RAT U UKRAJINI: Stanovnici DNR koji se vraćaju iz ukrajinskog zatočeništva prijavljuju mučenje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 01. 2023. u 07:14 >> 00:58

DANAS je 322. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je sinoć da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad delovima Soledara, grada za koji su se vodile žestoke bitke proteklih mesec dana. Američka organizacija "Institut za proučavanje rata" saopštila je da Rusi nisu zauzeli ceo Soledar, i da Ukrajinci i dalje pružaju otpor u gradu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Становници ДНР који се враћају из украјинског заточеништва пријављују мучење (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Stanovnici DNR koji se vraćaju iz ukrajinskog zatočeništva prijavljuju mučenje

Ukrajinska vojska je zarobljene stanovnike samoproglašene Donjecke Narodne Republike mučila vodom, strujnim udarima i batinama, prenosi TASS pozivajući se na svedočenja bivših zatvorenika.

Oni su, kako navodi TASS, to izjavili u video-snimku objavljenom danas na Telegram kanalu ombudsmana DNR Darje Morozove.

- Prošao sam kroz sve metode mučenja: od elektrošokova do vreće za udaranje, a mučili su i vodom, ubadali igle u zglobove, pekli usijanim žaračem, udarali u rebra - rekao je jedan od vojnika koji se vratio iz zatočeništva.

Dodaje se da su i drugi zarobljenici pretrpeli slična mučenja, a jedan od njih rekao je da su ukrajinski vojnici zvali njegove rođake da kažu da je ubijen.

Prema rečima Morozove, 14 stanovnika DNR oslobođenih iz ukrajinskog zatočeništva vraća se kući.

Oni su bili deo faze razmene ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, koja je realizovana 31. decembra 2022, a njima je hitna medicinska pomoć pružena u drugim regionima Ruske Federacije.

Medvedev: Zapadni tenkovi neće spasiti Ukrajinu koja se raspada

Modernizovani tenkovi T-72 ili tenkovi „leopard“, koji se isporučuju Ukrajini, uskoro će postati zarđalo staro gvožđe i neće spasiti „veštačku državu“ koja se raspada, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev se oglasio povodom današnjeg samita predsednika Ukrajine, Poljske i Litvanije, Vladimira Zelenskog, Andžeja Dude i Gitanasa Nausede.

Kako je ocenio, trojica lidera iz Varšave, Viljnusa i Kijeva „pate od imperijalnih ambicija i fantomskih bolova izazvanih njihovom otrcanom istorijom“.

- Kako se ispostavilo, klanjaju se tenkovima – raznim 'leopardima', T-72 koje su modernizovali naši neprijatelji i još nekakvom engleskom škartu. U svakom slučaju, sve to železo uskoro će postati zarđalo staro gvožđe i neće spasiti veštačku državu koja se raspada - poručio je Medvedev.

On smatra da Zapadnu Ukrajinu žele da priključe „bivšim gospodarima“.

- Sastali su se u Lavovu, koji će se ponovo zvati Lemberg, kako bi zapadne ukrajinske oblasti uredno priključili novim (bivšim) gospodarima - napisao je Medvedev na Telegramu.

Podsećanja radi, nakon trilateralnog sastanka u Lavovu predsednik Litvanije Gitanas Nauseda saopštio je da će Viljnus isporučiti Ukrajini sisteme PVO i raketne sisteme, dok je poljski lider izjavio da će Varšava isporučiti Ukrajini četu tenkova „leopard“.

 

Prigožin: Soledar potpuno oslobođen

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin potvrdio je da je grad Soledar potpuno oslobođen.

Kako je precizirao, iz Soledara su izvedeni civili, a likvidirano je 500 ukrajinskih vojnika koji nisu hteli da se predaju.

- Još jednom želim da potvrdim da je Soledar u potpunosti oslobođen i očišćen od jedinica ukrajinske vojske - saopštio je Prigožin.

Gradonačelnici prestonica Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske posetili Kijev

Gradonačelnici glavnih gradova Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske posetili su Kijev na poziv njegovog gradonačelnika Vitalija Klička, saopštio je gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj.

- Zajednička vožnja vozom sa gradonačelnicima glavnih gradova zemalja Višegradske četvorke. Posle 17 sati putovanja, stigli smo u Kijev na poziv gradonačelnika grada Vitalija Klička - napisao je Karačonj na društvenim mrežama, prilažući zajedničku fotografiju sa gradonačelnikom Praga Zdenekom Gžibom, Bratislave Mateušom Valom i Varšave Rafalom Tšaskovskim.

Kako je mađarskoj agenciji MTI rečeno u kabinetu gradonačelnika, svrha posete Kijevu je „da se razmotri kakvu infrastrukturu i humanitarnu pomoć prestonice V4 mogu da pruže gradu Kijevu i stanovnicima ukrajinske prestonice“.

Gerasimov novi komandant vojne operacije u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je o promenama u rukovodstvu grupe koja sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini; za komandanta je imenovan načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

London planira da isporuči Kijevu tenkove

Britanska vlada potvrdila je da London planira da dostavi tenkove Ukrajini, prenosi list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na portparola kabineta britanskog premijera Rišija Sunaka.

- Ubrzavamo našu podršku Ukrajini (isporučujući) vojnu tehnologiju sledeće generacije koja će pomoći da se pobedi u ovom ratu... Jasno je da borbeni tenkovi mogu dati Ukrajincima mogućnost da preokrenu tok rata - rekao je portparol.

Poljska će isporučiti Ukrajini tenkove „leopard“

Poljska će u okviru podrške međunarodne koalicije isporučiti Ukrajini četu tenkova „leopard“, saopštio je predsednik Poljske Andžej Duda na zajedničkoj pres-konferenciji u Lavovu sa ukrajinskim i litvanskim kolegama Vladimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom.

- Doneli smo odluku da će poljska strana pružiti takvu podršku Ukrajini. Biće isporučena četa tenkova 'leopard' - rekao je Duda, prenela je Poljska televizija.

U Lavovu je, takođe, potpisana zajednička deklaracija Lublinskog trougla o integraciji Ukrajine u Evropsku uniju i NATO. Deklaraciju su potpisali predsednici Poljske, Litvanije i Ukrajine, Andžej Duda, Gitanas Nauseda i Vladimir Zelenski.

Italija šalje još oružja Ukrajini

Danas je na usvajanje poslaničkoj skupštini, od strane Senata u Italiji, na usvajanje podnet zakonski dekret koji se odnosi na urgentno slanje dodatnog naoružanja i vojnih sredstava Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani objasnio je da Italija čini sve što može, kao i da je dosad već poslala 50 tona električnog materijala za rekonstrukciju električne mreže uništene u ruskim napadima. Tajani je dodao da je razgovarao sa Francuzima o slanju oružja za vazdušnu odbranu i da Italija ima nameru da podrži Ukrajinu do njene totalne nezavisnosti.

Lider tzv. partije centra "Akcija", Karlo Kalenda, izjavio je da se ne slaže sa ovom odlukom Vlade i da je jedino rešenje kompromis.

- Svima je jasno da se ne može ovaj konflikt razrešiti vojnim puten. Evropa, NATO i Italija nastavljaju da šalju oružje bez ikakvog cilja. Ova situacija se neće razrešiti sama od sebe. To je jedna veoma pogrešna i opasna iluzija. Jedini način na koji Italija može da doprinese u rešavanju sukobu je upravo suspendovanjem slanja oružja - rekao je Kalenda. (M.Ostojić)

Putin: Ništa što je neprijatelj predvideo nije se desilo

Vladimir Putin je danas zahvalio Vladi na radu u proteklih godinu dana, napominjući da se ništa od onoga što su predviđali protivnici Rusije nije ostvarilo.

Šef države je istakao da su u tome značajnu ulogu imali članovi Kabineta ministara.

- Ništa od onoga što nam je neprijatelj predvideo nije se desilo. I to je učinjeno zahvaljujući, naravno, pre svega građanima Rusije, njihovoj prisebnosti, svoj prisebnosti i spremnosti na izazove, spremnosti da radimo u teškim uslovima. Ali na kraju ne manje važno, ovo je rezultat rada vlade - rekao je Putin.

On je dodao da je u bliskoj budućnosti neophodno postići suvereni razvoj, uprkos spoljnim pritiscima.

Između ostalog, predsednik Rusije je napomenuo da računa na efikasan rad Centralne banke i Vlade, kao i prošle godine. Pre svega, reč je o ekonomskom bloku i Ministarstvu finansija.

Erdogan: Ankara podržava otvaranje humanitarnog koridora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara podržava otvaranje humanitarnog koridora za ranjenike iz Ukrajine i da je spremna da se pobrine za njihovo lečenje. Turski ombudsman Šeref Malkoč je ranije izjavio da ta zemlja očekuje da će biti otvoren humanitarni koridor između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Ankafre, kako bi se pružila pomoć deci, ženama i ranjenicima.

- Dovozili smo ranjenike iz Sirije, Azerbejdžana i Libije, lečili ih u svojim bolnicama i vraćali ih nazad. To je naša humanitarna obaveza. Nastavićemo da radimo u tom pravcu - rekao je Erdogan, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije o ljudskim pravima u Ankari, piše Sputnjik.

Prigožin dao so borcima "Vagnera"

Osnivač grupe Vagner, biznismen Jevgenij Prigožin, razgovarao je sa svojim borcima u oslobođenim rudnicima soli Soledara i u šali im dao ukrajinsku so kako bi je prosuli u gradu nakon što bude potpuno oslobođen.

 

- Da ne bi govorili u Americi da se borimo za so, dajem je rudarskom specijalisti... Kad prođeš kroz Soledar, prospi je tamo - obratio se biznismen borcu Vagner grupe.

Soledarski rudnici soli počeli su sa radom krajem 19. veka, i rezerve se procenjuju na 13 milijardi tona. Pod SSSR-om, ovde je kopano do 40% soli u zemlji. Pre početka sukoba na istoku Ukrajine, proizvodi Artjomsola su isporučivani u 22 zemlje sveta.

Stoltenberg traži veću pomoć za Kijev zbog Bahmuta i Soledara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je važno da se poveća vojna pomoć Ukrajini nakon dešavanja u Bahmutu i Soledaru, piše Sputnjik.

Jens Stoltenberg, Foto AP

- Poslednjih dana smo svedoci sukoba kod Bahmuta i Soledara, u istočnom delu Ukrajine. To još jednom pokazuje, da je važno, da se pojača naša vojna pomoć Ukrajini - rekao je on pred početak zajedničke sednice Evropske komisije, na kojoj će se razmatrati pomoć Ukrajini, kao i bezbednost zemalja Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je odluke SAD, Francuske i Nemačke da počnu isporuke Ukrajini lakih tenkova i pešadijskih borbenih vozila u bliskoj budućnosti.

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane:

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije danas je saopštilo sledeće informacije:

  • Ruski lovci oborili su ukrajinski Su-27 u mestu Popov Jar u DNR;
  • Oslobođeno je selo Pogorodno kod Soledara;
  • Soledar je blokiran sa severa i juga, jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga i Vazdušno-kosmičkih snaga izvode napade na uporišta protivnika;
  • Likvidirano je 80 vojnika 61. mehanizovane i 17. tenkovske brigade ukrajinske vojske u Donjeckom pravcu;
  • U području Kupjanska likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika;
  • U području Krasnog Limana likvidirano je oko 90 ukrajinskih vojnika;
  • Uništen jedan američki sistem M-777 u DNR.

TO DNR: Oslobođeno Podgorodno

Štab Teritorijalne odbrane DNR objavio je da je oslobođeno naselje Podgorodno u Soledarskoj oblasti.

- 11. januara 2023. godine Oružane snage Rusije su oslobodile Podgorodno na teritoriji Donjecke Narodne Republike - objavljeno je na Telegram kanalu TO DNR.

Sa severa ovo selo graniči se sa Bahmutom (ruski naziv Artjomovsk), koji se nalazi nekoliko kilometara jugozapadno od Soledara.

Napad na Ukrajince novom preciznom municijom

Pušilin: Nastupio prelomni momenat

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je zauzimanje Soledara prelomni momenat u oslobođenju cele teritorije DNR.

Kako je istakao, oslobođenjem Soletara, Artjomovska (Bahmuta) i Severska uništiće se linija fronta u DNR.

- To će dovesti, pre svega, do još jednog kolapsa simbola (nepobedivosti), koje je naduvala ukrajinska propaganda. Pod dva - do dugo očekivanog izlaska na slavjansko- kramatorski pravac. Ovo je zapravo prelomni momenat, u toku su pripreme za trenutak koji smo čekali – oslobođenje Donjecke Narodne Republike - rekao je Pušilin u intervjuu jutjub kanalu "Solovjov lajv".

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Marinka, snažno uporište ukrajinske vojske kod Donjecka, praktično je oslobođena.

- Vidimo koliko je teško u Marinki. Naselje je praktično već pod našom kontrolom, ali je neprijatelj uspeo da se učvrsti u stambenom sektoru na periferiji, što utiče na vreme oslobađanja naselja - istakao je on.

Ranije je osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, saopštio da su jedinice ove grupe preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće uskoro saopšten, dodao je on, piše Sputnjik.

Zelenski oduzeo državljanstvo četvorici političara

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući Viktoru Medvedčuku, koji je prošle godine prebačen u Rusiju u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika.

- Odlučio sam da ukinem državljanstvo za četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. Ako predstavnici naroda izaberu da ne služe narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Krivični postupci za kolaboraciju sa Rusima

Marijana Reva, portparolka Nacionalne policije Ukrajine, rekla je da je otvoreno 2.300 krivičnih postupaka u vezi sa optužbama za kolaboraciju sa Rusima.

- U to spada pružanje podrške Rusiji na društvenim mrežama, opravdavanja agresije, do držanja pozicija pod okupacionim vlastima - rekla je Reva.

- Policija prati sve te slučajeve i istražuje ih - ističe ona.

Artiljerija ruskog VDV dejstvuje na Dnjepru

IPR o borbama u Soledaru

Jevgenij Prigožin, osnivač grupe "Vagner", objavio je sinoć da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad Soledarom.

Američka organizacija "Institut za proučavanje rata" sa druge strane ističe da postoji vizuelna potvrda o snagama "Vagnera" samo u centralnom Soledaru.

- Realnost kontrole terena u Soledaru zamagljena je dinamičnom prirodom gradskih borbi, međutim, i ruske snage su se mesecima u velikoj meri mučile da ostvare značajne taktičke prednosti u oblasti Soledara - objavio je IPR.

- Zauzimanje Soledara ne bi predstavljalo trenutno opkoljenje Bahmuta - navodi institut. 

Antonov: Pentagon se de fakto umešao u rat

Odluka Pentagona da obuči ukrajinsku vojsku u korišćenju PVO sistema Patriot potvrđuje umešanost SAD u sukob u Ukrajini, izjavio je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.

Foto: Printskrin

- Odluka američkog vojnog resora da organizuje kurs obuke u Fort Silu u Oklahomi je još jedna potvrda de fakto umešanosti Vašingtona u ukrajinski sukob na strani nacističkih zločinaca iz Kijeva - rekao je on.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU - Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "Cirkon" projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)