TREĆINA AMERIČKIH HAUBICA U UKRAJINI VAN STROJA: "NJujork tajms" o velikom problemu za Pentagon - Poljaci pritekli u pomoć

Novosti online

26. 11. 2022. u 12:23

ARTILjERIJSKA oruđa zapadne proizvodnje koja stižu u Ukrajinu troše se ili oštećuju u borbi, i to je postalo problem za Ministarstvo odbrane SAD, objavio je u petak Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore.

ТРЕЋИНА АМЕРИЧКИХ ХАУБИЦА У УКРАЈИНИ ВАН СТРОЈА: Њујорк тајмс о великом проблему за Пентагон - Пољаци притекли у помоћ

Foto: Jutjub/CNN/Ukraine Daily News

Da bi rešio to pitanje, Pentagon, koji je Kijevu obezbedio stotine komada artiljerijskog oruđa, navodno je uspostavio objekat za popravku u Poljskoj.

Prema američkim zvaničnicima i izvorima koji su "upoznati sa odbrambenim potrebama Ukrajine" i govorili su za "Njujork tajms", jedna trećina od 350 haubica koje je Zapad poslao Ukrajini je van pogona u bilo kom trenutku.

Oružje se zbog prekometne upotrebe oštećuje, i ne može se odmah popraviti na terenu. Zadatak popravljanja te opreme postao je prioritet za Evropsku komanu Pentagona, koja je rasporedila postrojenje za popravku u Poljskoj.

Remont u Poljskoj, između ostalog, obično uključuje zamenu cevi haubica, navodi američki list. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su navodno tražili da se te radionice postave bliže liniji fronta kako bi se oružje što pre vratilo u borbu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak rekao da alijansa nije uključena u neprijateljstva. Međutim, u oktobru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je zapadna vojna pomoć Ukrajini čini učesnikom u sukobu.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, zapadne zemlje podržavaju Kijev sa milijardama dolara pomoći. SAD, najveći saveznik Ukrajine, obezbedile su oružje, uključujući artiljeriju, u vrednosti od više od 19 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio Pentagon, od 23. novembra, SAD su poslale 142 haubice od 155 mm i do 924.000 artiljerijskih granata. Američka pomoć je takođe uključivala 36 haubica od 105 mm i 180.000 artiljerijskih granata. Moskva je više puta izjavljivala da zapadne isporuke oružja samo produžavaju sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković