UKRAJINSKI BEZBEDNJACI UPALI U VELIKU PRAVOSLAVNU SVETINJU: Racija u Kijevsko-pečerskoj lavri, strahuju od ruskih diverzanata (FOTO)

Tanjug

22. 11. 2022. u 11:03

UKRAJINSKA bezbednosna služba i policija sprovele su jutros raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu, starom 1.000 godina, u okviru operacija protiv sumnjivih "subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi", saopštila je ukrajinska bezbednosna služba.

УКРАЈИНСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ УПАЛИ У ВЕЛИКУ ПРАВОСЛАВНУ СВЕТИЊУ: Рација у Кијевско-печерској лаври, страхују од руских диверзаната (ФОТО)

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Kako se navodi u saopštenju, te mere se preduzimaju kao deo sistemskog rada ukrajinske bezbednosne službe u borbi protiv destruktivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, javio je Rojters.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Ističe se da je pretres imao za cilj da spreči korišćenje pećinskog manastira za skrivanje diverzantskih i izviđačkih ruskih grupa, kao i za skladištenje oružja.

Ukrajinska bezbednosna služba nije saopštila kakav je bio rezultat racije.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Prostrani kompleks Kijevsko-pečerske lavre koji je bio pretresen, predstavlja ukrajinsko kulturno blago i sedište krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije prekinula je u maju veze sa Ruskom crkvom zbog napada Rusije na Ukrajinu i osudila podršku ruskog patrijarha Kirila specijalnoj vojnoj operaciji.

Istraživanje Centra Razumkov iz 2020. godine pokazalo je da se 34 odsto Ukrajinaca izjašnjava da pripada glavnoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine, dok se 14 odsto izjasnilo da pripada ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijaršije.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Ukrajina je 2019. godine dobila dozvolu od vaseljenskog patrijarha da formira crkvu nezavisnu od Moskve, čime je u velikoj meri okončan vekovni verski odnos između dve zemlje, podseća britanska agencija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PITANJE KOJE MORATE ZNATI KAO ISKUSAN VOZAČ: Da li znate ko ima prednost? Pitanje sa testa iz auto-škole pomučilo mnoge