ŠPIJUN, HAPSIO STEPINCA, DOVEO TUĐMANA NA VLAST, PA GA RUŠIO: Joža Manolić, najstariji hrvatski političar, umro u 105. godini

U ZAGREBU je umro Joža Manolić u 105. godini, koji je 104. rođendan proslavio pre mesec dana.

ШПИЈУН, ХАПСИО СТЕПИНЦА, ДОВЕО ТУЂМАНА НА ВЛАСТ, ПА ГА РУШИО: Јожа Манолић, најстарији хрватски политичар, умро у 105. години

Foto: printskrin Youtube/HRT

Manolić je bio najstariji hrvatski političar i verovatno najstariji obaveštajac na svetu, koji je i u starosti krojio politiku i tajni svet špijuna.

Partizan, nakon rata je Manolić bio pripadnik UDBE i uhapsio je zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Kada su se pojavile teze da su komunisti trovali Stepinca, Joža Manolić je to demantovao i tvrdio da je bio korektan odnos prema njemu.

Aktivno je učestvovao u stvaranju HDZ-a i doveo je Franju Tuđmana na vlast, ali se protivio saradnji sa ustašama i na kraju izašao iz stranke i nastavio politički delovati sa Stipom Mesićem. U memoarima je opisao mnoge zanimljive događaje iz vremena rata i nakon toga i veoma kritički opisao krug oko prvog hrvatskog predsednika. Posebno je bio kritičan prema Tuđmanovoj politici prema BiH, tvrdeći da je želeo podelu Bosne. Ipak, mnoge tajne je odneo u grob i nikad nije progovorio o mnogim događajima kojima je bio svedok.

Aktivno je živeo i vozio automobil sa sto godina, a u svojoj kući u Zagrebu se sastajao sa starim prijateljima sa kojima je bio u kontaktu do poslednjih dana.

BONUS VIDEO - LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo