SUZA KOJA NEMA RODITELJA: Nema kažnjenih za progon Srba iz Kaknja

Novosti online

06. 05. 2024. u 18:00

POČETKOM maja prije 32 godine 5.500 Srba sa područja kakanjske opštine bilo je primorano da napusti svoja ognjišta, a pripadnici takozvane Armije BiH zapalili su tada srpske kuće u 10 naselja i uništili staru srpsku pravoslavnu crkvu u Bilješevu, te 24 pravoslavne kapele u naseljima Desetnik, Subotinje, Danci, Viduša, Karaula, podsetili su u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH.

СУЗА КОЈА НЕМА РОДИТЕЉА: Нема кажњених за прогон Срба из Какња

Foto S. Vukosavljević

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović kaže da su tada uništena većinski srpska naselja Desetnik, Bilješevo, Viduša, Donji Lučani, Jehovina, Danci, Bosna, Dračići, Kondžilo, Mioči i Saranovići.

- Srpsko stanovništvo je proterano, veći broj Srba je ubijen u selima, a sve srpske kuće su zapaljene - rekao je Radanović i dodao da do danas za te zločine niko nije odgovarao.

On je napomenuo da je pre Odbrambeno-otadžbinskog rata na području Kaknja živelo 5.500 Srba.

- Posebnu težinu ovim krivičnim delima daje direktni umišljaj sa ciljem da se uništi mogućnost povratka Srba. Vidljiva je masovna organizovana delatnost u rušenju pravoslavnih spomenika na grobljima - napomenuo je Radanović.

Radanović je istakao da je sarajevsko-zenička kotlina bila specifična po tome što je svako pravoslavno groblje imalo svoju kapelu.

On je rekao da do danas nisu obnovljene još dve kapele koje su pre 32 godine uništene na području Kaknja.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije