PREMIJER GRČKE: Svaki eventualni napad Turske postaće njihovo bekstvo

P. Z. S. / ria.ru

24. 01. 2023. u 18:06

GRČKO nebo je zaštićeno kao nikada ranije, Grčka je ojačala svoje oružane snage i spremna je da odgovori na svaku agresiju, a svaki „napad“ Turske može postati neuredno povlačenje, rekao je premijer Kirijakos Micotakis tokom posete vazduhoplovnoj bazi Tanagra i preduzeću Helenske vazduhoplovne industrije (Hellenic Aviation Industry, EAV).

ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ: Сваки евентуални напад Турске постаће њихово бекство

Foto: Tanjug/AP


Micotakis je prisustvovao i govorio na ceremoniji primopredaje projekata bezbednosti snabdevanja i informacija (SSI) i petog aviona F-16 koji je unapređen na nivo “Vajper” u vazduhoplovstvo, saopštila je premijerova pres služba.

Program za nadogradnju F-16 na nivo “Vajper” počeo je 2020. godine, a prvi avion grčko vazduhoplovstvo je dobilo u septembru 2022. godine. U okviru programa planirana je modernizacija 83 aviona F-16, a završetak je planiran 2027. godine.

-Danas se u Tanagri pišu dve prekretnice i još jedna važna stranica u našoj istoriji odbrane. Peti unapređeni F-16 Vajper spreman je da poleti iz Tanagre i ode na Krit na dužnost. I ovde tehnički centar EAV dobija još dva važna proizvodna pogona kompanije Lokid Martin kao deo njihove duge saradnje sa nacionalnom avio-industrijom, rekao je Micotakis.

Foto: Printskrin

-Sa avionima Vajper, novi avioni Blok 50 i Blok 52 su takođe nadograđeni, i sa onima koji su u planu, sa nova 24 aviona Rafal, koje ćemo dobiti u potpunosti tokom godine, a takođe i kasnije sa eskadrilom F-35, pošto Grčka je zvanično izrazila interesovanje da se uključi u program za stvaranje ove važne letelice pete generacije, grčko nebo je zaštićeno kao nikada ranije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se dešava u trenutku, zapravo, kada su „strašne komšije” umesto zajedničke proizvodnje sada konačno isključene iz programa borbenih aviona pete generacije.

-I umesto da imaju takve lovce, teško im je da nadograde, možda jednog dana, svoje F-16. To je potpuna promena slike, rekao je Micotakis.

Tokom protekle dve godine, ΕΑB je zaposlio preko 700 ljudi i sada ima 2.000 visoko kvalifikovanih zaposlenih.

EAB-ova knjiga narudžbi uključuje nadogradnju ukupno 83 borbena aviona F-16 na tip Vajper, izgradnju prvog drona grčkog dizajna, Arhitas UAV, koji je razvijen u saradnji sa tri univerziteta, izgradnju drugog drona Gripa, u saradnji sa četiri grčkih univerziteta, i izvoz rezervnih delova za avione F-16 i C-130 koje u Tanagri proizvodi američka kompanija Lokid Martin.

Sada ΕΑB ulazi u svemirski sektor, fokusirajući se u prvoj fazi na sklapanje mikrosatelita. Istovremeno, ona se pretvara u međunarodni vazduhoplovni centar, širi svoje geografsko prisustvo, sprovodi vredne programe obuke za arapske zemlje, saopštila je pres služba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)