RAT U UKRAJINI: Putin - Zapad je već izgubio; Bitka za Slavjansk - Predali se ukrajinski padobranci (VIDEO)

Novosti online

07. 07. 2022. u 07:16 >> 03:09

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 133. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин -  Запад је већ изгубио; Битка за Славјанск - Предали се украјински падобранци  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Uništena kolona plaćenika

Savezničke snage LNR uništile su kolonu sa gruzijskim plaćenicima kod Severska. Likvidirano je oko 30 militanata.

 

NATO za Zelenskog jedini put

Vladimir Zelenski je najboljom garancijom bezbednosti Ukrajine nazvao ulazak u NATO i rekao da njegova zemlja nije napustila „ovaj put“.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da su uverene u uzaludnost pokušaja da se ostvare članstvo u alijansi i spremne su da se zadovolje bezbednosnim garancijama velikih sila kao jednom od komponenti rešavanja sukoba sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ponovo granatatiran Donjeck

U 03.05 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe su granatirale Kirovski i Vorošilovski okrug Donjecka, ispalivši pet granata kalibra „NATO“ 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na Telegramu.

 

Ranjene dve žene u Krasnoj Poljani

Dve žene povređene su u granatiranju sela Krasnaja Poljana, koje je u zoni odgovornosti administracije Donjecka, od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Operativne linije SCKK DNR dobile su dodatne informacije o ranjavanju dva civila – žena rođenih 1941. i 1990. godine usled granatiranja VSU (oružanih formacija Ukrajine – prim. aut.) naselja Krasnaja Poljana koje je uvršteno u zonu odgovornosti administracije grada Donjecka), kaže se u poruci predstavništva u Telegram kanalu.

 

Ispalili 317 granata i raketa na naselja

Ukrajinski vojnici su do 23:00 po moskovskom vremenu ispalili 317 projektila širom teritorije Donjecke Narodne Republike, uključujući rakete iz VBR-a Grad i 155-milimetarske NATO granate, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Misija je ranije izvestila da su ukrajinske trupe 6. jula ispalile 235 projektila preko teritorije DNR do 22.30 po moskovskom vremenu.

- Danas, od 23.00 časa (poklapa se sa moskovskim vremenom), neprijatelj je ispalio 317 projektila različitih tipova, uključujući rakete iz VBR BM-21 Grad kalibra 122mm, kao i artiljerijske granate kalibra 155, 152 i 122 milimetra, navodi se u saopštenju.

Foto: Printskrin

Pripremaju se za poraz?

Velika snaga ruske vojske spremna je da napreduje na Harkov, kazao je Arestovič.

-Ruska 144. motorizovana divizija u punoj snazi je spremna da napreduje ka Harkovu. Ako ove snage odu u grad, biće neprijatno, propagandista priprema Ukrajince za još jednu prevaru.

 

Sa ovim ne možete da ratujete (VIDEO)

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine pokazali su novinarima televizije „Frans 24“ oružje koje im je dala komanda.

 

Raspoređeni HIMARS-i čekaju rusku ofanzivu

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu, a priprema se i ofanziva na Zaporožje i Harkov. Na društvenoj mreži telegram na kanalu rybar  dat je kratak izveštaj dešavanja na zapadnom frontu.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 21.15 po moskovskom vremenu granatirale su Gorlovku, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Jurišni helikopteri u akciji

Udarni helikopteri Ka-52 i Mi-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napadaju neprijateljske položaje tokom Specijalne vojne operacije.

 

Granatiranje ciljeva u Harkovu

Grad u dimu - izvode se masovni udari po ciljevima u Harkovu.Važno je napomenuti da do sada u gradu nije zavijao alarm za vazdušni napad.

 

Ruska artiljerija izgoni VSU iz šuma

Ruska artiljerija bukvalno rastura neprijatelja u šumama kod Severska. Dronovi "svevideće oko" grupacije "O" (Hrabrih - Otvažnih)  traži mete i podešava vatru iz vazduha.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

 

Predali se elitni padobranci

Tokom ofanzive jedinica grupacije „Istok“ ruskih snaga severozapadno od Slavjanska, predala se 25. vazdušno-desantna brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Zarobljenici pomogli u sahranu tela saboraca

Ukrajinska vojska, koja je dobrovoljno položila oružje, pomogla je sahranjivanje tela njihovih saboraca, napuštenih tokom povlačenja kijevske vojske u Lugansku Narodnu Republiku, rekla je novinarima pomoćnica šefa LNR Ana Soroka.

-Danas smo sahranili posmrtne ostatke 34 vojnika oružanih formacija Ukrajine, koji su prikupljeni sa polja na kojima su se vodila borba. Zakopavamo neidentifikovane. I ovde se, još jednom, brinemo da li se radi o osobama koje imaju boravišnu dozvolu u Luganskoj oblastu, pa smo odlučili da ih ostavimo ovde, u njihovoj rodnoj zemlji“, rekla je Soroka.

Ona je pojasnila da je šest ukrajinskih vojnika koji su dobrovoljno položili oružje izrazilo želju da pomognu u sahrani posmrtnih ostataka svojih saboraca.

 

Granatirana Makejevka

Ukrajinske trupe granatirale Makijevku u 20.55, ispalivši 5 granata kalibra 155 mm - predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Putin: Zapad je već izgubio

-Govore nam da smo mi započeli rat u Donbasu, u Ukrajini. Ne! Pokrenuo ga je isti taj kolektivni Zapad koji je organizovao i podržao antiustavni oružani prevrat u Ukrajini 2014. godine. Zatim su podsticali i opravdavali genocid nad narodom u Donbasu. Isti taj kolektivni Zapad i jeste direktni pokretač i krivac za ovo što se danas dešava", kaže ruski predsednik.

Rusija će vojnike LNR i DNR izjednačiti sa ruskom vojskom

-Što se tiče izjednačavanja vojnika LNR i DNR sa ruskim vojnicima – u potpunosti to podržavam. To će se realizovati u praksi, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: RIA.RU

Poginula tri vojnika DNR

Tri vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, a 11 je povređeno tokom dana tokom neprijateljstava, saopštila je u četvrtak Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su tokom vršenja vojne dužnosti u borbi za nezavisnost troje poginulo, a jedanaest branilaca Donjecke Narodne Republike je povređeno, navodi se u poruci Narodne milicije DNR objavljenoj na njenom Telegram kanalu.

 

Ostaci dve brigade posle Lisičanska poslati na popunu

Ostaci jedinica ukrajinske 24. i 79. brigade koje su se povukle iz Lisičanska povučeni su u Dnjepar (bivši Dnjepropetrovsk) radi snabdevanja.

 

Bataljon pobegao sa fronta

Oružane snage Ukrajine (APU) nastavljaju da zasićuju odbrambenu liniju Seversk-Zvanovka-Soledar-Bahmut tehnikom i ljudstvom. Nakon gubitka Spornog ukrajinsku komandu očekuje nova etapa ofanzive savezničkih snaga. Pre svega, čekaju napredovanje branilaca Donbasa ka Seversku, Berestovoju, Ivano-Darjevki.

Foto: Tanjug


U samom Berestovu deo trećeg bataljona ukrajinske 14. brigade je zbog velikih gubitaka bez dozvole napustio svoje položaje. Istovremeno, u rejon Zolotarevke poslata je diverzantsko-izviđačka grupa sa stranim kompleksima Džavelin, čiji je zadatak da zadržava ruske tenkove i konvoje.

U međuvremenu, saveznička artiljerija aktivno obrađuje ukrajinske položaje kod Bahmuta, Berestova, Zvanovke, Veselog, stanice Vjemka i Ivano-Darjevke.

 

Gađano skladište goriva u Donjecku

Ukrajinske trupe ponovo su u četvrtak napale skladište nafte u Kirovskom okrugu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo informisanja Donjecke Narodne Republike.

Ranije je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin rekao da su u sredu ukrajinske trupe pucale na skladište nafte u Donjecku, zabeležen je požar zbog pogotka koji je eliminisan.

„VSU (Oružane formacije Ukrajine) ponovo su napale skladište nafte u Kirovskom okrugu u Donjecku, saopštilo je odeljenje na Telegram kanalu.

 

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile 5 granata kalibra 152 mm na Donjeck saopštilo je predstavništvo DNR Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Foto: EPA

 

Ukrajinci ispalili 230 granata na civile

Do 18 časova po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici ispalili su skoro 230 projektila širom teritorije Donjecke Narodne Republike, uključujući rakete VBR Grad i granate kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SKCC).

Granatiran Svetlodarsk, troje ranjenih

Tri osobe su povređene u Svetlodarsku u Donjeckoj Narodnoj Republici u posledicama granatiranja ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ranije je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo da su ukrajinski vojnici u 17.00 ispalili četiri granate iz VBR Uragan na Svetlodarsk u DNR.

-Oružane formacije Ukrajine pucale su na Svetlodarsk, tri osobe su ranjene, saopštio je Telegram kanal glavnog štaba.

 

Ukrajinski "oklop" uništen 20 km od fronta (VIDEO)

Na mreži su se pojavili snimci dva izgorela oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Bahmuta. Tim knala ribar je analizirao snimak i utvrdio da je snimak snimljen na putu za Časov Jar.

Karakteristično, ukrajinska tehnika je uništena pozadi, 20 km od linije fronta. Ciljevi su ili bili pogođeni lutajućom municijom ZALA ili vođenim projektilima Krasnopolj, ili su uništeni protivtenkovskim projektilima iz helikoptera.

 

Sprema se nova "klanica" za VSU

Poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni, koji prati rusku vojsku na bojnom polju, navodi da su se ukrajinske trupe, čim su se povukle iz Lisičanska, grupisale u Seversku, koji se nalazi u ravnici, zbog čega ga je teško braniti. Ukrajinska pešadija praktično je poslata u smrt. Žestoke borbe se vode i u području Grigorovke, naseljenog mesta koje se nalazi zapadno od Belogorovke.

Foto: Tanjug

 

Specijalna jedinica puka Azov odbila naređenje

Nacistički bataljon “Kraken” u Ukrajini dobio je naređenje da se prebaci u Pokrovskoe, ali je komanda nacionalista i militanata odbila da ispoštuje naređenje. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

 

Žale se da nemaju oružja

Ukronaci iz 24. specijalizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine žale se da ih komanda samo sa mitraljezima baca na tenkove i avione. Hteli su, kao i 2014. godine, na tenkove i uz podršku avijacije protiv milicija sa mitraljezima, ali je ispalo obrnuto.

 

Otkriven nastavni centar Ajdara u Hersonu

Vojna policija Ruske Federacije, tokom rutinske provere praznih zgrada u Hersonu, otkrila je nastavni centar ukrajinskih nacionalista u nekadašnjoj zgradi sanitarno-epidemiološke službe Ukrajine, javlja dopisnik RIA Novosti.

Pronađene su zastave i simboli nacionalističkih bataljona „Ajdar“, „Donbas“, ševrone pojedinih brigada i jedinica. Takođe pronađeni su - iz vremena Velikog otadžbinskog rata - granate, mine, kertridži, pojedinačne granate za RPG i municija.
Pojedini nalazi – elementi za pravljenje improvizovane eksplozivne naprave, delovi za ugradnju raznih vrsta okidača i daljinsko detoniranje punjenja – svedoče o obrazovno-metodičkoj obučenosti minsko-eksplozivnih stručnjaka.

 

Granatirano naselje u DNR

U 17.20 ukrajinski vojnici ispalili su još deset mina kalibra 120 milimetara na Dolomite u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Berbokova se plaši destabilizacije drugih zemalja zbog sukoba u Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pomoći da se zaustave efekti rata koji Rusija vodi u Ukrajini i da se ne desi destabilizacija drugih zemalja.

Berbokova je u obraćanju sa Balija, gde su se sastali ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 20, rekla da se nijedna mala država neće osećati sigurnom ako se zemljama dozvoli da vrše invazije na svoje susede.

- Ovo nije samo pitanje za nas, Evropljane, o tome kako da se nosimo sa brutalnim ratom u Ukrajini, nego i o tome kako se brane međunarodna prava i štite manje države ili zemlje srednje veličine - rekla je ona novinarima.

Putin: "Ukrajina je vršila izolaciju i genocid nad ljudima u Donbasu"

Ukrajina je vršila izolaciju i genocid nad ljudima u Donbasu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenose RIA Novosti.

- Ovo je izolacija i genocid, ako se ima u vidu vojni pritisak koji prati već osam godina“, rekao je Putin tokom sastanka sa pobednicima takmičenja „Lideri Rusije“.

Uhapšena grupa militanata koja je planirala da izvrši terorističke napade u Hersonu

Zaplenjene fotografije militanata zatočenih u Hersonu na kojima su snimljeni u zoni sukoba u Donbasu.

 

"Džonson jedan od glavnih ideologa rata protiv Rusije"

Britanski premijer u ostavci Boris Džonson, bliski prijatelj i pokrovitelj Vladimira Zelenskog, jedan je od glavnih ideologa rata protiv Rusije koji treba da se vodi „do poslednjeg Ukrajinca“, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

- Odlazi klovn... Bliski prijatelj i pokrovitelj Zelenskog, premijer Velike Britanije Boris Džonson, prinuđen je da napusti svoju funkciju. Bez obzira na sve svoje napone i napore, nije uspeo da se sačuva - napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Boris Džonson „stoji iza granatiranja ruskih gradova, Belgoroda i Kurska“.

Habek javno zamolio Kanadu da vrati turbinu za Severni tok 1

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek uputio je javnu molbu kanadskoj vladi da isporuči turbinu za gasovod Severni tok 1, koju je zbog sankcija prema Rusiji zadržala posle završenog remonta, a koja je ključna za protok gasa u Evropu.

Habek je izjavio za "Blumberg" da turbina za Severni tok 1 treba da bude vraćena pre nego što u ponedeljak počnu radovi na redovnom održavanju tog gasovoda. Isporučivanjem te komponente bi se oduzeo argument koji, kako kaže, služi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao izgovor da ostavi cevovod zatvorenim.

Ukrajina pozvala turskog ambasadora na razgovor

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku luku Karasu, ocenivši to "neprihvatljivom odlukom" i pozvalo je turskog ambasadora u Kijevu na razgovor.

- Žalimo što je ruskom brodu Žibek Žoli, koji je bio pun ukradenog ukrajinskog žita, dozvoljeno da napusti luku Karasu uprkos krivičnim dokazima koji su predočeni turskim vlastima", napisao je na Tviteru portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo napad na Zmijsko ostrvo

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski ratni avion tokom noći napao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je deo ukrajinskog odreda na ostrvu "uništen".

On je na Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, preneo je Gardijan. Ovo malo ostrvo strateški je važno zbog blizine morskim putevima do ukrajinske luke Odesa, navodi britanska agencija.

 

Medvedev: Ideja da se kažnjava nuklearna Rusija je pretnja za čovečanstvo

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini rizikuju da ugroze čovečanstvo.

"Ideja da se kažnjava zemlja koja ima jedan od najvećih nuklearnih potencijala je apsurdna. I potencijalno predstavlja pretnju za postojanje čovečanstva", rekao je Medvedev.

Srušen spomenik ujedinjenja Ukrajine i Rusije

U blizini Kijeva srušen spomenik 300. godišnjici ujedinjenja Ukrajine sa Rusijom.

Finska podiže zaštitne barijere na granici sa Rusijom

Finski parlament glasao je za zakon o pripravnosti kojim se dozvoljava izgradnja barijera na granici ove zemlje sa Rusijom.

Zakon je usvojen usred strahovanja da bi Rusija mogla da napadne ovu zemlju zbog planova Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a.

Zakon takođe ima implikacije na tražioce azila u Finskoj jer će dozvoliti vladi da izgradi ograde ili druge barijere u blizini finskih granica i usmeri sve molbe za azil na jedan ili više graničnih prelaza, kao što je aerodrom.

Lavrov:Moskva i Peking proširuju stratešku saradnju

Rusija i Kina proširuju obim strateške saradnje u pozadini američke politike pokušaja dvostrukog obuzdavanja Moskve i Pekinga, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao i da Peking i Moskva "u pozadini strateškog kursa SAD i njenih satelita da zaustave razvoj naših zemalja" nastavljaju da "šire obim i intenziviraju praktičnu saradnju“.

Lavrov je istakao da unutrašnje rezerve rusko-kineskih odnosa imaju ogroman potencijal i da će zemlje nastaviti da razvijaju nove formate saradnje, nezavisno od negativnih spoljnih faktora, navodi RIA Novosti.

Zelenski se pohvalio "značajnim udarima" na Ruse novim zapadnim oružjem

Ukrajinski borci izveli su više "značajnih udara" na ruske logističke mete zahvaljujući novom zapadnom oružju, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da ti udari "utiču na ofanzivni potencijal ruskih snaga".

- Artiljerija koju nam je Zapad poslao je konačno počela da beleži moćne udare. Njihova preciznost je tačno ono što nam je potrebno, rekao je.

Kadirov: Sledeći cilj je uništavanje terorista koji su pobegli iz Čečenije

Šef Čečenije Ramzan Kadirov na Telegramu je napisao da je sledeći zadatak u Ukrajini "uništavanje ostataka terorista koji su pobegli iz Čečenske Republike".

- Ove nedelje, kao što znate, potpuno smo oslobodili celu teritoriju LNR od nacionalistički nastrojenih kopilad. Da, ovo je nesumnjivo istorijsko i sudbonosno dostignuće za Lugansk, ali barem za nas, Čečene, specijalna operacija i dalje traje. Očajnički se nadamo da će nam se pružiti prilika da stignemo do Kijeva i dokrajčimo teroriste koji su svojevremeno pobegli iz Čečenske Republike, napisao je Kadirov.

Rusija:Ukrajina granitrala selo u ruskom Brjanskom regionu

U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Brjanska, oštećen je dalekovod, izjavio je danas regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

- U jučerašnjem granatiranju sela Nekislici delimično je oštećen dalekovod. Nakon što su jedinice za regaovanje završile svoj posao, električarski tim je počeo sa radom na obnavljanju, napisao je Bogomaz na Telegramu.

Selo Nekislici se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom, a kako navodi TASS, u napadu 6.jula nije bilo žrtava.

Ukrajinska vojska: Pritisak ruskih trupa ka Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je sprečila veće napredovanje ruskih trupa ka severu Donjecka, ali da se pritisak pojačava snažnim granatiranjem grada Slavjansk i obližnjih naseljenih mesta.

U saopštenju se kaže da ruske snage teškim naoružanjem bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova, kako bi omogućile pešadiji da napreduje ka jugu i približe se Slavjansku, prenosi Gardijan.

Navodi se da su druge ruske snage imale za cilj da zauzmu dva grada na putu ka gradu Kramatorsk, južno od Slavjanska, kao i da su pokušale da preuzmu kontrolu nad glavnim autoputem koji povezuje Lugansk i Donjecku oblast.

Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

 Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenosi Gardijan. Dodao je da je in Odesa napadnuta pre zore i da su pogođena dva kombajna i uništeno 35 tona žita.

Brod pod ruskom zastavom Žibek Žoli napustio tursku luku

Teretni brod "Žibek Žoli" pod ruskom zastavom, za koji se tvrdilo da prevozi ukradeno ukrajinsko žito, napustio je severozapadnu tursku luku Karasu u sredu uveče, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Refinitiv, javlja Rojters.

Ukrajinski ambasador u Turskoj izjavio je u nedelju da su turske vlasti zadržale brod na zahtev Ukrajine. Kijev je optužio Moskvu da krade žito sa teritorija koje su zauzele ruske snage od početka napada na Ukrajinu krajem februara.

Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

 Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švajcarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je sinoć premijer Ukrajine Denis Šmigal.

- Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu, objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TAS S.

Ostali fondovi će, dodao je, biti korišćeni za pomoć u pripremama za predstojeću grejnu sezonu i za digitalnu transformaciju.

Mizincev:Više od 24.000 ljudi evakuisano

Više od 24.000 ljudi, uključujući najmanje 3.700 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Ukrajine i samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike u protekla 24 sata, izjavio je sinoć načelnik Operativnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U protekla 24 sata izvršena je evakuacija 24.068 ljudi, uključujući 3.726 dece iz opasnih područja Ukrajine i republika Donbasa u Rusku Federaciju bez učešća ukrajinskih vlasti, dok je od početka specijalne vojne operacije evakuisano 2.359.135 ljudi, uključujući 371.925 dece, saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)