U DONBASU SE „ZAHUKTAVA“: Stigli ukrajinski diverzanti i borbena vozila – tvrde Donjeck i Lugansk

Novosti onlajn

27. 12. 2021. u 20:54

OFICIR pres-službe Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Aleksandar Mazejkin izjavio je da su u Donbas stigli ukrajinski diverzanti sa ciljem organizovanja provokacija.

У ДОНБАСУ СЕ „ЗАХУКТАВА“: Стигли украјински диверзанти и борбена возила – тврде Доњецк и Луганск

Ukrajinski vojnici na manevrima u Donbasu / Foto AP

U Donjecku upozoravaju da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo u stambenim četvrtima Donbasa.

- Registrovan je dolazak grupe pripadnika osmog zasebnog puka specijalaca Oružanih snaga Ukrajine 26. decembra na prednje položaje trećeg bataljona 79. brigade u blizini naselja Sčastje - rekao je Mazejkin na brifingu.

S tim u vezi, precizirao je da je, na osnovu podataka Narodne milicije LNR, glavni zadatak grupe – organizacija provokacija.

Takođe je upozorio da ukrajinske snage bezbednosti dodatno opremaju položaje i postavljaju eksplozivne barijere na kontakt liniji. Mazejkin dodaje da je jedan pripadnik snaga bezbednosti Ukrajini teško ranjen tokom miniranja područja na periferiji grada Zolotoje u blizini linije razgraničenja u Donbasu. Kako kaže, do incidenta je došlo zbog nepoštovanja bezbednosnih zahteva.

LNR: Moguće oružane provokacije tokom praznika

On tvrdi i da ukrajinski novinari u saradnji sa ukrajinskom policijom pripremaju izrežirane radnje kako li optužili LNR za paljbu.

- Protivnik još jednom angažuje novinare medija koje kontroliše kako bi pripremio izrežirane materijale koji optužuju jedinice Narodne milicije za kršenje dodatnih mera za kontrolu i poštovanje režima primirja - kaže Mazejkin.

Uzimajući u obzir tu činjenicu, ne isključujemo mogućnost da je ukrajinska policija zamislila da tokom novogodišnjih praznika izvede oružane provokacije u zoni nadležnosti 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine, upozorio je on.

DNR: Ukrajinska borbena vozila u stambenim područjima Donbasa

U isto vreme, portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrdi da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo BMP-2 u stambenim četvrtima u Donbasu.

- Rasporedili su samohodnu haubicu kalibra 122 milimetra 'Gvozdika', protivvazdušni raketni sistem 'Osa' u stambenom sektoru Verhnjetorecki i dva borbena pešadijska vozila BMP-2 u stambenoj četvrti Orlovka - napomenuo je portparol.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri