RAT U UKRAJINI: Jake eksplozije u Zaporožju

Novosti onlajn

30. 12. 2022. u 07:14 >> 00:57

Rat u Ukrajini – 310. dan. Mnogi delovi Ukrajine ostali su bez struje nakon granatiranja ukrajinskih energetskih objekata. Prema navodima ukrajinskog predsedništva, kijevske snage trpe velike gubitke kod Artjomovska i Soledara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Јаке експлозије у Запорожју

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Jake eksplozije u Zaporožju

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji borave u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani saopštili su o jakim eksplozijama koje su danas odjeknule u blizini stanice, navodi se na sajtu agencije.


U današnjem saopštenju takođe se navodi da je rezervni dalekovod koji vodi do Zaporoške elektrane isključen kasno sinoć zbog oštećenja, prouzrokovanih granatiranjem.

Iz Ukrajine pokušalo da pobegne oko 12.000 muškaraca

Oko 12 hiljada muškaraca pokušalo je da nezakonito napusti Ukrajinu od momenta uvođenja ratnog stanja u zemlji, saopštila je državna pogranična služba.

Ne navodi se koliko je ljudi ukupno napustilo Ukrajinu.

Ratno stanje u toj državi uvedeno je 24. februara.

Mala verovatnoća da je ukrajinska raketa slučajno pala na teritoriju Belorusije

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Voljfovič izjavio je da postoji mala verovatnoća da je ukrajinska raketa slučajno pala na teritoriju Belorusije.

- Kijev na sve načine teži da izazove regionalni sukob. Ukrajinskoj strani nije dovoljan rat na njenoj teritoriji. Primer je nedavni incident kada je uništena ukrajinska raketa sistema S-300. Utvrdićemo šta je razlog njenog pada na našu teritoriju. Ali veoma je malo garancija da je slučajno doletela kod nas. Ovde se, po svemu sudeći, realizuje nečiji plan - rekao je Voljfovič za Sputnjik.

Kako je dodao, u Minsku jasno shvataju ko stoji iza tako neodgovornih postupaka.

- Međutim, siguran sam da su ovakvi provokativni pokušaji da se veštački stvori casus belli (povod za rat) bezuspešni - naglasio je beloruski državni sekretar.

General-potpukovnik je rekao da situacija u blizini granica Belorusije ostaje napeta – vojnici beleže porast intenziteta izviđačkih aktivnosti, između ostalog i uz upotrebu dronova koji ulaze na teritoriju Belorusije. Vojska pažljivo prati situaciju.

- Mogu sa sigurnošću da kažem da smo sposobni da odgovorimo na bilo kakve izazove i pretnje. Verujte mi, taj odgovor neće biti skroman - poručio je Voljfovič.

Istovremeno je podsetio da Minsk vodi miroljubivu politiku, što je fiksirano u odbrambenoj doktrini zemlje.

Kremlj: Pad ukrajinske rakete na Belorusiju izaziva krajnju zabrinutost

Pad ukrajinske rakete u Belorusiji izaziva izuzetno veliku zabrinutost, Moskva i Minsk su u stalnom kontaktu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- U svakom slučaju, to je događaj koji izaziva izuzetno veliku zabrinutost ne samo kod nas, nego i kod naših beloruskih partnera - rekao je Peskov.

Kako je dodao, vojna lica Rusije i Belorusije u stalnom su kontaktu, a „najviši mogući nivo međusobnog dijaloga i njegova poverljiva priroda omogućavaju zemljama da brzo razmenjuju najosetljivije informacije“.

- Znate da je Belorusija s tim u vezi preduzela niz akcija, upućujući određeni demarš ukrajinskoj strani. Ali, još jednom ponavljam, ovo je događaj koji izaziva zabrinutost - istakao je Peskov.

Na teritoriju Belorusije 29. decembra pala je ukrajinska raketa koja je ispaljena iz PVO sistema S-300. Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je raketu oborio sistem beloruske protivvazduhoplovne odbrane. U međuvremenu je portparol komande vazdušnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio da ukrajinske snage ne poriču da bi raketa koja je pala na teritoriju Belorusije mogla biti ukrajinska. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev spreman da sprovede istragu incidenta sa raketom. Načelnik uprave protivvazdušnih raketnih snaga Oružanih snaga Belorusije, pukovnik Kiril Kazancev izjavio je da bi pad ukrajinske rakete na teritoriju Belorusije mogao biti namerna provokacija Kijeva.

 

U Sevastopolju jutros aktiviran PVO

U Sevastopolju je jutros aktiviran sistem PVO, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

- Sve službe rade u redovnom režimu. Naši vojnici su, kao i uvek, dobro odreagovali - napisao je Razvožajev, ne navodeći nikakve detalje.

Ukrajinska vojska izgubila oko 20 oficira u Donbasu

Ukrajinske snage su tokom protekle nedelje u Donbasu izgubile oko 20 oficira, saopštio je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Kako je precizirao, Kijev je pretrpeo najveće gubitke prilikom pokušaja da napadne ruske položaje u zoni linije fronta Svatovo-Kremena na severu LNR.

Situacija u pravcu Svatova u Donbasu eskalirala je pre nekoliko meseci. Ukrajinska vojska redovno granatira Svatovo iz američkih višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i pokušava da probije odbranu u strateški važnom području.

Situacija sa strujom komplikovana

Situacija sa nedostatkom električne energije na jugu i istoku Ukrajine i dalje je komplikovana, saopštila je ukrajinska nacionalna elektroprivredna kompanija „Ukrenergo“.

Kako se navodi, usled granatiranja ključnih infrastrukturnih objekata nije moguće osigurati pouzdanu isporuku struje.

Takođe se navodi i da su ekipe za remont na terenu kako bi se sanirale posledice bombardovanja.

Brifing ruske vojske: Masovni napad na sistem vojne uprave i energetske objekte Ukrajine

Oružane snage Rusije juče su izvele masovan raketni napad na ukrajinske objekte usled čega je obustavljena proizvodnja i remont ukrajinske vojne tehnike i municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Rusije su 29. decembra izvele masovan napad visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja na sistem vojne komande i energetske objekte koji su obezbeđivali rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi predviđeni objekti su pogođeni - saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Profimedia

Kako je precizirano, usled udara „obustavljena je proizvodnja i remont vojne tehnike i municije, a takođe je obustavljeno prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine iz zapadnih regiona Ukrajine“. Takođe se navodi da je strano oružje, koje je isporučeno ukrajinskoj vojsci, blokirano u pozadinskim područjima.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ruska vojska je u toku proteklog dana likvidirala 100 ukrajinskih vojnika. Uništeno je i sedam oklopnih vozila, dva pikapa, i pet automobila.

Lovačka avijacija Rusije je za dan oborila ukrajinski avion MiG-29 i dva helikoptera Mi-8.

Ruske raketne snage i artiljerija uništili su u DNR dva američka radara, a u Sumskoj oblasti radar protivvazdušnog raketnog sistema S-300.

U pravcu Donjecka u toku proteklog dana likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika, kao i sedam jedinica vojne tehnike, dok je u pravcu Južno-Donjeck ruska vojska za dan likvidirala preko 70 ukrajinskih vojnika i 11 jedinica vojne tehnike.

Popov: Rusija uspešno testirala novi privezani dron

Vojna komanda Vazdušno-desantnih snaga Rusije testirala je novi privezani dron i dogovorena je proizvodnja 50 takvih bespilotnih letelica za njihovo naknadno testiranje u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane general Pavel Popov.

Popov je za list Krasnaja zvezda rekao da je u oktobru na poligonu Zapadnog vojnog okruga sproveden vojno-tehnički eksperiment radi procene funkcionalnih sposobnosti novog drona i da je ugovorena proizvodnja 50 bespilotnih letelica za njihovu operativnu procenu u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, preneo je Tas.

"Privezani dronovi su zapravo povezani sa elektranom na zemlji preko kabla, a kabl omogućava letelici komunikaciju sa komandnim mestom i zbog toga se takvi dronovi uspešno koriste za misije praćenja", napomenuo je.

Ukrajinska vojska: Oborili smo svih 16 ruskih dronova

Komanda vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je jutros oborila svih 16 dronova kamikaza i dodala da su letelice došle sa jugoistoka i severa.

Neposredno posle dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu, gradska vlada Kijeva izdala je upozorenje na Telegramu o aktiviranju sirena i pozvala je stanovnike da odu u sklonište.

Guverner Kijevskog regiona Oleksij Kuleba naveo je na Telegramu da su ruske snage u napadu koristile iranske dronove, preneo je Unian.

Očevidac je za Rojters rekao da je 20 kilometara južno od Kijeva čuo nekoliko eksplozija i dejstva protivvazdušne odbrane.

NATO: Oružjem do mira

Vojna podrška Kijevu od zemalja članica NATO doprineće uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

- Koliko god to paradoksalno zvučalo, vojna podrška Ukrajini je najbrži put ka miru - kazao je on.

Foto: Profimedia

Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Donjeck

Ukrajinske snage tokom noći granatirale su Donjeck ispalivši šest raketa iz višecevnih raketnih lansera, sapštile su vlasti.

Napad se dogodio nešto posle dva sata iza ponoći, a za sada nema informacija o žrtvama.

Kijev poslao plaćenike u Artjomovsk i Soledar

Komanda ukrajinske vojske poslala je plaćenike u Artjomovsk i Soledar kako bi usporili ofanzivu ruske vojske, izjavio je oficir narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, te jedinice opremljene su američkim oklopnim vozilima „hamer“, dok se koordinacija njihovih poteza vrši putem prevodilaca.

Brjank granatiran iz američkog "hajmarsa"


Ukrajinska vojska granatirala je Brjanku iz višecevnih raketnih lansera američke proizvodnje „hajmars“.

Prema navodima lokalnih vlasti, napad je usledio u jedan sat iza ponoći kada su doletela četiri projektila.

 

Gubici kod Artjomovska i Soledara

Ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Artjomovska i Soledara, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

Kako je rekao, to se odnosi pre svega na južne delove Artgjomovska, kao i na južni deo Soledara.

Kijev: Napad dronovima na Kijevsku oblast, oboreno pet kamikaza

Tokom noći Rusija je dronovima napala Kijevsku oblast, saopšteno je iz regionalne vojne uprave.

Vojska je saopštila da je reč o iranskim dronovima kamikazama, te da je u ovoj oblasti oboreno pet takvih dronova, prenose ukrajinske agencije.

Unian prenosi da se napad desio nešto posle dva sata nakon ponoći i da je u glavnom gradu objavljena vazdušna opasnost.

Kako se navodi, tokom noći su ukrajinske snage oborile 10 ruskih dronova u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Sirene odjekuju Ukrajinom

Nastavljene su borbe u oblastima Bahmuta i Hersona. Sirene za vazdušno opasnost tokom jučerašnjeg dana, odjekivale su širom Ukrajine. Kijev je naveo da su Rusi gađali projektilima prestonicu, Harkov i Lavov. Mediji prenose da su se eksplozije čule i u Odesi i Žitomiru.

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 54 od 69 raketa koje su, kako tvrde, ispalile ruske snage u poslednjem talasu vazdušnih napada, istakavši da su rakete tipa "S-300" bile usmerene na energetsku infrastrukturu zemlje.

Ministarstvo odbrane Belorusije, u međuvremenu, saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana oborila ukrajinsku raketu "S-300" u pograničnom regionu Bresta, kao i da je tim povodom ukrajinski ambasador pozvan na razgovor.

FOTO: AP/Tanjug

Beloruska državna novinska agencija Belta ranije je javila da je ukrajinska raketa S-300 pala na teritoriju Belorusije tokom jednog od najvećih raketnih napada Rusije na Ukrajinu od početka rata.

S druge strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da ta zemlja neće dozvoliti Zapadu da "gurne pod tepih" situaciju s eksplozijama na gasovodima Severni tok, ističući da će se Moskva "zalagati za pravdu i rasvetljavanje tog teškog zločina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)