ŠOK ZVANI MILANOVIĆ: Ustavni stručnjaci upozoravaju - Predsednik Hrvatske mora odmah da podnese ostavku

ŠOK, politički cirkus, majka svih bitaka. Takva je, otprilike, atmosfera dan posle otkako je na iznenađenje svih šef države Zoran Milanović najavio kandidaturu i za hrvatskog premijera na izborima za koje je sam izabrao datum, u sredu 17. aprila.

ШОК ЗВАНИ МИЛАНОВИЋ: Уставни стручњаци упозоравају - Председник Хрватске мора одмах да поднесе оставку

Foto: Tanjug/AP

Da li je to moguće ako će do tada zadržati i predsedničku dužnost zadnju reč će reći sudije Ustavnog suda, ali je činjenica da nigde u zakonima nije predviđena ovakva situacija da aktuelni predsednik države istovremeno, bar u jednom času, želi dve najvažnije funkcije. Ustavni stručnjaci upozoravaju da Milanović odmah mora dati ostavku na mesto predsednika jer je zemlja ušla u ozbiljnu ustavnu krizu, a oko toga je podeljena i hrvatska javnost.

Milanović je juče učestvovao na sednici glavnog odbora SDP-a, najveće opozicione stranke kojoj je bio nekad predsednik. U izbore ide kao nezavisni kandidat na listi SDP-a, koji je okupio većinu levih stranaka, a najavio je da će ako postane premijer oformiti vladu nacionalnog spasa. Da li predviđa u tom slučaju okupljanje levice i desnice nije rekao, a sadašnju vlast je optužio da je mrcvarila hrvatske institucije.

- Dosta je, nećete više, voz je prošao - poručio je HDZ-u Milanović, ocenivši da je okidač da se uključi u bitku za premijera bila odluka HDZ-a da Ivan Turudić, za koga je šef rekao da je probisvet, bude glavni državni tužilac. - Hrvatska je otplovila kao skela, zaustavićemo tragediju koja poprima elemente grčke tragedije. Sledi katarza od ove katastrofalne vlasti.

Trideset i tri dana pred izbore stanje u zemlji je doseglo kulminaciju, a dramatični politički obračuni tek se očekuju. Za neke je Milanovićev potez, koji je u tajnosti pripreman, signal u sigurnu pobedu levice i rušenje HDZ-a nakon osam godina vlasti, za druge dokaz da je Hrvatska postala banana-država gde se može raditi što god se hoće.

Sve se menja

OGLASIO se i bivši predsednik Stipe Mesić, koji je na putu u Azerbejdžanu, rekavši da je i sam šokiran. "Sada će se karte presložiti, sve se menja, a opozicija postaje favorit."

Nije to Zoranu Milanoviću prvi put da solira, jer se na gotovo isti način pre mnogo godina kandidovao za mesto predsednika SDP-a.

- Ja želim biti predsednik - rekao je tada, kao što je sada iznenada uskočio u politički ring sa željom da skine vladajuću koalicije koju čine HDZ, najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS i nekoliko manjih i beznačajnih stranaka.

Blic ankete, koje su sprovedene u poslednja 24 časa, pokazuju izuzetnu prednost Milanovića u odnosu na premijera Andreja Plenkovića koji želi osvojiti treći mandat, ali sada sa bitno umanjenim šansama.

U svemu tome kao da SDSS ne postoji. Ćute, ne izjašnjavaju se i drže se po strani. Ni sa jednom rečju nije se obratio stranačkim simpatizerima i članovima ni Milorad Pupovac, kao što uostalom ćute i ostale stranke iz redova nacionalnih manjina, koje će verovatno i ovoga puta odlučivati izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)