UŽAS U ITALIJI: Planina se obrušila na gradić (VIDEO)

Milica Ostojić (Rim)

26. 11. 2022. u 13:18

KLIZIŠTE izazvano jakom kišom koje je pogodilo italijansko ostrvo Iskija izazvalo je veliku štetu. Za sada nije poznato da li ima žrtava - ministar za infrastrukturu Mateo Salvini je rekao da je poginulo osam osoba, dok je ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi izjavio da nema potvrđenih smrtnih slučajeva.

УЖАС У ИТАЛИЈИ: Планина се обрушила на градић (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/World Weather News

Traga se za 12 osoba ali je neizvesno koliko je njih ostalo zatrpano ispod blata, vode i nanosa od urušenog terena.

Neizvesna je takođe sudbina čitave jedne četvoročlane porodice među kojima je i jedno novorođenče.

Trideset porodica je potpuno izolovano, do njih još ne uspeva da stigne pomoć zbog nanosa koji se raščišćava, a gradonačelnici pet mesta apeluju na stanovnike da ne izlaze na ulice i ne preduzimaju ništa sami.

Automobili su usled jakog vetra ili nanosa urušenog materijala bačeni u more ili zatrpani blatom ili su pod vodom potpuno preplavljeni, desetine njih, ulice pretvorene doslovno u reke ili oaze blata. U jednom hotelu u Kazamićola ostali su blokirani gosti koji su se nalazili na odmoru, ostali su bez struje kao i čitavo mesto i čekaju pomoć kao i ostali građani.

U još nekim mestima na ostrvu je vanredno stanje, u Lako Ameno izolovane su familije a urušilo se petnaest građevina. Na Ostrvo je stizala pomoć snaga Civilne zaštite, vatrogasci, sve dok su trajekti mogli da se kreću po uzburkanom moru i vetru, sada je sve na postojećim snagama na ostrvu koje su odmah krenule u pomoć ali nisu dovoljne u svim mestima.

U pomoć je krenuo paroh iz crkve u Kazamićola pozivajući telefonom svaku porodicu koja je ostala izolovana i ne zna se njihova sudbina ali na žalost za sada se ne odaziva niko na njegove pozive, a vozila hitne pomoći zbog ogromne količine nanosa raznog materijala i gomila blata ne uspevaju da stignu do tih kuća.

Obrušavanje je bilo tako naglo i snažno i sve se dešavalo takvom brzinom da je plananinski masiv koji se obrušio na grad stigao i do duž mora, brojne kuće i zgrade su poplavljene i na prvom spratu a izvestan broj osoba spašen je jer je imao sreću da se pomoć nalazila u blizini gde su bili zatrpani u automobilima, ali ima automobila koji su odleteli u more a ne za se da li je u njima bilo ljudi ili ne. Zartpani su i mini autobusi parkirani ispred zgrada ili hotela. Užurbano se radi na raščišćavanju i čeka se pomoć sa kopna kada more dozvoli da se stigne do Ostrava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)