MILANOVIĆ GLAVNA TEMA U HRVATSKOJ: NJegova kandidatura izazvala burne reakcije, traže da povuče svoju "nepromišljenu odluku"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 03. 2024. u 14:56

MATICA hrvatska ocenila je danas da predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, i pozvala ga da povuče tu "nepromišljenu odluku".

МИЛАНОВИЋ ГЛАВНА ТЕМА У ХРВАТСКОЈ: Његова кандидатура изазвала бурне реакције, траже да повуче своју непромишљену одлуку

Foto Tanjug

- Po Ustavu RH predednik države ne sme biti član nijedne političke stranke, položio je zakletvu da će biti predsednik svih građana Hrvatske i ne sme da zastupa stranačke interese, a kamoli da uđe u političko nadmetanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke strank - saopštila je Matica hrvatska, prenose agencije.

Poručuju da "nepodnošenjem ostavke, a istovremeno delovanjem na izborima, predsednik grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske" i pozvali ga da povuče svoju, kako kažu, nepromišljenu odluku. U suprotnom, kažu, "mora biti sankcionisan po važećim hrvatskim zakonima".

Matica je pozvala predsednika Republike, predsednika Sabora, predsednika Vlade, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i nijednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske.

U Matici su nezadovoljni i datumom održavanja parlamentarnih izbora radnim danom usred nedelje, napominjući da Milanović tom odlukom nanosi štetu privredi. "Sve učesnike političkog života u Hrvatskoj pozivamo na razboritost, odmereno delovanje i poštovanje Ustava Republike Hrvatske", poručuje Glavni odbor Matice hrvatske.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 17. aprila, saopštio je juče predsednik Republike Zoran Milanović i najavio da će da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu