MOŽE DOĆI DO GLOBALNOG SUKOBA Radev: "Isporuka oružja Kijevu znači da gasimo vatru benzinom"

Novosti online

21. 01. 2023. u 17:18

PREDSEDNIK Bugarske Rumen Radev izjavio je da pružanje vojne pomoći Ukrajini može dovesti do globalnog sukoba, te je apelovao da se Kijevu ne isporučuje oružje.

МОЖЕ ДОЋИ ДО ГЛОБАЛНОГ СУКОБА Радев: Испорука оружја Кијеву значи да гасимо ватру бензином

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Najvredniji su mir i ljudski život. Isporuka oružja Kijevu znači da gasimo vatru benzinom, znači da priznajemo da će biti mnogo više žrtava - rekao je Radev u intervjuu za „Darik radio“, prenela je pres-služba predsednika.

Kako je istakao, vojna pomoć Kijevu znači slaganje sa stavom da sukob treba da se vodi do potpunog poraza jedne strane, što neminovno i postepeno uvlači zemlju „u globalni sukob i mogućnost nuklearnog samouništenja“.

Radev je takođe istakao da njegova zemlja ne treba da šalje oružje Ukrajini, podržavajući taj sukob.

- Svako ko se ne slaže sa tim stavom ne samo da treba dobro da prouči istorijske korene sukoba, nego i da iznese analizu svih rizika. Moja dužnost kao predsednika je da razmišljam i budem solidaran sa većinom Bugara - istakao je on.

On je zaključio da vojni sukob postaje sve žešći, te da vodi iscrpljivanju i globalnoj ekonomskoj katastrofi koju Evropljani već osećaju.

Nemački list „Velt“ ranije je saopštio da je Bugarska još u proleće prošle godine počela tajno da isporučuje Kijevu veliku količinu municije i dizel goriva. Tu informaciju je potvrdio ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Do tada su Bugarska i Mađarske smatrane jedinim članicama EU koje ne isporučuju Ukrajini oružje i municiju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI - Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)