"PAŽLJIVO PRATIMO SVAKI POTEZ" Kremlj se oglasio povodom odluka Finske i Švedske da pristupe NATO-u

R. V.

16. 05. 2022. u 12:22

KREMLj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO i izvršiće duboku analizu posledica, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenose RIA Novosti.

ПАЖЉИВО ПРАТИМО СВАКИ ПОТЕЗ Кремљ се огласио поводом одлука Финске и Шведске да приступе НАТО-у

Foto: Profimedia

- Već smo rekli da je za nas, naravno, ovo pitanje koje najpažljivije pratimo – prioritetno. Ima razloga za veoma duboku analizu mogućih posledica. Ne mislimo da će ulazak Finske i Švedske u NATO na ovaj način ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu - rekao je Peskov novinarima.

Govoreći u ovom kontekstu o dešavanjima u Ukrajini, on je skrenuo pažnju na činjenicu da Rusija nema teritorijalne sporove ni sa Finskom ni sa Švedskom, dok bi Ukrajina „potencijalno mogla da postane članica NATO-a, a onda bi Rusija imala teritorijalni spor sa državom koja je deo alijanse koja nosi ogromne, ogromne rizike za ceo kontinent“.

Peskov je naglasio da je pitanje pristupanja Švedske i Finske NATO-u ozbiljno, „povećava našu zabrinutost, a mi ćemo veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice ovog pristupanja Finske i Švedske NATO-u u smislu primene, u smislu naše bezbednosti, koja se mora obezbediti apsolutno bezuslovno“.

- Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati, pažljivo snimamo izjave. Bilo je izjava švedske strane da Švedska neće postavljati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji čak i ako je članica Alijanse - dodao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj pažljivo prati i analizira situaciju u vezi sa izgledima za osiguranje bezbednosti Ruske Federacije.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)