ŠMITOVA SAMOVOLJA SKUPO KOŠTA: Nametnute izmene Izbornog zakona od strane Nemca "bacile" BiH u trošak od skoro 70 miliona evra

Novosti online

15. 04. 2024. u 14:22

CENTRALNA izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojila dokument okvirnog budžeta od 2025. do 2027. godine prema kojem ovoj instituciji u naredne tri godine treba 139,3 miliona KM.

ШМИТОВА САМОВОЉА СКУПО КОШТА: Наметнуте измене Изборног закона од стране Немца бациле БиХ у трошак од скоро 70 милиона евра

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Ovaj okvirni budžet kao zahtev biće upućen Ministarstvu finansija i trezora BiH za svaku godinu pojedinačno, i ukoliko se bude poštovao Izborni zakon BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, neće moći biti odbijen, što u praksi znači da će BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH morati da obezbedi ovaj novac.

Ukupan budžetski zahtev za 2025. godinu iznosi 64.545.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju i programske aktivnosti. Neposredna potrošnja se odnosi na postojeću potrošnju od 4,032 miliona KM i dodatnu potrošnju uzrokovanu nametnutnim izmenama Izbornog zakona u iznosu od 59,9 miliona KM. Na ovoj stavci najveći deo se odnosi na kapitalna ulaganja, odnosno nabavku uređaja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ta nabavka planirana je za 2025. godinu i biće nabavljeni uređaji za autoidentifikaciju, zatim skeniranje glasačkih listića i video-nadzor. Sva ova oprema planirano je da se instalira na 5.500 biračkih mesta za izbore u 2026. godini.

Budžet za 2026. godinu planiran je u iznosu od 65.131.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,7 miliona KM i troškove Opštih izbora od 60,3 miliona KM. Nametnutim izmenama Izbornog zakona Centralnoj izbornoj komisiji BiH odobreno je praktično zapošljavanje deset ljudi za koja nisu ranije imali sredstva.

Najveća stavka od 40 miliona KM biće potrošena takođe zbog nametnutog Izbornog zakona BiH i to za nabavku softvera od 40 miliona KM za autorizaciju i unos podataka.

Iznos od 5,8 miliona KM biće utrošen za povećanje naknada predsednicima i potpredsednicima biračkih odbora.

CIK je zbog namentutih izmena Izbornog zakona u obavezi i da radi četiri ili pet edukacija godišnje, za šta se moraju obezbediti naknade za predavače koji će obučavati čak 11.000 predsednika i potpredsednika biračkih odbora koje će ubuduće, zbog nametnutih izmena Izbornog zakona BiH, birati upravo CIK.

Budžetski zahtev za 2027. godinu iznosi 9.653.000 KM i odnosi se na neposrednu potrošnju od 4,039 miliona KM i dodatne potrošnje prouzrokovane nametnutim izmenama Izbornog zakona BiH u iznosu od pet miliona KM. I u ovoj godini biće nabavljen softver vredan dva miliona KM te oprema od 1.570 miliona KM, prenele su Nezavisne novine.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?