RAT U UKRAJINI: Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Novosti onlajn

05. 12. 2022. u 07:16 >> 23:42

Rat u Ukrajini – 285. dan. Evropska unija sprema deveti paket sankcija Rusiji. Stupa na snagu ograničenje cena ruske nafte.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мађарска неће обучавати украјинске војнике

Foto Tanjug/AP

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susednoj zemlji, izjavio je danas državni sekretar u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.

Zelenski: Restrikcije u sedam regiona

Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa snabdevanjem električnom energijom, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski.

-U mnogim regionima, da bi se stabilizovao sistem, bilo je neophodno preći na restrikcije, rekao je Zelenski.

Najviše isključenja u ponedeljak uveče ima u Vinickoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti.

Italija poslala Kijevu 51 tonu elektro-opreme

Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

-Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe, rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.

 

Posledice granatiranja u Ukrajini, Foto AP

 

Pogođeni energetski objekti u Ukrajini

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su energetski objekati pogođeni u Kijevskoj, Viničkoj i Odeskoj oblasti.

-Bilo je pogotka u elektroenergetskim objektima u Kijevu, Vinici i Odeskoj oblasti“, napisao je on na Telegramu.

 

MO Rusije: Ukrajinski dronovi pogodili dva aerodroma

Kijevski režim je izvršio napad na ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti, PVO je presrela ove bespilotne letelice, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Foto prinstskrin youtube ukraine military

 

Volodin: Američko biološko oružje predstavlja opasnost za čovečanstvo

Vojno-biološka aktivnost Vašingtona predstavlja pretnju celom čovečanstvu, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin na sastanku Parlamentarne skupštine Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB).

On je istakao da je važno da se zajednički „razrade mere za bezbednost naših građana“.

Volodin je napomenuo da su ruski stručnjaci otkrili činjenice o vojno-biološkoj aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

„Takođe je potvrđeno da SAD krše Konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja hemijskog oružja. Vašington i njegovi sateliti su, očekivano, blokirali usvajanje rezolucija koje je naša zemlja razradila u Savetu bezbednosti UN o uspostavljanju komisije za istragu ovih zločina“, dodao je poslanik, pretpostavljajući da oni imaju šta da kriju.

 

Pala raketa u Moldaviji, veruje se da je S-300

Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je da je pogranična služba otkrila raketu koja je pala na severu zemlje. Niko ne zna kome ona pripada.

-Objekat je otkrila granična patrola, nedaleko Bričena. U skladu sa akcionim planovima Ministarstva unutrašnjih poslova, granična služba je ogradila teritoriju na kojoj je raketa pronađena, na lice mesta su pozvani demineri, navodi se u saopštenju.

 
 
Eksplozije u Lavovskoj i Ternpoljskoj oblasti Ukrajine

Eksplozije odjekuju u Lavovskoj i Ternopoljskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje proglašena vazdušna opasnost, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Prekidi u snabdevanju električnom energijom u nizu regiona Ukrajine

Kirovogradska, Odeska i Žitomirska oblast Ukrajine su delimično ostale bez struje, nakon proglašenja vazdušne opasnosti i eksplozija, prenose u ponedeljak ukrajinski mediji.

Eksplozije u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine

Eksplozije odjekuju u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, prenose u ponedeljak ukrajinski mediji.

U Vinickoj oblasti aktivirani su sistemi protivvazduhoplovne odbrane.

Prethodno je saopšteno da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile na celoj teritoriji Ukrajine.

Foto: EPA

U napadu na Alčevsk poginulo 10 ljudi

U ukrajinskom granatiranja Alčevska u Luganskoj Narodnoj Republici poginulo je desetoro ljudi, saopštio je u ponedeljak oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, u napadu su ranjene 24 osobe.
Prema saopštenju vlasti LNR, ukrajinske snage su ispalile šest raketa iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.
Komandant „Ahmata“: Ruska vojska napreduje na frontu u LNR i DNR

Ruska vojska u potpunosti drži inicijativu na svim deonicama linije borbenog kontakta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i postepeno napreduje, izjavio je u ponedeljak komandant specijalnog odreda „Ahmat“ Apti Alaudinov.

- Danas je inicijativa potpuno u rukama Ministarstva odbrane Rusije, grupe 'Vagner', specijalnog odreda 'Ahmat', odnosno svih odreda koji se bore duž cele linije kontakta - rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1“.

Foto:Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prema njegovim rečima, pored Artjomovska, ruska vojska napreduje i ka Soledaru, kao i u pravcu Kremene, Svatova i Černopopovke.

Pravoslavna crkva i dalje na meti Ukrajine

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se sprovode „kontraobaveštajne aktivnosti“ na objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Poltavskoj oblasti.

- Radi se o Mgarskom Spaso-preobraženskom muškom manastiru poltavsko-mirgorodske eparhije i eparhijskoj upravi kremenčuške i lubenske eparhije UPC - saopštila je SBU na svom Telegramu.

Napominje se da pripadnici policije vrše inspekciju teritorije i prostorija kako bi „pronašla lica koja su možda umešana u protivpravna dejstva na štetu državnog suvereniteta Ukrajine i pronalaženja zabranjenih predmeta“.

Foto Tanjug/AP

Peskov: Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu - rekao je Peskov.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u tekstu za evropsko izdanje lista „Foreign Affairs“ izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije.

Foto: EPA

Peskov: Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cena ruske nafte

Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cena ruske nafte, a jedno je očigledno – neće priznati tu odluku, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Odluke se pripremaju, ali, razume se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cena nafte) nećemo priznavati - rekao je Peskov.

Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje „Velike sedmorke“, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

Ruska vojska oborila „suhoj“, „mig“ i dva helikoptera Mi-8

Jurišna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u DNR oborila dva ukrajinska vojna aviona (Su-25 i MiG-29), dok su sistemi za PVO oborili dva ukrajinska vojna helikoptera Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Osim toga, tokom proteklog dana u DNR i Zaporoškoj oblasti uništeno je deset bespilotnih letelica. Takođe su presretnute dve rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa „Himars“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Portparol je dodao da je u kupjanskom pravcu uništena taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. U borbama je ubijeno 65 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamioneta.

Ukrajinski vojnici u okolini Harkova, Foto AP

U krasno-limanskom pravcu je odlučnim dejstvima ruskih trupa sprečen napad ukrajinskih snaga u LNR. Osim toga, uništene su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti naselja Rajgorodok u Luganskoj Narodnoj Republici. Gubici ukrajinskih snaga u protekla 24 časa u ovom pravcu: više od 60 poginulih i ranjenih i uništena tri borbena vozila pešadije, jedan oklopni automobil i četiri kamioneta.

U donjeckom pravcu nastavlja se uspešna ofanzivna dejstva ruskih jedinica. Tokom dana ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, četiri borbena oklopna vozila i četiri kamioneta.

U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele su neuspešan pokušaj kontranapada u pravcu naselja Nikoljsko u DNR. Ukrajinske snage vraćene su na prvobitne položaje. U borbama je ubijeno 30-tak ukrajinskih vojnika i uništene dva borbena vozila pešadije i tri kamioneta.

U oblastima naselja Kramatorsk i Dibrov u DNR pogođena su mesta privremenog razmeštanja stranih plaćenika.

U oblasti naselja Paraskovjevka u DNR uništen je protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-37, dok je u oblasti Raj-Aleksandrovke (DNR) uništen radar ukrajinskog PVO sistema S-300.

Uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kamensko u Zaporoškoj oblasti.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 339 aviona, 180 helikoptera, 2.628 bespilotnih letelica, 391 protivvazdušni raketni sistem, 6.996 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 910 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.657 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.477 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Finska vlada predala parlamentu nacrt zakona o stupanju u NATO

Vlada Finske podnela je parlamentu nacrt zakona o stupanju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Finske.

- Vlada je 5. decembra podnela parlamentu predlog o stupanju u NATO. Za nacrt prezentacije dobijeno je oko 1.600 razmatranja - navedeno je u saopštenju.

Na osnovu tih razmatranja unete su dopune u deo koji se tiče saradnje vlade i predsednika republike, uloge parlamenta u razmatranju i donošenju odluka u vezi s pitanjima NATO-a i međunarodno-pravnim statusom Alandskih ostrva, precizirano je u saopštenju.

Prema zakonu, parlament može da analizira predlog vlade pre nego što ga odobre sve države-članice NATO-a.

Foto: EPA

Posle razmatranja predloga vlade u parlamentu, predsednik države može da donese odluku o stupanju Finske u NATO.

- Dokument o priključivanju Finske NATO-u može biti predat na čuvanje vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja istupa u svojstvu depozitara, a Finska će postati članica NATO-a kada sve države-članice ratifikuju protokol o priključivanju - navedeno je u saopštenju.

Nacrt zakona je pripremljen pod rukovodstvom Ministarstva inostranih poslvoa Finske i objavljen je 3. novembra radi konsultacija.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 18. maja generalnom sekretaru NATO-a predale zahteve za stupanje u tu alijansu. Do sada te zahteve nisu ratifikovale samo dve od 30 zemalja NATO-a – Mađarska i Turska.

Šolc: Efikasnost sankcija protiv Rusije sve veća

Efikasnost sankcija protiv Rusije je sve veća, one će morati dugo da budu na snazi, a Evropska unija i NATO su jaki kao nikada ranije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u tekstu za „Foreign Affairs“.

Prema njegovim rečima, poruka Zapada Moskvi je jasna: „Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogrešio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do „zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima“.

- U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija - naveo je Šolc.

Proglašene nove vazdušne opasnosti

Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovgradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Grantiran hostel u Lugansku, poginulo devet osoba

Tri osobe su poginule, a 15 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo za izgradnju i stanovanje LNR.

Foto: AP

- Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 5. decembra granatirale Alčevsk iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS. Na grad je ispaljeno šest raketa. Prema prvim informacijama, tri čoveka su poginula, a najmanje 15 osoba je ranjeno - navedeno je u saopštenju.

Novi paket sankcija za Ruse

Evropska komisija i predstavnici zemalja Evropske unije ramotrili su pripremu devetog paketa sankcija protiv Rusije, a na spisku se može naći 180 lica, uključujući ona koja su na pozicijama u sferi tehnologije, finansija i medija, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.

Kako su saopštili diplomatski izvori, postoji uverenje da bi dogovor o antiruskim sankcijama mogao biti donet relativno brzo, pre početka zasedanja Saveta za inostrane poslove i samita EU sledeće sedmice.

Vazdušna opasnost u Zaporožju

Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Donjeck granatiran 34 puta

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 34 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši više od 150 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Rusi pogodili skladišta municije Ukrajine

Ruska vojska izvela je napade na tehniku, skladišta municije i vatrene položaje ukrajiskih snaga u Zaporožju, saoppštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Prema prvim informacijama, cilj napada su bili vojna tehnika i skladišta municije, vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine, kao i infrastrukturni objekti koje režim Zelenskog koristi za vođenje rata - naveo je Rogov.

SAD traže način da Rusiju proglase "sponzorom terorizma"

Najžešće borbe vode se na istoku Ukrajine. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku zemlje oboren ruski helikopter Ka-52.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad Donjecke oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 

Sirene za vazdušnu opasnost su se u celoj zemlji oglašavale i tokom jučerašnjeg dana, a zbog otežanog snabdevanja električnom energijom, vanredna isključenja struje bila su u Kijevu i Kijevskoj oblasti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kongres SAD radi na alternativama kojima bi se prevazišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi "zemljom sponzorom terorizma". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)