Tenkovskom i artiljerijskom vatrom pogođena su najmanje tri IPR-765 i 2 BMP-1, a u čelo je pogođen i T-72M Oružanih snaga Ukrajine.

Jedan od IPR-765 iz leve kolone otvorio je vatru na desnu kolonu sopstvenih borbenih vozila pešadije, pomešavši ih sa ruskim snagama u napadu.

Usled toga je deo oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine ostao da evakuiše ranjene i poginule, a ostatak se pregrupisao na desni bok i napao ruski T-72B3, pokušavajući da ga zaobiđe, što je na kraju primoralo tenkiste da povlačenje.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

 

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

U nizu regiona Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna, prema podacima onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalni razvoj.

Kako navod, alarm se oglasio u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev.

Stiže kontrola iz Vašingtona u Kijev

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink najavila je dolazak u Ukrajinu inspektora američkih agencija uključenih u reviziju pomoći SAD Ukrajini.

-Hvala predstavnicima kancelarija generalnih inspektora Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) na gustom rasporedu sastanaka u cilju poboljšanja njihovog nezavisnog nadzora nad pomoći SAD Ukrajini, napisao je Brink. na svom Tviter nalogu.

 

Komandant Ahmata: DNR će biti oslobođena za mesec i po

Oružane snage Rusije mogu da oslobode teritoriju Donjecke Narodne Republike za mesec i po dana, izjavio je Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, na „Rusija 1“. TV kanal.

-Mislim da ćemo najviše u narednih mesec i po dana videti oslobođenu Donjecku Narodnu Republiku, rekao je on.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Prema rečima Alaudinova, ruske jedinice sada napreduju na svim pravcima. Istovremeno, Kijev trpi ozbiljne gubitke.

Ranije danas savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin izvestio je o uspesima ruskih trupa u rejonu Ugledar. Prema njegovim rečima, uspeli su da se učvrste na istoku i jugoistoku grada. Zauzvrat, Apti Alaudinov je rekao da ruska vojska završava operativno opkoljavanje Artemovska.

Kako je primetio savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski, Kijev je sada prinuđen da prebaci snage iz Artemovska u Vuhledar, gde su ušle ruske trupe.

 

Zapad obećao 321 teški tenk

Zapadne zemlje su obećale da će prebaciti 321 teški tenk u Kijev, rekao je u petak ukrajinski ambasador u Francuskoj Vadim Omelčenko.

-Danas je jedan broj zemalja zvanično potvrdio transfer 321 teškog tenka u Ukrajinu. Vremena isporuke variraju, ali nam je potrebna ova pomoć što je pre moguće, rekao je on na kanalu BFMTV.

Foto Tanjug/AP

Omelčenko je napomenuo da Ukrajina „razume rizike“ da bi isporuka tenkova mogla da potraje mnogo meseci. "Zbog toga Volodimir Zelenski insistira da su tenkovi potrebni što je pre moguće. Ako stignu u avgustu ili septembru, biće prekasno", rekao je on.

 

Šta fali Ukrajini?

UZ povećanje očekovanja da će Ukrajina uskoro proizvesti velike dobitke na bojnom polju kao rezultat nedavnog obećanja američkih tenkova abrams i nemačkih tenkova leopard 2, neki na Zapadu tiho umanjuju očekivanja o tome kakav bi uticaj ti tenkovi mogli imati. Predsedavajući američkog Zajedničkog generalštaba general Mark Mili upozorio je prošlog petka da će ove godine biti „veoma, veoma teško vojno izbaciti ruske snage“ iz Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Mediji: Brazil odbio da na zahtev Nemačke pošalje municiju za tenkove u Ukrajinu

Brazilski predsednik Luis Injasio da Silva odbio je zahtev nemačke Vlade za isporuku municije za tenkove „leopard“ kako ne bi provocirao Ruse, objavilo je izdanje „Folja de Sao Paulo“.

-Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse, navodi se u materijalu izdanja.

Foto Tanjug/AP

Poljska formira koaliciju za snabdevanje Kijeva oružjem

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je inicirao formiranje koalicije država za snabdevanje Ukrajine modernim oklopnim vozilima.

-Na moju inicijativu u grupi smo država koje poseduju tenkove ‘leopard 2A4’, razmatramo formiranje koalicije donatora modernog tenkovskog naoružanja Ukrajini, napisao je on na Tviteru.

Ništa od lovačkih aviona za Zelenskog

Nema ni govora o slanju lovačkih aviona Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

-Mislim da o tome nema ni govora, rekao je on u intervjuu za „Zidojče cajtung“.

On je dodao da su lovci daleko složeniji sistemi od tenkova, da imaju sasvim drugačiji radijus delovanja i vatrenu moć.

Foto: Jutjub/lazzaric92

-U suprotnom bismo se odlučili za takav korak, korak od kojeg bih sada i te kako želeo da odvratim, dodao je Pistorijus.

 

 

Kirbi: Ne vidimo nagoveštaje kraja rata

SAD ne vide nikakav nagoveštaj završetka sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Neće da podignu limitiranu cenu ruske nafte

Prilikom revizije granične cene za rusku naftu Amerika i značajan broj saveznika žele da se očuva granica od 60 dolara, dok Estonija, Litvanija i Poljska traže snižavanje na 40-50 dolara, piše Blumberg.

Borbeni snimci: “Desantnjiki” uništili DRG VSU (VIDEO)

U borbi vazdušno-desntnim snagama na prednjoj liniji fronta koriste dronove kako bi locirale pripadnike VSU. Dronovi pomažu da se detaljno vidi celokupno bojno polje i donese prave odluke.

Takođe na kalašnjikovima su prigušivači.

 

SOLEDARSKI FRONT: Vagnerovci napreduju u Bahmutu, VSU dovozi masivna pojačanja

U delu fronta oko Soledara, jurišne grupe Vagner PMC nastavljaju napade na odbranu oružanih snaga u pravcu Blagodatnog. Oružane snage Ukrajine trenutno drže selo zahvaljujući prethodno pristiglim rezervama.

Osim toga, ruske trupe postepeno napreduju i šire zinu kod Nikolajevke uz podršku artiljerije RF oružanih snaga. I u oblasti Spornog, jedan od utvrđenih pozicija 10. OGSHBR VSU je očišćen.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Severoistočno od Bakhmuta, vode se bitke na jugoistočnoj periferiji Paraskovijevke uz reku Bakhmutka, gde su prebačene rezerve VSU za kontranapad.

Osim toga, ruski borci utvrdili su se u severnom delu Krasne Gore i napadaju utvrđenja ukrajinskih formacija u selu sa severa i istoka.

U Bahmutu "Vagnerovtci" se bore u industrijskoj zoni u oblastima Zabahmutovka, mesnog kombinata, vodovoda, kao i u južnim četvrtima grada sa pravca Opitnog.

Ilustracija telegram rybar

Na jugoistoku, ruske jedinice su probile odbranu VSU na severu i zapadu Kleščejevke i napredovali u pravcima Krasnoga (Ivanovskog) i Stupočki. Komanda 113. obr TRO povukla je pojedine formacije u Časov Jar zbog nastalih gubitaka.

Konsolidovani odredi 3. OSHBR i 24, OMBR VSU aktivno uključuju male UAV-ove za pronalaženje ciljeva, a dron Bajraktar-TB2 je delovao sa aerodroma Dnjepropetrovska (Dnjepar) u području Bakhmuta.

Od prošlog dana u Bakhmutu i ​​okolini, samo potvrđeni gubici oružanih snaga Ukrajine iznosili su 101 likvidiranih vojnika.

Da bi ojačao borbenu grupu u Bahmutu u pravcu Druzhkovka, stigao je veliki voz sa vojnom opremom. Prema preliminarnim podacima, više od 150 jedinica različite opreme je istovareno, od kojih će neka biti usmerena na Bakhmut.

 

Francuska ne ratuje protiv Rusije

Isporuke naoružanja Ukrajini ne znače učešće u sukobu, Francuska ne ratuje protiv Rusije, smatraju u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.

 

Neko u rovu, neko na Tajlandu

Portparol stranke Sluge naroda Julija Palijčuk rekla je u petak da je Mikola Tiščenko izbačen te partije nakon što se na stranici ukrajinskog predstavništva na Tajlandu pojavila najava da će se Tiščenko sastati s članovima ukrajinske dijaspore u tamošnjem hotelu.

Foto: Printskrin

Zelenski: Biće prekasno ako američki tenkovi stignu u avgustu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će biti prekasno ako američki tenkovi „abrams“stignu u avgustu.

On je za TV „Skaj njuz“ rekao da je Ukrajini potreban veliki broj tenkova.

- Pet, osam, deset tenkova neće ništa rešiti na bojnom polju - rekao je on.

SAD: „Leopardovi“ za ofanzivu Ukrajinaca na Marijupolj i Melitopolj

Ukrajinska vojska mogla bi da iskoristi zapadne tenkove „leopard“ za ofanzivu u jugoistočnom pravcu, piše list „Politiko“, pozivajući se na bivšeg komandanta kopnenih trupa SAD u Evropi, general-potpukovnika Bena Hodžesa.

Po njegovom mišljenju, Kijev će se ustremiti na Marijupolj i Melitopolj kako bi „presekao kopneni most Rusije sa Krimom“.

- Ukrajinci će nastojati da višestruko i sa nezaustavljivom snagom gađaju kopneni koridor - rekao je Hodžes.

Brifing ruske vojske: Masovnim raketnim napadima sprečena isporuka NATO naoružanja na front

Oružane snage Rusije izvele su 26. januara masovni raketni napad visoko preciznim oružjem i bespilotnim letelicama na ukrajinske energetske objekte, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Energetski sistemi koji su bili meta napada ruske vojske obezbeđivali su funkcionisanje preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa i transportnog sistema Ukrajine.

Kako je precizirano, pogođeni su svi predviđeni objekti i ciljevi su ostvareni. Usled napada je poremećen prevoz oružja i municije na front, uključujući NATO naoružanje, a takođe je narušen je rad proizvodnih pogona preduzeća za remont vojne tehnike ukrajinskih trupa.

Foto: printskrin

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 70 ukrajinskih vojnika, a uništen je i artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777.

Ruska vojska je u pravcu Donjecka za dan likvidirala preko 80 ukrajinskih vojnika, a uništena je i vojna tehnika američke proizvodnje.

U pravcu Hersona uništen je ukrajinski sistem „grad“, artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777 kao i skladište municije.

U delu fronta Južno-Donjeck i u pravcu Zaporožja grupa snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije tokom ofanzive je zauzela nove odbrambene linije. Ukrajina je za dan izgubila do 65 vojnika.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili ukrajinski jurišni avion Su-25, 11 bespilotnih letelica i 14 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „oljha“, „uragan“ i „hajmars“.

Ruska vojska završava opkoljavanje Artjomovska

Ruska vojska završava opkoljavanje grada Artjomovska, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog vojnog korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

- Već su blokirani skoro svi putevi kretanja protivnika. Ostao je još jedan pravac kojim se manje-više mogu kretati, ali je i on većim delom pod našom kontrolom - rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Kako je precizirao, situacija je „u potpunosti pod kontrolom“ ruskih snaga.

Alaudinov je istakao da ukrajinske snage „u agoniji“ prebacuju dodatne jedinice u Artjomovsk, ali da trpe gubitke već na prilazima gradu.

Kremlj: Amerika da želi mogla bi da završi konflikt u Ukrajini

Amerika, da to želi, mogla bi da završi konflikt u Ukrajini tako što bi dala tu direktivu Kijevu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjavu bivšeg američkog lidera Donalda Trampa da bi on lično konflikt završio za svega 24 časa.

- Teoretski Tramp nije daleko od istine. Predsednik Amerike zaista, da želi, mogao bi da stavi tačku na konflikt tako što bi izdao određenu direktivu kijevskim vlastima. Samo to bi bilo dovoljno da se konflikt okonča. Doduše, ne za dan-dva, ali u tome je ključ - istakao je Peskov.

Foto: EPA

Prethodno je bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio da bi zaustavio konflikt u Ukrajini za svega 24 časa.

- Da sam ja predsednik rata između Rusije i Ukrajine nikada ne bi bilo. Čak i u ovom trenutku da sam predsednik mogao bih da se dogovorim i da zaustavim ovaj užasni rat i to za svega 24 časa - dodao je on.

Ruska vojska učvrstila pozicije na obodu Ugljedara

Ruska vojska učvrstila je svoje pozicije na obodu Ugljedara i praktično je očistila svu teritoriju predgrađa, saopštio je savetnik šefa administracije Donjecke Narodne Republike.

On je takođe rekao i da ukrajinske snage sada prebacuju u Ugljedar snage iz Artjomovska kako bi odbranili grad.

Poljska spremna da Ukrajini pošalje 60 tenkova

Poljska je spremna da Ukrajini pošalje 60 tenkova, od kojih su 30 tipa PT-91 „tvardi“, izjavio je premijer te zemlje Mateuš Moravjecki.

Kako je rekao, te tenkove će Poljska poslati i pored već obećanih tenkova „leopard 2“

- Spremni smo u ovom trenutku da pošaljemo 60 naših modernizovanih tenkova, od kojih su 30 tenkovi PT-91. Pored tih tenkova, štaljemo i 14 nemačkih `leopardova` - istakao je on.

On je podsetio i da je Poljska već poslala Ukrajini 250 tenkova pre godinu i nešto dana.

Inače, tenk PT-91 „tvardi“ je osnovni borbeni tenk iz Poljske, zasnovan na sovjetskom tenku T-72M1. Prvi prototip je proizveden 1993. godine, a u upotrebu je uveden 1995. godine.

Tramp: Zaustavio bih konflikt u Ukrajini za 24 časa

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi zaustavio konflikt u Ukrajini za svega 24 časa.

- Da sam ja predsednik rata između Rusije i Ukrajine nikada ne bi bilo. Čak i u ovom trenutku da sam predsednik mogao bih da se dogovorim i da zaustavim ovaj užasni rat i to za svega 24 časa - rekao je on.

Ruska vojska: U Zaporožju još uvek ispipavamo teren – ofanziva tek predstoji

Ruska vojska u Zaporožju još uvek ispipava teren, a glavna ofanziva tek predstoji, izjavio je predstavnik zaporoške administracije Vladimir Rogov.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Trenutno vršimo izviđanje terena sporadičnim bitkama. Strateška inicijativa je na našoj strani. To su samo lokalni manevri, a glavna ofanziva tek predstoji - rekao je on.

Trenutno se bitke u Zaporoškom pravcu vode u blizini Orehova i Guljapolja.

Hitno upozorenje IAEA: "Snažne eksplozije kod najveće nuklearke u Evropi"

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsednik IAEA-e koji je prošle nedelje posetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabeležila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svetu, a zatim još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Podsetimo,  Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad usledio je dan nakon što su SAD i Nemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspehe, kako one na frontu tako i u diplomatiji, reagovala velikim raketnim udarima koji su ostavili milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namerno ciljala elektrane.

- Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravkama koje su potrebne nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute - objavio je sinoć ukrajinski predsednik Zelenski.

Kremlj je, podsetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja "dokaz o direktnom uključivanju" SAD-a i Evrope u rat koji se bliži svojoj prvoj godišnjici.

I SAD i EU negiraju direktnu umešanost u rat.

Američki tenokvi „abrams“ – potencijalna glavobolja za Kijev

Američki tenkovi „abrams“, koje Vašington namerava da pošalje Ukrajini, mogu da postanu „glavobolja“ za Kijev, naovdi list „Njuzvik“.

Naime, ovi tenkovi, iako su veoma moćni i brzi, troše veoma mnogo goriva, a Ukrajina ima deficit sa energentima.

Naime, američki list navodi i da bi ti tenkovi pokazali svoju efikasnost, potrebno je organizovati veoma kompelksne logističke sisteme za dopremanje goriva na front.

Zauzimanje Ugljedara promeniće balans snaga na frontu

Zauzimanje Ugljedara moglo bi da u korenu promeni balans snaga na frontu, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Opkoljavanje, a zatim i zauzimanje grada rešiće mnoge probleme. Zauzimanje Ugljedara će našim snagama omogućiti izlaz na Krasnoarjmeski i Kurahovski pravac - pojasnio je on.

Pušilin je dodao i da će Ugljedar za Rusiju predstavljati još jedan veoma važan uspeh.

Rusija: Ublažavanje sankcija u zamenu za kapitulaciju – nema ni govora

SAD bi želele da povod za ukidanje sankcija Rusiji bude njena kapitulacija, međutim, Rusija neće promeniti svoju politiku po pitanju Ukrajine koja se zasniva na denacifikaciji i demilitarizaciji cele zemlje, izjavio je šef ustavnog komiteta Saveta federacije Rusije Andrej Klišas.

Foto: AP

Tim rečima je on prokomentarisao izjavu zamenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland da je Amerika spremna da ublaži sankcije Rusiji ukoliko se Moskva odluči na ozbiljne pregovore po pitanju povlačenja vojske iz Ukrajine i vraćanju teritorija.

- Juče je ta vest bila glavna, ali ubrzo je postalo sve mnogo jasnije – potpuna kapitulacija Rusije u zamenu za ublažavanje sankcija. Ovde nema nikakvih novina - dodao je Klišas.

Vazdušna opasnost u centralnoj i istočnoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri ukrajinska regiona u centralnim i istočnim delovima zemlje, saopštile su vlasti. Kako se precizira, sirene odjekuju u Poltavskoj, Sumoskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a za sada nema informacija koji objekti su mete.

Granatirani delovi Sumske oblasti

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki izvestio je da su ruske trupe gađale dve zajednice u regionu, uključujući zajednice Velika Pitarivka i Bilopilja 1. januara. 26. Ruske snage su dva puta granatirale zajednicu Bilopilja iz minobacača i pucale na selo Volfin iz bacača granata. Velikopisarivska zajednica je gađana minobacačem. Nema prijavljenih žrtava ili razaranja.

Trenutno nema udarnih grupa ili dodatnih koncentracija ruskih trupa u blizini granica Sumske oblasti, navodi Živicki. Ruske trupe redovno granatiraju naselja Sumske oblasti koja se nalaze u blizini ukrajinsko-ruske granice iz samohodne artiljerije, minobacača i drugog oružja.

Rusi povećala proizvodnju municije

Navodi Kijeva i izveštaji nekih stranih medija da ruske oružane snage uključene u specijalnu operaciju doživljavaju smanjenje broja granata nisu tačne, ruska odbrambena industrija je više puta povećala proizvodnju od početka SVO, rekao je Sergej Čemezov, generalni direktor državne korporacije Rostec, u intervjuu za RIA Novosti.

- Razgovori koje naši neprijatelji danas vode o tome da Rusiji navodno ponestaje projektila, granata, nečeg drugog – to je potpuna glupost... Po nalogu Ministarstva odbrane, mi smo nekoliko puta povećali proizvodnju municije, a za neke vrste je povećan za nekoliko redova veličine – rekao je sagovornik. Istovremeno, on je primetio da je potrošnja municije svih vrsta (patrone za malokalibarsko oružje, artiljerijski i tenkovski meci, rakete) zaista velika.

Ukrajinci ispalili šest NATO raketa u Donjecku

Ukrajinske trupe u 8.55 ispalile su šest granata "NATO kalibra" 155 mm na Kujbiševski i Kijevski okrug Donjecka - predstavništvo DNR u ZKCC

 

BONUS VIDEO: POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU - Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije